Kjøpte hytta 1,1 millioner under første prisantydning. Nå er den totalforvandlet

Ivar og Olaug Therese Josephsen har forvandlet hytta til Odda idrettslag om til en lekker skilodge.

STUE FØR: Sånn så stua ut da de nye hytteeierne overtok. Borte er rutete sofaer og gulnet furupreg. Bjelkene i taket er i dag malt mørkegrå.
 • Lise Bjelland
Publisert: Publisert:
SPISESTUE FØR: Spisestuen som den så ut da Olaug Therese og Ivar Josephsen så vidt var i gang med arbeidet. De åpnet opp veggen til høyre og fikk dermed soverom og bad i første etasje. De andre soverommene ligger i andre etasje.
STUE ETTER: - Stilen vår i hytta har vel egentlig blitt til underveis, men vi visste vi ikke ville ha det lyst og hvitt. Det var litt om å gjøre å finne rimelige løsninger, derfor har vi laget en del møbler selv, sier Olaug Therese og Ivar Josephsen. Over sofaen henger elghodet Reinert, oppkalt etter Ivars oldefar.
SPISESTUE ETTER: Spisestuekroken er kanskje det Olaug Therese og Ivar Josephsen er mest fornøyd med. Bord og benker er hjemmesnekret og beiset svarte. Dørene til høyre fører inn til soverom og bad.
MALT: Siden bildene til reportasjen ble tatt, er hytta blitt malt i den opprinnelige rødfargen, og en ny terrasse er kommet til her hvor Olaug Therese og Ivar Josephsen sitter.
GODT KJØP: Den gamle hytta til Odda Idrettslag med egen smørebu, hoppbakke og elleve mål tomt, hadde først prisantydning på 2,5 millioner. Da Olaug Therese og Ivar Josephsen kjøpte den, var prisantydningen satt ned til 1,490 millioner. De bød 1,390 millioner kroner og fikk den for det.
SPISESTUE ETTER: Den gamle idrettslags-hytta til Odda idrettslag har fått en total makeover. Det trauste og gulnede furupreget er borte. Veggene er blitt beiset i fargen patinagrå, spisebord og benker er det stefar til Ivar som har snekret.
SPISESTUE FØR: Spisestuen som den så ut da Ivar og Olaug Therese så vidt var i gang med arbeidet. De åpnet opp veggen til høyre og fikk dermed soverom og bad i første etasje. De andre soverommene ligger i andre etasje.
FORANDRING FRYDER: Fra spisebordet er det vindu ut til det som en gang var en overbygget terrasse, som nå er blitt et rom med trapp opp til andre etasje.
SOVEROM: Soverommet er akkurat stort nok til en dobbeltseng. Fargen på veggene er frostet glass.
STEMNING: Den gamle skjenken i spisestuen er det Olaug Thereses grandonkel som har laget. Lyskuler rundt en vinballong og mange stearinlys setter raskt stemningen ved bordet.
SVEISENT STATIV: Vedstativet er det en kollega til Ivar Josephsen som har sveiset, etter tegninger fra Ivar. Inspirasjonen kom fra et lignende stativ hytteeierne hadde sett i en møbelbutikk.
EGEN LOGO: Vafler hører naturlig hjemme i en gammel idrettslagshytte. Koppene med egen "Skiheimen"-logo fulgte med da de kjøpte.
GOD PRIS: Den gamle hytta til Odda Idrettslag med egen smørebu, hoppbakke og elleve mål tomt, hadde først prisantydning på 2,5 millioner. Da Olaug Therese og Ivar Josephsen kjøpte den, var prisantydningen satt ned til 1,490 millioner. De bød 1,390 og fikk den for det
SOSIALE: Det hører til sjeldenhetene at Olaug Therese og Ivar Josephsen er alene ved spisebordet, som regel er venner og familie med til fjells.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Over en liten hengebro og gjemt bak høye grantrær ligger den staselige tømmerhytta, plassert så godt som midt i skiløypene på Seljestad i Røldal.

I fjellsiden like bak skimtes hoppbakken hvor lokale idrettshelter har imponert jenter med sans for våghalser gjennom mange år.

Bakkerekorden skal være 42 meter, satt av Reidar Eikemo på 1960-tallet. Det er mange fra Odda og Røldal som har et nostalgisk forhold til denne hytta, eller Skiheimen som den blir kalt.

SPISESTUE ETTER: Spisestuekroken er kanskje det Olaug Therese og Ivar Josephsen er mest fornøyd med. Bord og benker er hjemmesnekret og beiset svarte. Dørene til høyre fører inn til soverom og bad.

En gang var den et yndet sted å spise matpakken etter skituren og samtidig ta en sniktitt på barske gutter i svevet.I fjor sommer ble hytta solgt, etter å ha vært eid av idrettslaget siden den ble bygget i 1929. Kjøperne var et ungt par fra Haugesund som med iver og pågangsmot gikk i gang med det som må sies å være et gedigent ansiktsløft.

— En drill var alt vi hadde av verktøy da vi fikk tilslag på hytta, men du kan trygt si at verktøysbeholdningen har økt betraktelig siden den gang. Nå er det ikke den ting vi ikke har, favorittbutikken er Jula, ler Ivar Josephsen.

Amerikansk skilodge

På bordet står nystekte vafler som pirrer nesen til flere enn Kompis, en kooikerhund med sans for bordets gleder.

Over vinduet kikker elgen Reinert ned med skrått blikk, oppkalt etter Ivars oldefar Kristian Reinert Birkeland som var jeger.

Lune, brunbeisede vegger, røffe lamper og myke skinnfeller gir følelsen av å trå inn i en amerikansk skilodge. Det er vanskelig å fatte at det ikke er mange månedene siden denne hytta så betydelig traustere ut.

GODT KJØP: Den gamle hytta til Odda Idrettslag med egen smørebu, hoppbakke og elleve mål tomt, hadde først prisantydning på 2,5 millioner. Da Olaug Therese og Ivar Josephsen kjøpte den, var prisantydningen satt ned til 1,490 millioner. De bød 1,390 millioner kroner og fikk den for det.

— Vi var på utkikk etter en hytte på disse trakter. Jeg var her ofte da min mor bodde i Røldal gjennom 15 år. I dag har hun hytte ikke langt unna hvor jeg også har tilbrakt mye tid. Vi la merke til idrettslaghytta som lå lenge ute for salg, lo litt og snakket om at det hadde vært morsomt å kjøpe den. Egen hoppbakke og greier. Men prisantydningen var i høyeste laget. Etter en tid senket de prisen, og min stefar, Ingvald Bratteteig mente vi burde ta en kikk på stedet. Vi dro av gårde, og da var det gjort.- Da måtte vi bare ordne med penger i en fart, skyter Olaug inn.

Hytta hadde først en prisantydning på 2,5 millioner kroner. Da Olaug Therese og Ivar Josephsen kjøpte den, var prisantydningen satt ned til 1,490 millioner. De fikk den for 1,390 millioner kroner.

Fritid i kjeledress

Hytta ble overtatt i begynnelsen av juni i 2013, siden den gang har nesten hver bidige helg og ferie blitt tilbrakt i arbeidsklær og kjeledress.

Heldigvis har mange gode hjelpere bidratt til hurtig fremdrift, i særdeleshet Ingvald som har vært en pådriver i arbeidet.

MALT: Siden bildene til reportasjen ble tatt, er hytta blitt malt i den opprinnelige rødfargen, og en ny terrasse er kommet til her hvor Olaug Therese og Ivar Josephsen sitter.

— Venner og familie har stilt fantastisk opp. Heldigvis kunne vi bo i hytta til mor mens det sto på som verst. Dette har virkelig vært et learning by doing-prosjekt. Ikke hadde vi noen gang tidligere listet en dør eller satt opp en vegg, men nå har vi gjort det meste.«Det meste» innebærer i dette tilfellet snekring av solid spisebord, sofabord og benker, som deretter er beiset svarte.

Furugulvet hvor utallige beksømstøvler har satt sine spor, er malt grått.

Vegger er beiset brune, mens tak, vinduer og bjelker har fått noen malingsstrøk. I tillegg er et par dører flyttet og et stort soverom delt i to.

Foreløpig har de konsentrert seg om å få første etasje mest mulig ferdig, i neste omgang står andre etasje med flere soverom og uteområdet for tur.

— Til sommeren planlegger vi å male hytta i den opprinnelige rødfargen som den en gang hadde, og få bygget en terrasse. Noen av de store grantrærne må nok også vike for å få mer sol inn til hytta. Siste anskaffelse er nemlig en motorsag, den er allerede testet ut på noen trær.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

Mange gjester

Men for tiden er det en sårt tiltrengt pause i arbeidet. Endelig er de kommet til et punkt hvor en helg kan nytes helt uten å måtte gjøre noe som helst. Det er deilig.

FORANDRING FRYDER: Fra spisebordet er det vindu ut til det som en gang var en overbygget terrasse, som nå er blitt et rom med trapp opp til andre etasje.

Olaug og Ivar minnes innspurten høsten 2013, da de hadde invitert 28 gjester til Ivars 30-årsdag.— Det var mildt sagt hektisk, vi sto på som gale. Jeg tror jeg tok av meg kjeledressen ti minutter før vi satte oss til bords, ler Ivar Josephsen.

Heldigvis er både Olaug og Ivar av det sosiale slaget, for den lekre hytta har naturlig nok blitt et trekkplaster blant venner og familie. Ofte er det fullt rundt det koselige spisebordet, og sene nattetimer går med til spill og prat.

Om vinteren lokker skiløyper, da frister det mer å bare spenne skiene på seg like utenfor døren enn å dra til skisenteret som de ofte gjorde før.

— Når vi går over broen, kjenner vi den gode roen og får bare lyst til å være her. Skiheimen kjennes nesten mer som hjemme enn Risøynå i Haugesund, hvor vi bor til daglig, sier Olaug.

Les også:

Les også

 1. - Jeg hadde aldri tenkt at noen kunne bo her

 2. Dette gir nordmenn oftest bort

 3. For drømmen på landet betalte de 800.000 kroner

 4. Slik fikk familien både 100 kvm større bolig og bedre tomt

Publisert:
 1. Bolig
 2. Interiør

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu

 5. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 6. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst