Fem viktige ting du gjør i hagen i mai

Nå legger du grunnlaget for en frodig hage resten av sommeren.

I mai er det tid for å beskjære rosebuskene.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Hva som skal gjøres i mai? Det er lett å svare på; alt! utbryter Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, og presiserer at det både skal rakes, klippes, ryddes, plantes og gjødsles.

Gå løs på staudene

Det første hun anbefaler å gå løs på, dersom du ikke allerede har gjort det, er å klippe ned fjorårets stauderester. Blir de stående som visnede pinner eller blomsterstilker, blir det fort seende veldig stygt og rotete ut.

– Så bruk litt tid på å få vekk det gamle, slik at de nye skuddene som kommer opp av bakken, får plass til å trives.

Lavendel, som ikke er en staude, men en halvbusk, skal også beskjæres forsiktig nå. Lar du den bare vokse fritt, blir den både grov og uten blader nederst på planten. Men Utengen anbefaler ikke skalpering av planten, kun klipping godt ned på greinene.

– Og stive lavendel-blomsterstilker fra i fjor går også nå. Klipp avkappet opp i mindre biter og legg dem tilbake i bedet – gjerne under litt friskt påfyll av jord, sier hun.

Les også

Ekspertenes tips til en sommerfin hage

Selv om de varmeste dagene med bare føtter er et fjernt minne fra sommeren som var, vet vi at den kommer i år også.
Marianne E. Utengen i Det norske hageselskap.

Rak plenen hardt

Det er også på tide å ta en overhaling av gressplenen. Fjern bort løv, kvister og andre ting som ikke skal være på plenen. Deretter går du litt hardere til verks, ifølge Utengen.

– Finn en rake og rak litt hardt over hele plenen, slik at du får luft inn og gammelt gress vekk.

Deretter er neste oppgave å fjerne ugress og løvetann som du ikke vil skal spre seg utover prydgresset eller bedene.

– I mai handler det om å luke, luke, luke, sier Kirsti Håtveit, hageentusiast og medlem av styret i Søgne Hagelag.

Hun påpeker at det er mye enklere å bli kvitt ugresset på denne tiden av året, når det er fuktig i bakken. For da sitter røttene løsere, og de er enklere å fjerne.

– Så ta en skikkelig lukerunde i plen og bed – og sikre at du får med deg røttene.

Les også

«Hvordan vet jeg om staudene mine er døde eller bare visne?»

Gartner Marianne E. Utengen svarer på dine spørsmål om hage.
– I mai handler det om å luke, luke, luke, sier Kirsti Håtveit, hageentusiast og medlem av styret i Søgne Hagelag.

Gjødsle

Når planter, trær, gress, busker, plen og stauder begynner å sprette eller vokse, er det også på tide å begynne å gjødsle.

– Plantene blir glad for litt påfyll av næring i vokseperioden, sier gartner Utengen.

Det finne flere typer gjødsel, blant annet naturlig, organisk gjødsel, kunstgjødsel, som er kjemisk framstilt plantenæring og helgjødsel, altså en blanding av kunstgjødsel og organisk gjødsel.

I private hager holder hun en knapp på at man i første runde bruker organisk grunngjødsel.  Det vil si gjødsel som er naturlig, som for eksempel hønsemøkk, kumøkk, kompost eller beinmjøl og blodmjøl.

– Fordelen med den organiske gjødselen er at den inneholder organiske forbindelser som er mat til meitemarken, ikke bare de reine næringsstoffene, og den virker litt saktere enn kunstgjødselen.

Slenger du på for mye fullgjødsel, kan du faktisk drepe plantene. Den faren har du ikke med organisk gjødsel.

– Dersom du utover sommeren ser at du plantene sliter med næringsmangel, kan du heller vurdere om du skal gi dem en runde med kunstgjødsel, sier hun.

Les også

Ekspertenes tips til en sommerfin hage

Selv om de varmeste dagene med bare føtter er et fjernt minne fra sommeren som var, vet vi at den kommer i år også.
Ikke plant ut blomster og grønnsaker før frostfaren er over. Her settes en tomatplante i jorda.

Beskjær rosene

Dersom bladlus har kolonisert seg på rosebuskene, bør du fjerne dem.  Finn fram vannslangen og spyl de med massevis av kaldt vann, tipser danske idenyt.dk om. En annen metode er å ta to blad mellom fingrene og knuse bladlusene med dem.

– Men det er også en på tide å beskjære rosene, sier Kirsti Håtveit og fortsetter:

– Et godt råd min mor brukte, var å klippe rosene når parksjefen i byen klipte rosene. Klipper han, klippe jeg, sa hun alltid, forteller hageentusiasten.

Nå i mai legger du grunnlaget for en frodig hage resten av sommeren.

Det finnes mange forskjellige typer roser, og noen skal klippes helt ned mens andre bare stusses litt, ifølge Utengen. Stilkroser og klaseroser, for eksempel, som er vanlige rosetyper i norske hager, skal beskjæres på lik måte.

– Dersom de ikke blir beskåret, vil mange av de nye skuddene komme høyt på de gamle stilkene, noe som gjør at roseplanten både blir høy og uelegant. Dessuten kan den fort legge seg ned.

Når du beskjærer disse rosetypene, gjør du det ved å skjær på skrå en til to centimeter over en knopp.

La det stå tre til fem stilker igjen på busken med en høyde som varierer fra 7 til 16 cm over bakken. Det er de mest friske og sterke greinene som skal stå igjen, og unngå å ha greiner som krysser hverandre i busken, ifølge Mesterhagen.no. 

– All annen massiv beskjæring, altså av hekker, busker og trær, driver vi ikke med nå. Grov overhaling bør skje i mars.

Og dersom hekken allerede begynner å bli grønn, men trenger en skikkelig omgang med hekkesaksen, bør du vente til den er ordentlig grønn.  

– Du kan gjerne stusse og trimme den i sommer, men ikke gjør det riktig enda, sier Utengen.

Les også

Kirstis hage får slynge seg foran, bak og langs hustunet

I denne hagen får til og med ugress kjærlig oppmerksomhet.

Plant ut

Når du har fått unna all ryddejobben i hagen, er det på tide å tenke på planting i bed, krukker og kasser. Men vent til det er fritt for frost.

– Dessuten, mange sår og dyrker fram både blomster og grønnsaker selv, og når man skal flytte disse ut, er det veldig viktig å ikke glemme at plantene trenger herding, sier hun.

Den beste måten å gjøre det på, er å sette dem litt ut og inn i en mellomperiode. Eventuelt, dersom du har drivhus, kan de stå der.

– Sol, vind og varierende temperatur er hard kost for en plante som er vant til å være innendørs. Det er fort gjort at den kan bli svidd i kantene av det, før den har vendt seg til utelivet. En perfekt dag å flytte planter ut på, er en overskyet, vindstille dag med litt gråvær og fuktig luft.

Publisert: