På matsafari i Ho Chi Minh-byen

Vietnam opplever du best gjennom ganen. Så hold deg fast i scooteren, bit tennene sammen i rundkjøringene og la guiden kjøre deg til byens beste gatemat.

MATSAFARI: Joy Dang, Maia Hà og Loan Tran guider oss gjennom vårrullenes verden. Til høyre er kjæresteparet Arthur Kopec og Jessica Thomas fra Chicago.
 • Per Christian Selmer-Anderssen
Publisert: Publisert:

Plutselig hopper hun av scooteren, gir meg en hjelm og ber meg undertegne forsikringspapirene.

Det er Tiger Tours guide Maia Hà som står foran meg, og hun skal være min kvinne i både trafikken og gastronomien de neste fire timene. Nettsiden hadde advart meg på forhånd: Ikke spis noe særlig til lunsj.

I løpet av gatematturen gjennom Ho Chi Minh-byen, som har 13 millioner mennesker fordelt på 24 distrikter, skal vi spise utallige retter på hele fire fortausrestauranter.

Prisen er kanskje litt stiv, 400 kroner, i et land der du får suppe for en tier. Men til gjengjeld kan Maia Hà (22) svare på alle spørsmål jeg måtte ha om vietnamesisk mat – og landet for øvrig. Dessuten garanterer hun at jeg ikke vil tilbringe resten av ferien på toalettet.

– Vi drar bare til restauranter vi har sjekket ut på forhånd. Først sjekker guidene stedet, og deretter tester vi maten på utlendinger vi kjenner, beroliger Maia Hà.

Gjør-det-selv-vårrull

Det starter med vårruller i solnedgang. I utkanten av Distrikt 1 har en eldre kvinne med blomsterfarget solhatt satt frem en grill og noen røde plaststoler langs motorveien. Her stekes det kjøttfarse, rulles vårruller og legges frem bananblad. I en egen skål er friske agurker, salatblader, fiskesaus og ferdigkokte nudler.

Maia Hà forteller pedagogisk hvordan jeg skal rulle det hele sammen. Det funker bare sånn passe.

– This is so good! sier den amerikanske kvinnen ved siden av meg.

Les også

Den kullsvarte mattrenden gjør seg godt på bilder, men slaktes av eksperter.

– Dette er bare tull, sier medisinsk fagdirektør.

Hun heter Jessica Thomas og er på Vietnam-ferie sammen med kjæresten Arthur Kopec.

Til daglig jobber de som lærere i Taiwan, men nå har de tatt en langhelg i Ho Chi Minh-byen.

– Vi ble anbefalt å ta en gatemattur, og siden vi er så glad i mat var valget enkelt, sier Thomas.

Hver gjest har sin egen gulkledte guide, og det gjør gatematturen til en ganske personlig opplevelse. Vi lærer fort at Jessicas guide, Joy, trives best på Kentucky Fried Chicken, og at moren helst ville at hun skulle bli lærer. For hvem vil vel gifte seg med en guide?

Min egen guide, Maia Hà, tar mastergrad i turisme og er praktikant i Tiger Tours. Hun bor alene med moren sin, og over en rykende varm suppe betror hun meg at de spiser ute hver dag.

– Hvis man er under fire personer i familien, lønner det seg å spise gatemat. Dessuten tar det jo så lang tid å gå på markedet om morgenen og bruke mange timer på å lage lunsj, sier Maia Hà.

– Så dere spiser ikke så mye frossenmat?

– Selvfølgelig har også vietnamesere mikrobølgeovn, men her er frossenmaten mye dyrere enn den ferske maten vi får på gaten. Derfor blir McDonalds sett på som luksusmat og er enormt populær blant ungdommer, sier Hà og begynner plutselig å le utover restauranten.

– En venninne av meg inviterte en vestlig fyr på date på Domino’s Pizza. For henne var dette det fineste stedet hun visste om!

Les også

– Nesten provoserende at man lager så dårlig is

Vi ba ekspertpanelet teste årets nyheter og trille terningen.

Den perfekte balanse

Vi har flyttet oss til en restaurant i Binh Thanh-distriktet. Det er ikke en fortausrestaurant, men et møblert hull-i-veggen som serverer den tradisjonelle vietnamesiske suppen Phò.

– Phò betyr egentlig nudler, og det tar 12 timer å koke buljongen, forklarer Maia Hà, før hun legger til.

– Eller det vil si, med ferdigbuljong tar det litt kortere tid. Tre-fire timer kanskje.

Det er ikke uten grunn at Vietnam er en av de mest populære matdestinasjonene i verden. Vietnameserne krydrer maten med friske urter som basilikum, mintblader og ingefær. De bruker minimalt med olje og er verdenskjent for sin fiskesaus, laget av fermentert fisk.

Ifølge vietnamesisk matfilosofi skal hvert måltid være balansert med fem næringsstoffer, fem farger og fem smaker.

– Ofte er mat fra Nord-Vietnam salt og mat fra sør sterk, sier Maia Hà.

De regionale forskjellene er store. Ho Chi Minh-byen har få mattradisjoner for seg selv, og onde tunger vil si at byen har den verste versjonen av alle landets retter.

Mer vennlige stemmer, slike som min guide, vil hevde at Ho Chi Minh-byen er smeltedigelen der du får tak i det beste fra alle regionale kulturer.

Les også

Hvorfor skal du gidde å bruke 30–40 timer på en strekning som ellers kan gjennomføres på under to?

I takt med Vietnams syvmilsskritt mot fremtiden kan The Reunification Express stå overfor en total overhaling.

Hjelp! Dessertpoliti!

Solen har gått ned over Ho Chi Minh-byen, men de mange tusen scooterne lyser opp de brede boulevardene. Vi passerer elver, broer og kolonialistiske bygg, og hører lyden av unge stemmer som vandrer inkognito rundt i mørket.

– Alle kjærestepar reiser hit til elven. Ikke fordi det er så romantisk, men fordi det er mørkt, sier Maia og fniser megetsigende for seg selv.

POLITIET SJEKKER: Midt i desserten ber betjeningen oss om å skyndte oss inn. De har fått et internt tips om at politiet er på vei for å sjekke om papirene er i orden for dessertservering på fortauet.

Siste stopp er dessertsjappa. Bitte små, blå plastmøbler er plassert rundt en liten bypark. Vi har tre valgmuligheter: Gele, flan (karamellpudding) eller yoghurt med frukt. I likhet med flere av Vietnams signaturretter, har desserten hentet inspirasjon fra hundre år med fransk kolonimakt.

– Åh! Nå må vi flytte oss fort! Politiet kommer! Sier plutselig Maia Hà.

Jeg og amerikanerne ser spørrende på guiden.

– Restauranten har ikke tillatelse til å servere utendørs, og nå har de fått et tips om at politiinspektørene er på vei. Heldigvis har de som driver stedet kontakter i politiet, hvisker Hà.

Vi dytter oss sammen med lokalbefolkningen i det trange fortauslokalet. Geleen skjelver i skjeen, men hverken vi eller dessertkokkene blir arrestert denne kvelden. Isteden setter vi oss på baksetet til scooterne, og lar Maia Hà kjøre oss mette inn i den neonskinnende natten.

Andre ting å gjøre i Ho Chi Minh-byen

 • War Remnants Museum: Dette museet dokumenterer sider av Vietnamkrigen som du neppe lærte på skolen, blant annet kjemisk krigføring, drap på journalister og lemlestelse av barn. Et museum du garantert ikke går uberørt ut fra.
 • The Factory Contemporary Arts Centre: Det nyåpnede kunstmuseet i Distrikt 2, er alt du ikke visste at Vietnam var. En moderne cocktailbar, et museumsbibliotek – og ikke minst temporær samtidskunst av svært høy kvalitet. Hvis du er lei av gatemat, kan museet også være et startpunkt for å utforske de hippeste restaurantene i Distrikt 2.
 • Independence Palace: Bygningen ble symbolsk da Saigon falt i 1975, og interiøret er bevart siden den gang. Den overdådige 70-tallsarkitekturen og de underjordiske gangene er svært Instagramvennlige, og er dessuten et monument over nyere vietnamesisk historie.
 • Kom deg ut av byen: Ho Chi Minh-byen er et fint startpunkt for å reise sørover mot Kambodsja, nordover mot Da Lat og Hoi An – eller ta ferge eller fly til den paradisiske øya Phu Quoc.
Publisert:
 1. Vietnam
 2. Ho Chi Minh-byen
 3. Mat og drikke
 4. Matreise
 5. Asia

Mest lest

 1. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 2. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 3. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 4. Bør uvaksinerte nektes hjelp om de blir syke?