Familien gledet seg til å dra hjem. Så ble de nektet ombordstigning

Familien fryktet å sitte fast i Thailand.

Publisert: Publisert:

Familien kjøpte ferie til Thailand i november. Den ble ikke som familien hadde sett for seg. Fra venstre: Jeanette Andersson, Tommy Karlsson og Anton Andersson. Foto: Privat

 • Jon Roar Solset

Bølgene slår rolig og dyssende innover den hvite sandstranden på Krabi. Tommy Karlsson ligger i en solseng med øynene lukket mens havet vugger ham i søvn.

Tiden før avreise var preget av usikkerhet om korona, men situasjonen var fremdeles rolig hjemme i Norden. 5. mars kjører den svenske familien fra Göteborg til Oslo og flyr til Krabi. De håper det skal gå bra.

Underveis i ferien øker koronasmitten i Norge. Når den norske grensen stenges, bestiller Karlsson umiddelbart flybilletter fra Oslo til Göteborg.

«Dersom man ikke lander på sin endelige destinasjon i Norge, vil det aksepteres videre flyvning til endelig destinasjon for karantene der», står det i regjeringens pressemelding.

Likevel fikk ikke familien reise hjem.


Har du problemer med å komme deg hjem fra utlandet? Kjenner du noen som sitter fast eller risikerer å sitte fast i utlandet? Eller har du andre reiseproblemer som følge av koronaviruset? Gjerne send oss en e-post.

Først var dette et etterlengtet syn for familien. Nå vil de bare dra derfra. Foto: Privat

Kun nordmenn som får reise

De sjekket inn på nett, gikk gjennom sikkerhetskontrollen og satte seg utenfor gaten for å vente.

Men så kom den dårlige nyheten. Kun nordmenn fikk lov til å gå om bord på flyet.

Dette arket viser instruksen personalet tok utgangspunkt i. At gjennomreisende skal få lov å dra til Norge, står det ingenting om. Foto: Privat

Ved boardingskranken lå det en punktliste om hvem som fikk gå inn:

 • Beboere i Norge fra EØS-land og deres familie.
 • Arbeidende fra EØS-land som bor i Norge og deres familie.
 • Norske borgere.
 • De med permanent oppholdstillatelse i Norge.

I tillegg står det: «Alle andre personer vil bli nektet adgang med mindre de jobber i sektorer som er kritisk for samfunnet. Dette inkluderer personell som jobber med å transportere gods og passasjerer.»

Dermed ble de kun tilskuere mens flyet lettet. Og de var ikke alene. Svenske Expressen snakket med andre svensker som også ble nektet ombordstigning.

Det hjalp lite at Karlsson viste betjeningen dokumenter for videre reise. Foto: Privat

Karlsson kontaktet kundeservice. Han sier Norwegian lovet å hjelpe dem med hjemreise, men én dag senere hadde de fremdeles ikke hørt noe fra selskapet.

– Det er meget dårlig håndtert. Vi får ikke hjelp av Norwegian, mener en fortvilet Karlsson.

Reisen de ikke fikk benytte seg av, kostet flere tusen kroner. Dagene derpå har de bodd på hotell for 1000 kroner natten. Samtidig koster bilparkeringen dem rundt 100 kroner dagen, men den har de ingen planer om å hente før situasjonen har roet seg.

Nå har de sett seg nødt til å bestille en ny tur hjem. Den går fra Krabi til Helsingfors, fra Helsingfors til Stockholm og videre med tog til Göteborg. Flybillettene til den svenske hovedstaden kostet familien 22.200 kroner. I tillegg kommer utgiftene for hotellovernatting og togbilletter til Göteborg.

– Vi håper bare at vi lykkes med reisen og ikke blir sittende fast, forteller faren.

Les også

Ni ting du må tenke på før du bestiller sommerferie. Bør du vente?

Usikker på hva som har skjedd

Charlotte Holmbergh Jacobsson, presseansvarlig i Norwegian, ber om forståelse for at dette er en ekstraordinær tid. At reiserestriksjonene endres, gjør situasjonen ekstra krevende.

Hun bekrefter at alle reisende som skal fly hjem til Sverige via Oslo og bare oppholde seg i transittområdet på Gardermoen, får bli med.

Familien skulle lande på Gardermoen klokken 20:50 mandag 16. mars. Første tilgjengelige fly til Göteborg gikk 08:30 dagen etter.

– Det kan være problematisk om man ikke reiser videre samme dag. Det kan hende man må bevise at man har rett til å bo eller arbeide i Norge. Eller som i dette tilfellet, skal ta bilen fra Gardermoen til Sverige.

Jacobsson sier det er viktig at de reisende holder seg oppdatert om reiserestriksjonene. Foto: VI-FOTO/Norwegian

Jacobsson har så langt ikke svart på spørsmål om hvorfor familien må bevise at de ikke skal hente bilen. Hun har heller ikke svart på hvorfor en billett videre ikke er bevis nok.

Regjeringens pressemelding setter ingen tidsbegrensning for når flyet videre må gå. Familien hadde heller ingen planer om å hente bilen med det første.

– Om passasjerene feilaktig er blitt nektet hjemreise, er det noe vi beklager dypt, sier Jacobsson og legger til:

– Det må ha skjedd en misforståelse hos dem som håndterer innsjekkingen i Krabi.

Familien drar hjem for egen regning. De håper Norwegian erstatter ekstrautgiftene deres.

Les også

Reise i skammens tid: Kan jeg fly og samtidig være miljøvennlig?

Mange ulike tilfeller

Gjensidige har ikke hørt om lignende tilfeller, men kommunikasjonssjef Christian Haraldsen forteller at det er større variasjon i sakene de jobber med nå.

– Vi ser noen eksempler der folk som ellers ville blitt fraktet hjem for helsebehandling, må belage seg på lokale tjenester.

De ser også flere tilfeller der folk ikke klarer å få tak i billetter for å komme seg hjem. De oppfordrer reisende til å holde på returbilletten sin og ikke booke om.

If forteller en lignende historie.

– Vi har ekstrem pågang om dagen. Både fra folk som har en reise de kanskje ikke får dratt på, men også fra folk som nå står ute i verden og vil følge myndighetenes råd om å komme hjem, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.

Om andre opplever lignende problemer, er det flyselskapet som skal hjelpe med ombooking eller refusjon av billetten, ifølge Handeland.

– Dersom en slik hendelse påvirker reisen videre ved at man eksempelvis ikke rekker et fly ved mellomlanding, kan forsinkelsesdekningen i reiseforsikringen bli aktuell, avslutter Handeland.

Publisert:

Les også

 1. Til vanlig behandler han hypokondere. Nå mener legen vi alle har grunn til å være bekymret.

 1. Norwegian
 2. Fly
 3. Gardermoen
 4. Oslo
 5. Karantene