Ny studie: Langt mindre allergi med oppvaskbørste

Oppvaskbørsten utsetter familien for flere bakterier og styrker dermed barnas immunapparat.

Vasker du opp for hånd, får du ikke glass, tallerkener og bestikk så rene som når du bruker oppvaskmaskin. Dette er faktisk en god ting, fordi det kan utsette familien for flere bakterier og dermed styrke barnas immunapparat.
  • Forskning.no
  • Siw Ellen Jakobsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Oppvaskbørsten ser ut til å være et effektivt våpen mot allergi. Barn i familier som ikke bruker oppvaskmaskin, blir langt sjeldnere allergiske, skriver Forskning.no.

Stadig flere barn får allergi. Nå viser en ny studie at barn som vokser opp i familier som vasker opp på gamlemåten, kan bli spart for denne folkesykdommen.

De svenske forskerne har studert over 1000 barn i 7-8 års alderen i to regioner i Sverige, Kiruna i Nord-Sverige og Mölndal utenfor Göteborg. Studien fra Göteborgs universitet er publisert i siste utgave av Pediatrics.

40 prosent lavere sannsynlighet

Foreldrene ble spurt om oppvaskvanene sine, og om barna deres hadde eksem, astma eller sesongallergier.

De barna som vokser opp i hjem der foreldrene tar oppvasken for hånd, har faktisk rundt 40 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle allergier enn andre barn.

Risikoen for allergi ble enda lavere hvis barna spiste ferske matvarer fra gårder, som har et høyere bakterieinnhold. Det er kjent fra tidligere forskning at barn som vokser opp på gårder, har lavere risiko for å utvikle allergier.

Støtter hygienehypotesen

Forskernes forklaring er at når du vasker opp for hånd, får du ikke glass, tallerkener og bestikk så rene som når du bruker oppvaskmaskin. Dette er faktisk en god ting, fordi det kan utsette familien for flere bakterier.

Flere studier har de siste årene gitt støtte til den såkalte hygienehypotesen, nemlig at barn har godt av litt skitt for å unngå blant annet astma og allergier. Flere forskere spekulerer i om det miljøet barn vokser opp i, rett og slett er for rent.

Ut med oppvaskmaskinen?

Men forskerne gjør oppmerksomme på at de ikke har funnet en direkte forklaring. Det betyr at det også kan være underliggende årsaker til at de som vasker opp for hånd, har mindre allergier. For eksempel har andre studier antydet at barn som bor i familier med lavere inntektsnivå, har redusert risiko for allergi.

Selv om forskerne har tatt familiens økonomiske status i betraktning, kan det likevel være at folk som ikke har oppvaskmaskin, lever annerledes enn de som kjøper seg en maskin til å gjøre jobben.

Det er derfor for tidlig å oppfordre folk til å kaste ut oppvaskmaskinen.

LES OGSÅ:

Hvorfor blir kniver sløve i oppvaskmaskinen?

Derfor blir fingre rynkete i vann

Folk føler seg trygge på eget kjøkken

Referanse:

Bill Hesselmar m.fl.: Allergy in Children in Hand Versus Machine Dishwashing, Pediatrics, februar 2015, Sammendrag

Artikkelen er skrevet av Forskning.no.

Publisert:
  1. Helse
  2. Barn og unge

Mest lest akkurat nå

  1. Hytte nedbrent på Hommersåk

  2. 122 nye smittede på Nord-Jæren, 10 inn­lagte på SUS

  3. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

  4. Stavanger har av­slått alle erstat­nings­krav fra tid­ligere barne­verns­barn

  5. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

  6. – Ikke ta nakkegrep på de som velger annerledes