Barneboken ble heftig kritisert. Nå trekkes den fra markedet.

– Vi ser at det dessverre ble gjort feil i boken «Prinsessehemmeligheter» og beklager dette, sier forlagssjefen.

VEKKET REAKSJONER: Det er denne siden i boken «Prinsessehemmeligheter» som får folk til å reagere: «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse»
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Barneboken «Prinsessehemmeligheter», som kom ut i 2015, vekket denne uken voldsomme reaksjoner i sosiale medier.

På én av sidene i boken oppfordres barn til å notere favorittmaten sin, og på samme side står det skrevet: «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse».

Det fikk Mathilde Cvitanovic – og mange, mange andre – til å reagere.

– Det er provoserende. Barn skal ikke tenke på hva de putter i seg, det er det foreldrene som skal gjøre. Barn skal ikke takke nei til kake i frykt for at de da ikke kan bli seende ut som en Disney-prinsesse, sa Cvitanovic.

Spektrum Forlag som har gitt ut Disney-boken tok i går selvkritikk og omtalte den nevnte setningen som «uheldig». De lovet også at setningen ville bli fjernet i den neste utgaven. Nå har forlaget bestemt seg for å trekke boken fra markedet.

Trekker boken fra markedet

Det forteller forlagssjef Cyrus Brantenberg.

– Spektrum har stor respekt for unge jenter og gutter som identifiserer seg med alle historier, eventyr, personligheter og styrker som hver prinsesse representerer. Vi ser at det dessverre ble gjort feil i boken «Prinsessehemmeligheter» og beklager dette. Vi har besluttet å trekke boken fra markedet, skriver Cyrus Brantenberg i en SMS.

TREKKES: Barneboken «Prinsessehemmeligheter» kom ut på Spektrum Forlag i 2015.

Boken er laget av Disney, og det amerikanske underholdniningsselskapet har strenge regler når det gjelder oversettelse fra engelsk til norsk. Spektrum Forlag står ikke fritt til å oversette boken hvordan de vil.

Har du tips om lignende saker? Send oss en epost!

– Setningen er uheldig

Cyrus Brantenberg mener samtidig at setningen «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse» burde vært formulert annerledes.

– Jeg tenker at det er uheldig, men det er ikke det boken handler om. Det er ikke en bok som handler om utseende. Samtidig mener jeg det er bra å ha fokus på godt kosthold også når man er ung. Det som er klønete, er formuleringen som er der. Det burde stått: «Et sunt kosthold vil få deg til å føle deg bra», sa forlagssjefen torsdag.

– Jeg skjønner jeg at man reagerer på denne setningen, og vi vil fjerne det fra neste utgaven, fortsatte Brantenberg.

Publisert: