Tre grøtsvidde gryter: Hvilken vaskemetode fungerer best?

Ett av kjerringrådene gjorde virkelig susen.

SVIDD GRØT: Ikke det enkleste å vaske bort. Vi prøvde med tre ulike metoder.
Publisert: Publisert:
SVIDD GRØT: Ikke det enkleste å vaske bort. Vi prøvde med tre ulike metoder.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Vi har kokt og svidd grøt i tre identiske gryter. Deretter har vi lagt én kjele til bløt i varmt vann med Zalo, en fikk et oppkok med oppvaskmaskintablett i vannet og én fikk et oppkok med vann, eddik og natron.

Vi har brukt ting de fleste har i skapet, for å undersøke hvilken metode som rengjør brente gryter enklest og raskest mulig.

Det er overraskende lett å brenne en gryte med grøt. Vi kokte grøten på høy temperatur uten å røre overhodet. Da grøten kokte over samtidig (!) var bunnene brent i alle tre grytene.

DEILIG: Hvis du er uoppmerksom eller har på for høy varme er det fort gjort å brenne grøten.
TESTET: Vi prøvde oss frem med litt forskjellige fremgangsmåter for å vaske grytene med brente grøtrester.
Les også

Resultatet vil overraske deg: Test av vindusvasking

Fremgangsmåten:

  • Vi har kokt like mye hurtiggrøt i tre like, helt nye gryter. Underveis rører vi en gang før grøten begynner å koke, for å blande melken med grøtblandingen, og så er kokeprosessen overlatt til seg selv.
  • Da grøten kokte over skrudde vi av platene. Vi lot grytene kjøle seg litt ned før vi kastet den overflødige grøten.
  • Samtlige gryter ble tydelig brent i bunnen, og grøten satt tilsynelatende like godt i alle tre.
  • I den ene gryten hadde vi Zalo og varmt vann, i den andre kokte vi opp vann med en oppvasktablett og i den tredje kokte vi opp vann med eddik og hadde i natron da vannet kokte.
  • Vi måtte bruke skrubb utenpå alle kjelene for å få dem ordentlig rene.
Les også

Stor test av julebrus 2016

Resultatene:

Gryte én, oppvasksåpe og varmt vann:

Vi har varmt vann og Zalo i gryten og lar den stå i fred og ro en halvtime. Etter en halvtime sjekker vi resultatet. Vi får skrapt vekk litt mer brent grøt med oppvaskbørsten, men ikke særlig mye. Vi lar den stå en halvtime til og synes ikke det har hjulpet noe særlig heller. Derfor forsøker vi en annen vri: Varmt vann og oppvaskmaskintablett. Etter to timer må vi likevel skrubbe med stålull, men da forsvinner de siste brente flekkene.

Vurdering: Oppvasksåpe og varmt vann er for deg som har god tid. Lar du gryten stå over natten med vann og såpe løsner garantert mye mer, men vi ville ha litt fart på vaskingen.

VANN OG SÅPE: Ikke så effektivt som de andre metodene.
FREMDELES BRUN: Vi lot gryten stå lenger.

Gryte to, oppvaskmaskinsåpe:

Vi fyller halve gryten med vann og har i en oppvaskmaskintablett. Deretter lar vi vannet med tabletten koke opp sakte. Overraskende nok lukter det lite. Tabletten bruker litt tid på å løse seg opp i vannet, så vi hjelper til litt ved å røre. Da vi heller ut vannet rundt ti minutter senere er det bare litt brent grøt igjen i gryten. Oppvaskbørsten tar restene lett. Oppvasksåpetrikset fant vi på kk.no.

Vurdering: Veldig enkelt og raskt. Et bra triks for å vaske brente gryter (og sikkert panner også) uten store anstrengelser.

OPPVASKTABLETT: Den brukte litt tid på å løse seg opp. Å bruke pulver ville kanskje vært mer optimalt.
OG SÅ: Etter litt småkoking er vannet blitt brunt.
ENKELT: Et minutt med oppvaskbørsten så var kjelen ren.
Les også

Visste du at doen må vaskes i en spesifikk rekkefølge?

Gryte tre, eddik- og natrontrikset:

Vi har et glass med eddik og to glass vann i den brente gryten. Deretter lar vi blandingen koke opp. Det lukter surt og brent fra gryten. Da blandingen koker skrur vi av platen, setter gryten til side og tilsetter to spiseskjeer natron. Så rører vi litt og lar blandingen virke noen minutter. Når vi heller blandingen i vasken har det meste av den brente bunnen kokt bort. Men det holder ikke med oppvaskbørste på denne gryten. Vi må skrubbe litt med stålull for å få bort de siste restene. Trikset fant vi på klikk.no.

Vurdering: Oppvaskmaskinsåpe fungerer bedre, men det er verdt å prøve eddik- og natrontrikset. Man overlever litt skrubbing. Samtidig er vel dette det dyreste av de tre fremgangsmåtene.

TRIKSET: Vann og eddik kokes opp før man setter kjelen til side og tilsetter natron.
EFFEKT: To spiseskjeer natron gjorde om vann- og eddikblandingen til en luftig, hvit masse. Etter en stund ble massen mer og mer brunsvart og sank sammen.
LITT RESTER: Men ikke noe problem å fjerne med stålull.
Les også

Derfor lukter vaskemaskinen din vondt

Konklusjon

Herfra sverger vi til å koke opp oppvaskmaskinsåpe i brente gryter, kjeler og panner.

Det er enkelt, raskt og lukter ikke vondt underveis.

Artikkelen ble publisert første gang 2. desember 2016.

Publisert: