Det er ikke bare Tyrkia som sliter med turismen. Disse to reisemålene er også påvirket.

– Risikoen for at den enkelte turist skal rammes er særdeles beskjeden.

IKKE LIKE ETTERTRAKTET SOM FØR: Tyrkia mister turister. Her fra Alanya, som for mange nordmenn har vært et yndet reisemål tidligere.
 • Elise Rønnevig Andersen
  Elise Rønnevig Andersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Uroligheter har preget verdensbildet det siste året: Kuppforsøk i Tyrkia, terrorhandlinger i München, Istanbul, Brussel, Nice, Berlin, London – og sist nå i Stockholm.

I tillegg har Brexit og det amerikanske presidentvalget skapt politiske uroligheter.

Hvordan påvirker det oss når vi skal på utenlandsferie?

I stor grad, sier nesten halvparten

UPOPULÆRT: Også cruiseturismen har fått merke urolighetene i Tyrkia. Ifølge Ticket har mange rederier lagt om rutene sine for å unngå landet.

En fersk Sifo-undersøkelse utført for Ticket viser at urolighetene i verden i større grad påvirker reisemønsteret nå enn for ett år siden.

45 prosent svarer at urolighetene påvirker reisemålet, i fjor var tallet 31 prosent.

Det er særlig tre reisemål som er blitt påvirket av det siste årets uroligheter.

1. Den store taperen: Tyrkia

Landet har opplevd terrorhandlinger og forsøk på militærkupp. Det har gjort at etterspørselen etter reiser til Tyrkia har falt enda mer denne sommeren.

Av dem som normalt sett skulle kunne velge Tyrkia som reisemål, sier over halvparten at de ikke kan tenke seg å reise til dit i ferien, ifølge Sifo-undersøkelsen.

Les også

Nordmenn er bekymret for å reise til Tyrkia i sommer

ENDRINGER: Brexit, Amerikas president Donald Trump og kuppforsøk i Tyrkia.

Dette sier turoperatørene:

Bestillingene av sol- og badeferier til Tyrkia går ned med 18 prosent denne sommeren fra allerede kraftig reduserte nivåer i 2016, ifølge Ticket.

– Landet faller ut av topplisten over de mest bestilte ferielandene etter å ha ligget stabilt på en 3. plass så sent som i 2013, sier markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Apollo har ikke lenger reiser til Tyrkia i sitt sortiment. Hos Momondo sank antall reisesøk til Istanbul med hele 74 prosent.

– Tyrkia er et av landene som opplevde størst nedgang i fjor. Den politiske uroen og de mange angrepene som preget Tyrkia i 2016 satte tydelige spor og nordmenn søkte seg til andre feriedestinasjoner i stedet, sier talsperson for Momondo, Kaja Hanøy.

VI BLIR LETT PÅVIRKET: Sier terrorforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Dette sier terroreksperten: – Vi blir for lett påvirket

Forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus har Midtøsten og ekstremisme som sine spesialområder. Han mener terroristene vinner dersom turistene lar seg skremme bort.

– Vi blir for lett påvirket, og i enkelte tilfeller er det dét terroristene ønsker. I Tyrkia er det pågående uro med tanke på folkeavstemningen, unntakstilstand og flere terrorangrep. Sånn sett er det mer rasjonelt å være skeptisk, men jeg ville ikke avlyst en reise til Tyrkia på grunn av dette. Risikoen for at den enkelte turist skal rammes er særdeles beskjeden.

 • Aftenposten mener: Tyrkia er et stadig større problem

Fortsetter du å reise til Tyrkia? Send oss en e-post!

DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Frihetsgudinnen er en av New Yorks mest kjente turistattraksjoner.

2. USA-reisene påvirkes av Trump

14 prosent i Tickets Sifo-undersøkelse oppgir at presidentvalget i USA påvirker reisemønsteret deres. Da Donald Trump ble president, sank bestillingene med 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Dette sier turoperatørene:

– Fortsatt er nivået lavt, og det er for tidlig å se om nedgangen vil holde seg, sier markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Selv om destinasjoner i USA fortsatt ligger høyt plassert på topplisten, har populariteten vært avtagende etter valget.

– Søk etter USA-reiser har sunket, samtidig som nordmenns generelle søk etter reiser har økt, sier talsperson for Momondo, Kaja Hanøy.

Dette sier USA-eksperten:

USA-ekspert og professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Espen Moe, tror Trump påvirker norske studenter mer enn han påvirker turister.

– Det er ikke overraskende at turismen går ned som følge av folks sjokkreaksjon etter valget. Det kan godt hende utviklingen endrer seg, men det kommer også an på om Trump-administrasjonen vil fortsette å spy ut ordrer på løpende bånd, sier han.

IKKE OVERRASKET: Professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Espen Moe.

Moe mener økte krav for å slippe inn i landet, finansiering, samt snakk om endringer i visumtyper, får norske studenter til å søke seg til andre engelskspråklige land i stedet.

3. Pundfall gir fortsatt oppgang for Storbritannia

Da 51,9 prosent av britiske velgere i fjor stemte for å forlate EU, raste pundet i verdi. Det har gjort at nordmenn reiser til Storbritannia som aldri før. London var det reisemålet flest reiste til i påsken, ifølge Ticket.

Dette sier turoperatørene:

– Etter Brexit var det som om proppen gikk ut av ketchupflasken og bestillingene til Storbritannia skjøt i været. I takt med at pundet har falt mot kronen har reisebestillingene fortsatt å øke. I sommer øker bestillingene med 44 prosent, opplyser markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Hos Momondo økte søk etter reiser til Storbritannia med 18 prosent i uken etter Brexit, noe de betegner som en betydelig økning.

– En av de mest synlige konsekvensene av Brexit var at pundet falt, og dermed ble både overnatting, mat og shopping billigere, sier talsperson for Momondo, Kaja Hanøy.

Dette sier England-kjenneren: – Den økonomiske gevinsten veier tyngst

Førstelektor i britiske studier på Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, påpeker at Storbritannia fortsatt vil være et fullverdig EU-medlem i flere år fremover.

– Pundet kommer nok til å være urolig så lenge det pågår EU-forhandlinger. Storbritannia forbereder seg på nok et valutafall ved utgangen av EU, men dette er vanskelig å forutse. Så lenge pundet holder seg lavt, vil nok nordmenn se en økonomisk gevinst ved å reise dit, sier han.

Les også

Nå kan du sjekke inn i London med ansiktsskanning

POPULÆRT: Flest nordmenn skal til London i sommer, ifølge Ticket.
Les også

Dette er Hellas som de færreste har sett det

Andre steder som er blitt påvirket

I likhet med flere andre steder har også London opplevd flere terrorangrep, sist utenfor det britiske parlamentet i mars.

Terrorforsker Lars Gule mener terror skaper en kortvarig frykteffekt.

– Det henger sammen med folks korte hukommelse samt billigere priser som følge av lav etterspørsel rett etter et terrorangrep. Prisene synker når etterspørselen blir mindre, og da blir det mer attraktivt.

Les også

Skal du på ferie til Kroatia? Her får du fem gode tips

EIFFELTÅRNET: Paris har fått en opptur igjen.

Tendensen bekreftes av reiseoperatørene.

– Ved enkeltstående hendelser blir det ofte en nedgang i bestillingene rett etter hendelsen, men så tar det seg opp igjen etter noen uker, som for eksempel etter terrorhandlingene i Paris. Bestillingen til Frankrike øker med 80 prosent denne sommeren, sier markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Deres undersøkelser viser at vi likevel reiser like mye som før, men at vi i større grad velger klassiske reisemål som oppleves som trygge.

Denne sommeren flyttes reisene vestover i Middelhavet – til for eksempel Spania, Kroatia og Hellas.

Publisert:
 1. Terror
 2. Tyrkia
 3. Brexit
 4. Apollo
 5. Storbritannia

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd

 2. Idsøe satser 35 millioner på nytt restaurantkonsept

 3. Viking-spilleren har fått mye kritikk. Nå hylles han

 4. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 6. En av Norges største barneskoler ligger på Jørpeland