For femti år siden var Woodstock hippienes paradis. Slik ser det ut i dag

Femti år har gått siden Woodstock-festivalen ikke ble arrangert i Woodstock. Fremdeles er småbyen en magnet for musikere og skuespillere.

Hovedgaten i Woodstock er Tinker Street, og byr på amerikansk småbyidyll med gamle hus og smårutete vinduer.
  • Paal Kvamme
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Så underlig liten den er. Etter et par hundre meter har Tinker Street gått tom for kafeer, jernvarehandlere, gallerier og souvenirsjapper. Noen minutters gange fra bytorget blir det glissent mellom husene, før tunge løvtrær tar over.

Men 1960-tallets peace, love and understanding har på ingen måte forlatt Woodstock. På torget sitter en ensom boms med slitte, fargerike hippieklær og lurer på hvor 1969 ble av. Like bortenfor står tre gråhårede kvinner med sine fredsfylte budskap.

– Vi har stått her hver søndag i tjue år. Fordi det er viktig, sier en av pensjonistene og retter på “War is not the answer”-banneret.

Festivalen som ikke fant sted i Woodstock

Til kamp mot krig: Hver søndag i rundt 20 år har en gjeng pensjonister stått på torget i Woodstock for å protestere mot krigen.

“By the time we got to Woodstock / We were half a million strong” synger Joni Mitchell i “Woodstock”. Hun deltok aldri på den legendariske festivalen, noe som også gjelder resten av Woodstock. Da konsertarrangør Michael Lang skjønte at innbyggerne ikke ønsket å bli invadert av potrøykende hippier, ble festivalen flyttet til en bondegård ti mil unna. Men navnet ble værende, og slik ble vesle Woodstock verdenskjent for en happening som aldri skjedde her.

I over 100 år har småbyen i Catskill-fjellene vært et samlingspunkt for malere, poeter og teaterfolk. Rocken gjorde sitt inntog på 1960-tallet, da Bob Dylan kjøpte et svært hus på Upper Byrdcliffe Way for å slippe unna stjernehysteriet.

Kjøreturen til Woodstock er en fargerik opplevelse i seg selv, med landeveier som kunne vært tatt rett ut fra en spillefilm.
Woodstock i et nøtteskall: En veganerkafé med peace-merker og gitarer på fasaden.
50 gitarskulpturer utgjør et eget kunstprosjekt i Woodstock.

Andre musikere strømmet etter, på jakt etter storslått natur, frisk fjelluft – og muligheten til å være i fred. Først Dylans egne turnéband, The Band, deretter Jimi Hendrix, Todd Rundgren, Van Morrison og Steve Earle. George Harrison kom gjerne på besøk til Dylan, det samme gjorde Eric Clapton. A-has Pål Waaktaar-Savoy har solgt huset i Woodstock, mens forfatter Neil Gaiman og John Sebastian fra The Lovin' Spoonful bor her ennå. I Dylans gamle hus bor ingen ringere enn Donald Fagan fra Steely Dan. Først etter at David Bowie døde, fikk innbyggerne vite at han i mange år hadde hatt en villa i Woodstock.

Les også

Som student bodde hun billig og sentralt på ferie. Disse syv grepene gjør turene hennes rimeligere.

Popstjernemotellet

Også skuespillerne har lagt sin elsk på området. Lee Marvin og Willem Dafoe har bodd her. James Bond-stjernen Daniel Craig og hans Oscar-vinnende kone Rachel Weisz har hus utenfor byen. Uma Thurman, Chevy Chase og Jennifer Connelly har alle vokst opp i Woodstock, og er stadig på besøk.

En av stjernene lar deg til og med overnatte. B-52s-vokalist Kate Pierson driver retromotellet Kate's Lazy Meadow i Mt. Tramper. Eller du kan bo i et hus som virkelig har skrevet seg inn i rockhistorien, og det med store, rosa bokstaver.

Retro-entusiastene bør absolutt vurdere å bo på Kate’s Lazy Meadow.

Rosa historietime

Donald LaSala har knapt bedt oss inn før han unnskylder seg: Huset er aldeles for ryddig.

– Det var nok mer rotete her da The Band bodde her, smiler eieren av Big Pink.

Huset er stort sett urørt og like bleikt lakserosa som da The Band flyttet inn her for å bo, feste og spille når de ville - så høyt de ville.

LaSala kjøpte huset for rundt 20 år siden, etter at en liten annonse dukket opp i lokalavisen.

– Jeg trodde at folk skulle gå bananas, men ingen ville kjøpe huset. Selger måtte senke prisen, sier LaSala.

Rosa landemerke: For 50 år siden bodde The Band i Big Pink. Nå eier Don og Sue LaSala en av rockens mest ikoniske boliger.
– Big Pink bør fortsatt være et levende sted, sier Don LaSala. Denne kjelleren var Bob Dylan og The Bands lekeplass på 1960-tallet.

Det er med en viss ærefrykt vi følger etter ham ned i en av rockens mest kjente kjellere. Mellom disse umalte murveggene skapte The Band sitt ikoniske debutalbum “Music From Big Pink”, og det var her Dylans “The Basement Tapes” ble skrevet og innspilt.

– Bob kom hit tidlig om morgenen, etter å ha kjørt ungen til skolen. Han laget kaffe og satte seg ved skrivemaskinen for å lage tekster, og rundt lunsj våknet resten av bandet, sier LaSala.

Les også

Reisepanelets anbefalinger: Disse ni stedene bør du reise til i 2020

Mekka for kreative sjeler

Lunsjstedet Shindig drives av Woodstock-arrangør Michael Langs datter, LariAnn.

I dag bor under 6000 sjeler i småbyen. Her kan hipsterne rense legemet på økologiske juicebarer og veganerkafeer, eller rense sjelen i et tibetansk buddhistkloster. Det er festivaler for film, yoga, litteratur, hvitløk og gudene vet hva.

På Tinker Street ligger koselige The Golden Notebook, som har et godt utvalg av bøker om områdets musikere og malere. Like ved ligger Shindig, en trivelig kafé som drives av Michael Langs datter, LariAnn.

Om byen er beleiret av kjente mennesker, er de sjelden å se.

– Kjendisene holder seg for seg selv. De skaper nettverk med likesinnede, sier Steve Almaas.

Den norskættede musikeren kjøpte hus her for 11 år siden og er fullstendig bergtatt av stedet.

– Jeg elsker fjellene og naturen her. Og menneskene, sier Almaas.

Steve Almaas har spilt inn deler av sitt nye soloalbum i sin sølvfargede Airstream-campingvogn. Korist på platen? Vibeke Saugestad fra Moss.

Han tror ikke at Woodstock er blitt «The New Hamptons», der Manhattans søkkrike drar i helgene.

– Mange kommer hit i helgene, men Woodstock er fremdeles et mekka for kreative sjeler. Kjendiser er uansett bare mennesker med råd til flotte eiendommer.

Levons låve

– Denne låven var Levons drøm, sier Walter Turk i Levon Helm Studios. Hver helg er det rundt 250 tilskuere på konsertene her.

Kjører du ut i skogen, og svinger av veien ved den rosa (!) postkassen på Plochmann Lane, kommer du til Woodstocks mest bejublede konsertlokale: låven til The Bands Levon Helm.

– Låven var Levons store drøm. Noe av det siste han sa før han døde, var at han ville at konsertene skulle fortsette, sier Walter Turk, som var Helms turnémanager.

Levons enke bor i bygningen og legger seg neppe tidlig i helgene. Da dukker 250 gjester opp i den private låven, for å se ukjente talenter eller størrelser som Norah Jones, Jackson Browne og Emmylou Harris. Låvens faste husband teller bl.a. Dylan-gitarist Larry Campbell.

Den som vil ha billetter, må være kjapp på avtrekkeren.

– Konsertene selges ofte ut på 30 sekunder, sier Turks kollega Christy Newman.

Så ler hun høyt og forteller om da hun og mannen, Carl Newman fra The New Pornographers, ble bedt på thanksgiving hos naboen. Rundt middagsbordet satt Steve Earle, John Sebastian og Donald Fagen.

I skogen utenfor Woodstock ligger låven som The Bands Levon Helm bygget på 1970-tallet. Helm er borte, men konsertene fortsetter.

Selfier i ett banket kjør

Tilbake i Big Pink forteller Donald LaSala at mange mener huset burde vært et museum.

– Jeg mener det fortsatt bør være et levende sted. Se på Abbey Road. Og Sun Studios var “bare” studioer. Big Pink var et hjem, sier han og kikker ut gjennom persiennene.

For tredje gang på en time har en bil stoppet utenfor Big Pink. Passasjerene kjapper seg ut av bilen, flerret av noen selfier og forsvinner igjen. Det synes eieren er helt greit.

– Det er litt deres hus også. Alle har sine grunner til å komme hit, sier LaSala.

– Det er i hvert fall ikke fordi huset er pent.

Denne karen og hans hund venter fremdeles på folkevognsbussen fra 1969. Eller noen er veldig glad i halloween.
Les også

Er dette feriemålet ditt neste år? Her er åtte nye norske attraksjoner som åpner i 2020.

Hvor mye koster reisen din miljøet?

Slik bruker du klimakalkulatoren:

  • Velg antall personer som skal reise.
  • Skriv inn avgangssted og destinasjon og hvor mange netter ferien varer.
  • Trykk på «Klimatberäkna semestern», og du vil få opp fem søyler. Disse viser utslippet de forskjellige transportmetodene gir, om du velger å bruke dem til denne reisen.
  • Ønsker du mer informasjon: trykk på søylen og videre på «läs mer» eller «så har vi räknat».
  • Om du velger egen reisevei og må finne frem km-distanse mellom to reisemål, kan du bruke https://www.distance.to/ eller lignende alternativer. Det er også mulig å bruke veibeskrivelsen for bil i Google Maps.

Har du spørsmål eller innspill til kalkulatoren? Hva synes du om at vi legger den inn i alle reisesakene våre? Send en e-post til reporter Jon Roar Solset.

Publisert: