Vi har bestilt flybilletter sammen, men får ikke seter ved siden av hverandre. Hvorfor ikke?

Flyselskapenes seteregler skaper hodebry for noen passasjerer. Dette må du vite.

MÅ BETALE FOR SETE: Hos mange flyselskaper må du betale for setevalget når du bestiller flybilletter.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Du har bestilt flybilletter til hele familien, men når dere sjekker inn får ingen sitte ved siden av hverandre. Hvis du skal sikre deg, må du kjøpe seter på forhånd, råder flyselskapene.

De siste årene har flere flyselskaper innført ekstra betaling for setereservasjon.

Norwegian innførte gebyr på setevalg allerede i 2008.

Les også

Visste du at flyvertene ikke skal gjøre dette?

ANBEFALER Å BESTILLE SETE: Kommunikasjonsrådgiver Fatima Elkadi i Norwegian sier at de anbefaler sine kunder å bestille sete på forhånd, hvis en skal være på den sikre siden.

Anbefaler setereservasjon for å være sikre

En fortvilet mor delte sin historie på Facebook: Familien på fire med to barn under fem år, fikk seter fire ulike steder i flyet på vei til utenlandsferien. Ingen passasjerer ønsket å bytte sete. Reisen ble belastende for hele familien.

Kommunikasjonsrådgiver Fatima Elkadi i Norwegian sier at de oppfordrer reisende til å bestille sete på forhånd, for å garantere at man får sitte ved siden av hverandre. Og særlig om man reiser med små barn.

– Det er sjelden vi opplever at det er et problem, og våre passasjerer er som regel fleksible når vi spør om de kan gjøre et setebytte. Når det er sagt, er forhåndskjøp av sete – helst i god tid – den eneste garantien man har for å sikre seg en bestemt plass om bord. Vi kan ikke garantere at kunder som allerede har forhåndskjøpt sete om bord er villig til å flytte på seg for at en familie skal få sitte ved siden av hverandre, sier Elkadi.

Hun legger til at kabinansatte likevel er ekstra påpasselige med passasjerer som reiser med små barn, og prøver å sørge for at de får sitte ved siden av hverandre.

FULLE FLY: Er flyet fullt og du ikke har bestilt sete på forhånd, kan du ende hvor som helst.
Les også

Linnea (9) reiste alene og fikk være flyvertinne

Ryanair krever at familier sitter sammen

Lavprisselskapet Ryanair var et av de første flyselskapene som innførte ekstra gebyrer ved flyreiser. Også for setevalg. Deres flyseteregler krever at voksne som reiser med barn under 12 år, må sitte sammen.

– Den voksne reserverer setet til en kostnad på fire pund (rundt 38 kroner), mens barna får gratis reservert sete for å sikre at familien sitter sammen og ikke kan adskilles, sier talsperson Chris Lundshøj for Ryanair i Skandinavia.

Les også

Ryanair innfører strengere regler for håndbagasje

FAMILIER SKAL SITTE SAMMEN: Hos Ryanair er familier med barn under 12 år sikret å sitte sammen mot en avgift på ca. 38 kroner.

Handler først og fremst om sikkerhet

De siste årene har også SAS innført gebyrer på bagasje og setereservasjon på de rimeligere billettypene. Flyselskapet sier at de forsøker å sette familier og reisende i samme bestilling i nærheten av hverandre. Men det lar seg ikke alltid gjøre.

– Noen ganger går kabalen rett og slett ikke opp, og noen er nødt til å sitte adskilt fra hverandre, av hensyn til noen andre som også reiser sammen med noen og så videre, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

SIKKERHETSHENSYN: Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at setevalg og hvor man havner i flyet først og fremst handler om sikkerhet.

To ting kan påvirke hvor du havner i flyet: Endring av flytype med et annet setetall enn flyet som opprinnelig var satt opp. Men noen ganger er det også behov for å endre seatingen av vekt- og balansehensyn.

– For optimal og sikker flyvning foretas det en vekt- og balanseberegning som tar hensyn til hvor bagasje og frakt ligger i lasterommene på flyet. For at det balansepunktet skal være så presist og fordelaktig som mulig, så kan det være behov for å flytte passasjerer fra enten den fremre delen av kabinen, eller fra den bakre delen av kabinen. Da kan man få tildelt et annet sete enn opprinnelig valgt eller ønsket.

Johansen understreker at alt de gjør med setevalg handler om sikkerhet.

– Det kan gå litt på tvers av hva som oppleves som god service, men vi er klare på hva som er selskapets førsteprioritet. Det er sikkerheten, sier han.

Les også

Fire måter å boarde et fly på

Pris på setereservasjon

Vi har sjekket de største flyselskapene i Norge og sett på hvilke regler de har for setereservasjon.

Norwegian

Pris for kun setereservasjon varierer fra 70 kroner til 190 kroner én vei innlands og i Europa, og 250 kroner på internasjonale langruter.

Lowfare er den laveste billettprisen – uten setereservasjon og med kun håndbagasje. Legger du på rundt 100 kroner (innlands) til Lowfare+ får du både en innsjekket bagasje og setereservasjon.

På utenlandsreiser innen Norden og Europa koster det 200 kroner mer for Lowfare+. På oversjøiske reiser, til eksempelvis New York, koster det 400 kroner mer med Lowfare+, men da inkluderes det også opptil to måltider om bord.

SAS

Med SASGo-billetten er en innsjekket bagasje, håndbagasje og kaffe/te om bord inkludert. Det koster mellom 49 kroner og 79 kroner å bestille sete med det rimeligste billettvalget innlands.

På utenlandsreiser innen Norden og Europa koster det fra 89 kroner til 179 kroner for setereservasjon.

På oversjøiske reiser mellom USA og Asia, koster det mellom 99 og 499 kroner avhengig av setetype:

  • Ekstra benplass: 499 kroner
  • Foretrukket sete (vindu/midtgang i fremre del av kabinen): 349 kroner
  • Vindu/midtgang: 249 kroner
  • Midtsete: 99 kroner

Ryanair

Standardbilletten hos Ryanair inkluderer kun billetten og håndbagasje.

De har følgende setereservasjonsmuligheter:

Fremre rad koster fra 11 pund (ca. 104 kroner), mens premiumseter med ekstra benplass koster fra 7 pund (ca. 66 kroner).

Vi tok en rask prissjekk på reise mellom Oslo og London. Da kostet det fra 22 kroner å reservere sete og fra 235 kroner å legge til innsjekket bagasje.

Går du opp en billettkategori, til Plus, inkluderes en innsjekket bagasje, setereservasjon, prioritert ombordstigning og reservert seteplass.

Widerøe

Hos Widerøe er setereservasjon mulig på noen utvalgte ruter. Setevalg er tilgjengelig ved kjøp av fleksible billetter og for passasjerer med EuroBonus gullkort o.l. Reiser du i økonomiklasse kan du velge sete ved online-innsjekk tidligst 22 timer før avreise.

Wizzair

Flyselskapet har tre billettkategorier. Går du opp en kategori til WizzGo, og legger på 200 til 300 kroner får du velge sete (alle utenom premium som betyr første rad og bedre plass til bena) pluss en del andre produkter.

British Airways

Hos BA er det flere billettkategorier, og setevalg koster fra 90 til 260 kroner avhengig av reisemål.

Lufthansa

Det koster fra ca. 80 kroner å resevere sete på forhånd. Det koster mellom 470 og 950 å reservere sete ved nødutgang avhengig av reisemål.

Om prisene: Vi sjekket de rimeligste billettpriskategoriene. Prisene ble sjekket på flyselskapenes nettsider i slutten av oktober.

Les også

Hvorfor har flyselskapene ulike regler for størrelse og vekt på håndbagasjen?

Les også

Derfor bør du sjekke flytype før langturen

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen

Publisert: