Verdens første 3D-printede motorsykkel

Den kan bli din for en halv million kroner.

  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen
    Teknologijournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om alt fra mobil- og bredbåndsmarkedet til elbiler og varmepumper. Tips meg gjerne om du har saker jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Fra

Les også

leketøy

til levende organer, hus og broer. Det finnes knapt den ting som ikke kan skrives ut med en 3D-printer.

Nå har Airbus-eide APWorks som blant annet 3D-printer flydeler i metall, laget det som skal være verdens første 3D-printede motorsykkel, den såkalte Light Rider.

En 35 kilo lett og batteridrevet tohjuling som skal klare spurten til 45 km/t på 3 sekunder og ha en toppfart på ikke altfor svimlende 85 km/t ved hjelp av elmotoren som yter seks kW. Rekkevidden hevdes å være på opptil seks mil.

Betaler du for mye?

Les også

Spotify halverer prisen

— Naturens designprinispper

Den lave vekten har man oppnådd ved å konstruere rammen med hule rør i en legering av magnesium og aluminium. Kun seks kilo veier den.

APWorks gjør et nummer ut av at det de omtaler som bioniske algoritmer «definerer rammestrukturen som bruker naturens designprinsipper».

— Den komplekse og hule strukturen kunne ikke ha vært produsert ved hjelp av konvensjonelle produksjonsmetoder, sier daglig leder i APWorks Joachim Zettler i en pressemelding.

Les også

Sjekk denne pannekakeprinteren

NATURLIG: Rammestrukturen er inspirert av naturens designprinsipper

Til salgs

Vi antar at Light Rider i første rekke er tenkt som et PR-stunt som skal vise hva APWorks er i stand til å lage ved hjelp av 3D-printing, eller som ingeniør Stefanus Stahl sier det på hjemmesiden: «Med Light Rider vil APWorks demonstrere vår visjon for fremtidig urban mobilitet.»

Men det betyr ikke at Light Rider bare er en prototyp. APWorks har nemlig bestemt seg for å produsere 50 eksemplarer av Light Rider, og du kan reservere et eksemplar mot et depositum på 2000 euro. Totalprisen er på 50.000 euro, eller cirka 460.000 kroner. Det koster å være hi-tech-kar.

Les også

Seks ting du bør vite om 3D-printere

Les også

Lanserer 3D-printer for barn

Les også

BBC går i strupen på Netflix med «Britflix»

Teknologimagasinet: — Android er bedre enn Iphone

Publisert: