Disse triksene kan gi vaskemaskinen din lengre levetid

Enkle, billige triks som sparer deg for penger i det lange løp.

Ta vare på vaskemaskinen ved å følge disse enkle grepene.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Når oppvaskmaskinen, komfyren eller vaskemaskinen ryker, skjer det sjelden på et beleilig tidspunkt. Ikke bare koster det tid og krefter å reparere den gamle eller skaffe ny, men det medfører som regel også til at tusenlappene flyr ut av konto.

Heldigvis, ifølge det danske nettstedet idenyt.dk, er det flere ting du kan gjøre for å få vaskemaskinen til å vare lengre. Og det beste av alt er at tipsene både er enkle, billige og raske å gjennomføre:

1. La døra til vaskemaskinen og såpeskuffen stå åpen mellom hver vask. Fukten i maskinen tørker da mellom hver vask.

2. Kjør en kokvask regelmessig. Paradoksalt nok, men vasker du klærne dine på 30–40 grader, blir ikke vaskemaskinen renset for skitt og bakterier – og det kan danne seg et illeluktende belegg som fester seg på innsiden av maskinen. Tar du en kokvask på 90 grader en gang i uka eller annenhver uke, for eksempel, får du gitt den en grundig vask samtidig. Det finnes også forskjellige typer vaskemaskinrens på markedet, men de må du i så fall kjøpe separat.

3. Ikke bruk mer såpe enn du trenger. Bruker du for mye såpe eller skyllemiddel, gir det maskinen unødvendig slitasje. Dessuten kan det føre til at det dannes et lag av fett og skitt i maskinen, som både lukter vondt og som gir dårligere vaskeresultat på klesvasken.

4. Rens og skrubb doseringsskuffen jevnlig. Gjør du ikke det, kan det fort bygge seg opp såperester, skitt og bakterier her.

5. Reingjør og rens vaskemaskinfilteret. De fleste vaskemaskiner har et slik filter, som skal fange opp både lo, rusk og rask – slik at det ikke kommer ut i maskinens pumpe. Akkurat hvor dette filteret er på din maskin, finner du ut av ved å sjekke bruksanvisningen eller spørre produsenten. Reingjør filteret regelmessig, gjerne en gang i måneden for å være på den sikre siden.

6. Ta vare på gummilistene i maskindøra. Ved å tørke dem med en tørr fille etter hver vask, forlenger du levetida deres. Dersom de har blitt slitt og morkne, bytter du dem ut. Få hjelp av bruksanvisning, produsent eller merkeforhandler for å få riktige deler.

Kilder: Idenyt.dk, NRK Livsstil, PlussTid

Publisert:
  1. Abito
  2. Bolig
  3. Tips og triks
  4. Forbruker
  5. Livsstil

Mest lest

  1. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

  2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

  3. Denne salaten fra Jæren er levert fra opp­dretts­laks på land

  4. – Julebordsesongen er nå avlyst