På storbyferie i «Syden»

Hovedstaden på Gran Canaria er et herlig avbrekk fra sol og strand. Eller?

LIVLIG: I Las Palmas får man skikkelig storbyfølelse med fine gater, trivelige kafeer, restauranter og god shopping.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vel, det er ikke helt riktig. Du får til de grader strand i Las Palmas også. Stranden Las Canteras strekker seg fire kilometer langs byens nordvestlige side.

Det blåser ofte godt her, og bølgene er perfekte for surfere. Men når du har labbet rundt i gamlebyen i flere timer, er stranden god for en pust i bakken.

Vegueta – rundtur i gamlebyen

Las Palmas er en skikkelig storby. Forskjellene fra nordmenns favorittområder Arguineguin og Puerto Rico er mange, klima ett av dem. Det er en kjøligere værtype her, og regnskurene er det kort mellom på vinterstid.

Mange turister sverger likevel til denne delen av Gran Canaria. Borte er norske menyer og norske fraser, her snakkes det spansk. Restaurantene er mange og ulike, og kulturtilbudet er stort.

Gamlebyen er perfekt for rusleturer – her får du god oversikt og sett det viktigste på kort tid.

FARGERIKT: I gamlebyen Vegueta ligger katedralen, museet Casa Colón og andre historiske bygninger.
HUNDENE: På Santa Ana-torget står de grønne, vakre hundene på vakt foran katedralen. To hunder er også symbolet i Kanariøyenes våpenskjold.
PÅ VAKT: To hunder er også symbolet i Kanariøyenes våpenskjold.

Start gjerne ved det store torget utenfor katedralen Santa Ana i gamlebyens hjerte. Midt på dagen er torget fullt av barn som løper rundt. Den store, åpne plassen brukes til lek i friminuttene.

For fem euro er det mulig å ta seg opp i tårnet på katedralen og få et overblikk over hele byen. Da får du også tilgang til katedralen og museet i tilknytning til det.

KATEDRALEN: Katedralen Santa Ana ble påbegynt på slutten av 1400-tallet og var den eneste på Kanariøyene frem til tidlig 1900-tall. Da ble det bygget en på Tenerife. Torget er rekreasjonsområde for både skolebarn, byens innbyggere og turister.

Casa Museo de Colón er hovedmuseet i gamlebyen, hvor en kan fordype seg i Kanariøyenes historie. Beretningen om Christofer Columbus, som la sin første sjøreise til Gran Canaria, er en viktig del av museet. Oppdageren var i land her på slutten av 1400-tallet.

Les også

Tripadvisor mener det er årets beste reisemål – vi har vært der

GRØNNE OMRÅDER: Las Palmas har massevis av fine, grønne lunger. Store, frodige trær og blomster preger bybildet.
MATMARKED: Mathallen Mercado de Vegueta har alt en trenger av frukt, grønt, fisk, kjøtt og krydderier.

Nordmenns feriefavoritt nr. 1

Det er ingen reisemål som er mer populære enn Gran Canaria i vinterhalvåret, ifølge Norges største reiseselskap, Ving.

Men det er færre charterturister i Las Palmas enn sør på øya. Av Vings gjester er det to prosent som velger å bo i Las Palmas.

– Kombinasjonen av strand og storbyliv samt den mer «ekte og genuine» spanske atmosfæren er nok med på å løfte interessen for byen. Men hovedvekten reiser helt klart til den sørlige siden, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Les også

Hva er det med nordmenn og Kanariøyene?

VANDRE I GATENE: Las Palmas er en skikkelig storby med massevis av morsomme områder å vandre i.

På historisk kafégrunn

– Så dere hvordan det gikk med Las Palmas mot Valencia i går!

Servitøren på Café Madrid er overlykkelig. Han holder dagens ferske avisforside opp: Det gode øylaget vant 3–1 mot Valencia. Målene skal ha vært spektakulære. Han snakker en blanding av spansk og engelsk, overivrig og ekstra glad i dag.

HISTORISK KAFÉ: Café Madrid har servert kaffe og drinker i nesten 120 år, i tilknytning til lille Hotel Madrid. Veggene er fulle av historiske bilder. Det serveres god kaffe og kanarisk tapas fra formiddagen av.
PÅ KAFÉ OG BAR: Café Madrid på Plaza Cairasco i gamlebyen er et trivelig stoppested både på dagtid og om kvelden – da blir det barstemning. Kafeen åpnet på begynnelsen 1900-tallet og har vært en viktig del av Las Palmas siden.

Kafeen han jobber på, er en av byens eldste og har vært i drift siden rundt år 1900. Den spilte også en viktig rolle for byens kunstnere, forfattere og artister i sin tid – og var et livlig sted.

– Vil du ta bilder? Ta bilder! Ikke noe problem.

Kaféfolket er vant til å bli avbildet, det knipses i vei både utenfor på torget Cairasco og inne i den brune lokalet.

Både lokalbefolkning og turister nyter et glass eller en kaffe i solen utenfor – en lett regnskur, typisk for årstiden, skremmer ingen av dem til å trekke innenfor.

Les også

Trodde du det var mest kylling og pommes frites i «Syden»? Da må du tro om igjen.

FARGERIKE FASADER: Fra Vegueta går en inn i jugendkvartalet Triana og restaurant- og handlegatene her.
FOR HIPSTEREN: En skikkelig barberer skal man ikke kimse av – kanskje noe for hipsteren?

Fredet handlegate

Et par hundre meter fra gamlebyen starter jugendkvarteret Triana. Sammen med gamlebyen Vegueta er det den eldste bydelen i Las Palmas.

Bygningene i hele hoved- og gågaten Calle Mayor de Triana er fredet.

KUNST: Handlegaten i Triana er full av kjente merkebutikker som ligger i gamle, fine lokaler. Fasadene er fredet.

De fargerike fasadene er en blanding av stiler fra det attende, nittende og tyvende århundre. Typiske kjennetegn på jugendstil, eller art nouveau, er karnapper og balkonger, tårn i hjørnene og krysspostvinduer med sprosser.

Kjente merkebutikker som Zara, Mango og H&M ligger her, i tillegg til en rekke spanske designbutikker.

Den brede gågaten har også en hel del benker, hvor en kan hvile beina mens de andre i reisefølget saumfarer butikkene etter gode kjøp.

Finn en bortgjemt restaurant

I smågatene rundt Colón-området og katedralen dukker det opp en rød persienne. «La Dolce Vita» står det, det er tid for italiensk mat. Selv om Las Palmas er kjent for sin tapas, er det absolutt lov å velge noe annet.

Restauranten ligger litt gjemt i et smug der smale gater møtes. Innehaverne er italienske, og du føler du kommer hjem til dem for å spise.

Les også

De er 81 og 83 år og går milevis hver uke på sydenturen

GODE RESTAURANTER: Stikk ut fra hovedgatene og finn de små restaurantene skjult i gamlebyens gater. På La Dolce Vita serveres nydelig italienske husmannskost og klassiske retter.
FINE TORG: Torg og smågater er fulle av bord og parasoller – det er ikke vanskelig å ta seg en pust i bakken etter rusleturen i byen.

Navnet og restaurantens vegger har klare referanser til den italienske regissøren Federico Fellini – massevis av morsomme, fargerike plakater finnes overalt.

Men det aller morsomste er kanskje de mange, små beskjedene innehaver Rosannas gir for å holde kundene sine i sjakk. Slå av lyset når du har vært på badet. Mobilen skal stå på lydløst. Maten skal nytes i fred og ro. Du får virkelig følelsen av å være hjemme hos noen.

NAM: Spaghetti vongole, altså med hjerteskjell, er skikkelig smakfull.

De har flere «dagens» på menyen, et sikkert valg, men sjømaten er også utrolig smakfull. Spaghetti vongole, en matrett med hjerteskjell og hvitløk, er en klassiker og perfekt tilberedt.

Et hjørnet av restauranten er dedikert italienske fristelser: vin, søte kjeks og andre ting kan kjøpes med hjem.

GRØNNE OMRÅDER: Las Palmas har massevis av fine, grønne lunger. Store, frodige trær og blomster preger bybildet.
LANG STRAND: Bystranden Las Canteras er en av de beste på øya, men det blåser en god del. Et rev er med på å skape perfekte bølger for surferne.

Ta en tur på bystranden

Det er umulig ikke å stikke innom den nesten fire kilometer lange bystranden Las Canteras. Den lange strandpromenaden gir god mulighet til å ta en rusletur og se på livet på de mange uteserveringene og folket på stranden.

Det blåser godt i slutten av januar, men bølgene er gode for surfere. Revet La Barra rett utenfor er med på å lage de perfekte forholdene i nærheten av konserthuset Alfredo Kraus.

Et lokalt tips: Ta en pause midt på stranden, i området kalt «Playa Chicca» (den lille stranden).

FLOTT KONSERTHUS: Konserthuset Alfredo Kraus er tilegnet mannen med samme navn, som ble født i Las Palmas i 1927. Han var tenorsanger og sangpedagog. Konserthuset ligger i enden av Las Canteras-stranden.

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: