Nå kan du gjøre feriehuskupp her

Men det er visse ting du bør sjekke før du impulskjøper i disse områdene.

Publisert: Publisert:

Stadig yngre mennesker kjøper feriebolig i utlandet, mener Luxembourg. Bildet er fra Costa del Sol. Foto: NTB scanpix

— Trøkket i Spania er formidabelt nå på grunn av prisene som har falt kraftig. Den ekstremt lave renten gjør boligene tilgjengelige for mange, sier Håkon Hansen, bankdirektør i DNB Luxembourg.

Hansen anslår at eiendomsprisene har sunket 40 prosent i Spania siden finanskrisen i 2008. Ifølge Hansen er det mye som tyder på at prisene har flatet ut, men at de ikke har begynt å stige ennå.

— Det mange glemmer er at prisene doblet seg fra 2002 til 2008. Det er billig i Spania, men det har vært inflasjon også. Allikevel er realprisene cirka 40 prosent lavere enn i 2008, sier Hansen.Hans erfaring er at nordmenn vil til «Spania, Spania, Spania, Spania og Frankrike».

Han antar at det er en million usolgte boliger i Spania. Ifølge Hansen har prisene sunket så mye som 80 prosent i de minst attraktive områdene, mens prisene kun har sunket 10 prosent «beach front» i Marbella.

- Vurderer du å kjøpe, bør du sjekke urbaniseringen i området. Der det er størst prisavslag og få solgte er det størst risiko for at du for eksempel må betale store felleskostnader, sier Hansen.

Les også: Svak maimåned for boligprisene

10-20 prosent ned i Frankrike

I utgangspunktet er det nesten dobbelt så dyrt å kjøpe feriebolig i Frankrike, sammenlignet med Spania. DNB Luxembourg låner ut gjennomsnittlig 330.000 euro til kunder som kjøper i Spania, mot 600.000 euro til kunder som kjøper i Frankrike.

Prisene i Frankrike har ligget ganske flatt siden 2008, men leilighetene har gått ned 10-20 prosent, ifølge Hansen.

— Også ser vi at det tar lang tid å selge i Frankrike, det kan ta et år, sier Hansen.

I Frankrike er folk mest interessert i Provence-Alpes-Côte d'Azur, alt fra Monaco til St. Tropez.

Les også: Drøm deg bort i dette feriehuset i Brasil

Beliggenheten er viktig. Prisene har kun falt 10 prosent «beach front» i Marbella, mener Håkon Hansen. Bildet er fra Puerto Banús. Foto: NTB scanpix

— Billigste i Sør-Europa

De ferieboligene nordmenn vil ha nå har til felles at de ligger rundt Middelhavet, og det er forlokkende at prisene har falt, mener Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen Foto: Sven Christian Fender Teigen

— Man får inntrykk av, ved å lese analyser fra utenlandske medier, at middelklassens ferieboliger har falt opp til 50 prosent i Spania og Portugal. Faktum er at både luksussegmentet og ferieboligene under en million kroner ser ut til å ha hentet seg litt inn igjen, sier Andreassen.

Prisene har falt dramatisk i Portugal, Spania og på Kypros, ifølge Andreassen. Han frykter at fallet kommer i Frankrike og Italia.

Det er fire land som er «up and coming», mener sjeføkonomen.

— Brasil har visstnok fått en renessanse. Det andre er Thailand. Tyrkia har blitt på moten fordi utfordringene i tyrkisk økonomi gjør landet til et av de billigste i Sør-Europa. I tillegg har nordmenn fått opp øynene for Florida, sier han.

Sistnevnte har mest potensial for prisstigning, mener Andreassen, men i Florida er det stor forskjell på nabolagene.

Les også: Coco Chanels feriehus til salgs for 300 millioner. Se bildene!

Fare for økte skatter

Andreassen tror prisene i Spania vil bunne ut i år og neste år, og ber folk være obs på at det kan bli dyrere enn man tror på forhånd. Han mener det er fare for økte skatter i landet.

Relanserte nybygg kan sette ned prisen på brukte boliger. Foto: NTB scanpix

— Statsfinansene er dårlige, og det er lett for innbyggerne å skattelegge feriegjestene hardere i årene som kommer. Man må også sjekke arvereglene for det aktuelle landet, sier Andreassen.

— Jeg er redd for at nordmenn som ville vært tjent med å leie på åremål heller kjøper, uten å tenke på skatter, avgifter og vedlikeholdskostnader, legger han til.

Vær obs på nybygg

Har du sett deg ut et område bør du være klar over at flere banker i Spania realiserer avbrutte byggeprosjekter, advarer Andreassen. Nybyggene vil selges ut til samme pris som pent brukte boliger går for i nabolaget.

— Er det et slikt prosjekt under bygging eller planlagt i nær fremtid, vil det være prissettende for hele området. De andre brukte boligene faller ti prosent i pris når nybygget kommer opp, sier Andreassen.

— Det som er trist er at man impulskjøper. Etter ti dager i Syden føler man seg lommekjent og plumper uti det, sier Andreassen.

Les også: Ellen oppdaget for sent at leiligheten ikke fantes

Dette kjøper nordmenn

Ifølge Håkon Hansen i DNB Luxembourg får de 15-20 lånesøknader om feriebolig hver dag, en markant økning. 20 prosent av ferieboligene i Marbella-området i Spania blir kjøpt av nordmenn i år, anslår han. Og to tredeler av bankens utlånte kroner går til Spania.

Så langt i år har DNB Luxembourg lånt ut 85 prosent mer enn samme periode i fjor, det er seks ganger mer enn samme periode i 2011. I løpet av året kommer de til å låne ut til 500-600 nordmenn, godt over en milliard hvis trenden holder seg, antar Hansen.

Kundene handler feriebolig verdt fra 250.000 euro til fem millioner euro i Spania, men majoriteten handler for 400-450.000 euro. Snittboligen har økt med cirka 100.000 euro de siste årene, ifølge Hansen.

— Vi tror det er gode tider for de som har planer om å kjøpe i Spania, men de som går inn for ren spekulasjon bør vente, for transaksjonskostnadene i Spania er store, sier Hansen.

I Frankrike kjøper nordmenn dyre villaer, men det er også et segment som kjøper rimeligere objekter.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

  2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

  3. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

  4. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  5. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor

  6. Overraskelses­laget ryster Manchester City