Insekter er hverdagskost for 80 prosent av verdens befolkning

I Los Angeles har de funnet veien til helt alminnelige restauranter.

afp000647051-u4raSf24ci.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er fredag kveld, og Guelaguetza, midt i Koreatown i Los Angeles, spiller opp til helg.

Men denne kvelden skal vi ikke danse salsa. Vi er her for å smake på to av rettene på spisekartet: Chapulines à la Mexicana og Tladyuda Vegetariana con Chapulines.

— «Chapulines» er spansk for den tilberedte versjonen av gresshoppearten Sphenarium. Det er en klassisk delikatesse i det aztekiske og senere det mexicanske kjøkken, forteller Bricia Lopez, som er søster av restauranteieren og driver med import av insekter.

Vi kan godt være enda mer konkrete: Vi er her for å finne ut om insekter kan smake godt.

De fleste nordmenn og folk i resten av Vesten reagerer med vemmelse ved tanken på å putte småkryp i munnen. Ikke desto mindre er det noe som gjøres daglig av opp mot 80 prosent av verdens befolkning, ifølge FN.

Les flere reiseartikler hos Vagabond.no.

Tentakler i tennene

Ved første øyekast aner vi fred og ingen fare.

En sprøstekt tortillapannekake med alskens lekkert à la en italiensk pizza, ser riktig innbydende ut, og det samme gjelder den andre retten, en salat med masse avocado og mexicansk ost.

Man skal, også på grunn av den dempede belysningen i restauranten, komme helt nær for å se de små gresshoppene sprøstekt i olje, men da kan man til gjengjeld se at det er mengder av dem, og at følehornene fremdeles sitter på.

Det siste er vi faktisk blitt advart mot, de har det med å sette seg fast i tennene.

afp000647053-BkzgUT4bnl.jpg

Vi føler begge en viss form for vemmelse da den første munnfull nærmer seg gaffelen, men prøves skal det. Og det smaker godt! Helt i overensstemmelse med det den costaricanske forskeren i spiselige insekter, Manuel Zumbado, tidligere har fortalt meg: — Hodet vårt sier nei. Det er ikke rasjonelt. Ser du for eksempel på en reke, er det ikke langt til en gresshoppe, men det vil man ikke ha. Det er typisk at de færreste småbarn ikke vil ha noen problemer med å spise insekter, de har ikke lært seg at man ikke spiser det – ennå.

Helt nøkternt er det faktisk ikke så stor forskjell mellom de små gresshoppene og små reker, og hvis vi er i tvil om hvorvidt de to har samme status i det meste av verden, blir vi overbevist da vi ser at Bricia Lopez sitter og gafler i seg chapulines ved et bord oppe ved baren.

— Jeg fikk så lyst på det da jeg så deres. Folk bestiller det jo fordi det er så lekkert, altså de som er her i tillegg til de som tar det som en utfordring, forklarer hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Krydret slange

Dagen etter fortsetter vi vår insektodyssé rundt i Los Angeles. Vi går til Dansunga, en legendarisk restaurantbar som markedsfører seg selv som en pojangmacha, Sydkorsets svar på tapasbar, eller en japansk izakaya.

Vi bestiller krydret silkeormsuppe. Som navnet tilsier, er tykke, svarte silkeormspupper hovedingrediensen.

I motsetning til i går ser ikke denne retten så innbydende ut. Den kommer i en rustikk blikkskål, er mørk som graven og har et innhold man selv i halvmørke ikke kan tro er annet enn nettopp pupper.

Dessverre smaker den ikke særlig bedre enn nettopp det.

afp000647050-p4D9OWSdci.jpg

Restene blir til gjengjeld mottatt med glede da vi gir de bort til nabobordet. Der sitter det tre koreansk-amerikanere som er ute for å spise lunsj. Særlig Betty Chin er meget begeistret.

— Det er så godt, og det er meget nostalgisk for meg. Det minner meg om min barndom i Korea, utbryter hun.

Manuel Zumbado og en rekke andre forskere i alt fra biologi til ernæring er overbeviste om at vi, de resterende tyve prosent, vil komme etter.

Zumbado mener at det vil gå 15–20 år før insektene er blitt en integrert del av Vestens spisekultur, mens den engelske forbrukereksperten Lynn Frewer fra Newcastle University begrenser seg til å si at «insekter er fremtiden».

Og FNs FAO dytter aktivt på denne utviklingen.

Insekter som mat har nemlig en rekke fordeler som kloden allerede i dag har brukt for. For det første er det en næringskilde med et ubegrenset potensial i en verden hvor matvarekriser stadig dukker opp.

For det annet er insekter markant mer bærekraftig mat enn for eksempel oksekjøtt, for de omdanner det de spiser til proteiner langt mer effektivt enn kuer – og fordi de ikke spiser noe som mennesker også spiser. Og endelig inneholder de langt flere proteiner, mineraler og vitaminer pr. 100 gram enn de tradisjonelle kjøttkildene.

Les også: Her spiser han levende blekksprut

Skorpioner på toast

Samme kveld drar vi til selve høyborgen for insektmat i Los Angeles og sannsynligvis i hele USA: Typhoon. Den ligger ved den lille flyplassen i Santa Monica, ikke langt fra Venice Beach, og er et asiatisk fushionkjøkken av høy klasse.

Vi går for skorpioner i Singapore-stil på reketoast, stekte Taiwan-gresshopper med rå hvitløk, chiliebre og asiatisk basilikum samt mansjuriske Chambai-maur på en «seng av potetmos». I tillegg kan vi ikke dy oss for å bestille flere andre retter fra det spennende spisekartet, så vi ender også opp med thaiinspirerte froskelår, kinesiske dumplings og mongolsk lam.

Om det blir etterspørsel etter insekter i Norge, og når, er usikkert. Danske Nomas suksess med å servere maur under OL i London, og noen ganger i restauranten i København, kan tyde på en viss interesse.

Artikkelen har vært publisert i reisemagasinet Vagabond.

afp000647052-m5_uXiSzD0.jpg

Insekt-fakta

Vitenskapen kjenner til nå rundt 900.000 forskjellige insektarter. De utgjør ca. 80 prosent av alle jordens kjente arter. Andelen kan være mye større. Eksperter vurderer at det til sammen kan være et sted mellom 2 og 30 millioner insektarter.

Ser man på biomasse, altså andelen av individuelle insekter, er det heller ikke noe annen type dyr som kommer opp mot det. Forskere har vurdert at det er rundt 10.000.000.000.000.000.000 insekter i live på jorden.

Kilde: Smithsonian Institute/www.si.edu.

LA er et matens tempel

New York tar mesteparten av oppmerksomheten rundt restaurantomtaler i Europa, men The Big Apples overflødighetshorn blir overgått av Los Angeles. Ikke når det gjelder antall Michelin-stjerner, men når det gjelder allsidighet.

Los Angeles ligger mye nærmere både Sør-Amerika og Asia, men røttene til Europa er likevel sterke. Det sikrer at nesten alle kjøkkener er representert i denne enorme byen som har alt fra en Filipinotown til Little Italy.

Du spiser dem allerede

Synes du bare tanken på å spise insekter er motbydelig? Da vil det sikkert overraske deg at du allerede har spist insekter mange ganger.

Produsentene av salami, Campari, og mye annet bruker helt bevisst uttrekk av skjoldlusen, som har et meget effektivt rødt fargestoff ved navn Karmin – også kjent som tilsetningsstoffet E120. Og så har vi alle de insektene som ved uhell finner veien til de produktene vi spiser. Det vil for eksempel nesten alltid være spor av insekter i sjokolade og peanøttsmør fordi det er insekter på kakaobønnene og jordnøttene når de blir høstet og senere bearbeidet. Det samme gjelder for en lang rekke grønnsaker og frukt. De fleste lands helsemyndigheter angir faktisk hvor mange insektfragmenter det kan være i forskjellig type mat.

Les også:

— Nå blir det billigere å ta med dette på flyet

- Ikke bare for blåhårete enker og rike pensjonister

Amerikansk nettavis: Ser ut som verdens skumleste «hangout»-sted

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  2. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

  3. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

  4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

  5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

  6. Snart øker takstene i bom­ringen