Slik unngår du sykdom og plager i ferien
Og dette gjør du når du først er blitt dårlig.
- Kathrine HumbersetForbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn at utenlandsferien blir ødelagt av sykdom, og sjansen er stor for at drømmeturen blir til et mareritt om du ikke er påpasselig.
– Sjekk hvilke vaksiner du eventuelt trenger i det landet du skal besøke. Det må gjøres i god tid før avreise. Er du syk fra før, må du sikre seg all medisin du trenger før du reiser. Det er ikke sikkert du finner dette på apotek i andre land, sier lege og seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Bernardo Guzman Herrador.
Diaré
Mage- og tarminfeksjoner som blant annet fører til diaré, er den absolutt vanligste plagen reisende fra Norge får i utlandet, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Vanligvis får man dette gjennom forurenset mat eller vann, og risikoen er større i tropiske land med dårligere hygiene enn i Norge.
– God personlig hygiene og grundig håndvask etter dobesøk, samt før man spiser og etter at man har tatt på dyr, er viktig. Vi råder generelt folk til å bruke sunn fornuft, sier Herrador.
Små barn under fire år er særlig utsatt for infeksjoner i mage og tarm, forklarer lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken:
– Den største faren er akutt diaré, så det er ekstremt viktig å praktisere god mat-, vann- og håndhygiene.
Populære feriemål på bakterietoppen
Ta tiden til hjelp
Og selv om det er aldri så ergerlig å bytte ut solsengen med doskålen, er det ikke annet råd enn å ta tiden til hjelp hvis du først er blitt syk, skal vi tro ekspertene:
– De fleste trenger ingen behandling for diaré. Det går vanligvis over av seg selv etter tre-fire dager, så vi anbefaler i utgangspunktet ikke å ta tabletter. De stopper bare symptomene, men løser ikke problemet. Det viktigste er å unngå uttørring, drikk derfor mye væske, sier Herrador og legger til:
– Har man mer alvorlige symptomer som høy feber eller blodig diaré, bør man oppsøke lege.
Dette er de dyreste landene å bli syk i
Forstoppelse
Er du én av dem som sliter med treg mage på ferie i utlandet? Da er du ikke alene. Forstoppelse er nemlig en vanlig plage på utenlandsreiser, og det er flere grunner til det, ifølge Hasle:
– For det første er det mye mindre fiber i utenlandsk brød enn det norske, og ofte er det nesten bare loff å finne i butikkene. Vi er vant til mer fiberrik kost her hjemme.
Varme, late dager gjør også sitt for å lage trøbbel for fordøyelsen. Dehydrering og inaktivitet er nemlig andre årsaker til forstoppelse.
– Løsningen er derfor nok fiber, drikke og aktivitet, konkluderer reiselegen.
Seksuelt overførbare sykdommer
Sykdommer som smitter gjennom seksuell kontakt er også med på å toppe listen over plagene nordmenn får på reise i utlandet. De mest vanlige sykdommene er klamydia og gonoré, men også hivsmitte kan være en risiko.
Rådet er enkelt:
– Bruk kondom hvis du skal ha tilfeldig sex med ukjente, sier Herrador.
Forsikringsselskap advarer mot overbehandling på ferie
Myggstikk
Myggstikk er imidlertid vanskeligere å unngå, men også her finnes det gode tips:
– Bruk klær som dekker armer og bein, samt myggmidler som for eksempel spray. Husk at du må påføre dette jevnlig gjennom hele dagen.
Når det gjelder malaria, kan man i tillegg ta forebyggende tabletter.
– Dette må sjekkes samtidig som du tar vaksiner, sier eksperten.
Febernedsettende gjør ikke nødvendigvis barn fortere friske
Solbrenthet
I sterk sommersol er beskyttelse av huden avgjørende for å unngå skader og forbrenning.
– Bruk nok krem, smør alle områder som er eksponert for sol og gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen, råder Petter Gjersvik, førsteamanuensis ved seksjon for hudsykdommer på Oslo universitetssykehus og leder i hudlegenes forening.
Er huden solbrent, bør du unngå solen og smøre huden med en god fuktighetskrem, sier hudspesialisten.
– Ved noe mer uttalt grad av solbrenthet, kan du smøre på en mild kortisonkrem. Denne vil dempe svie, kløe og rødhet. Ved uttalt solbrenthet bør du oppsøke lege.
Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.