- Det ligger ofte på 100.000 kroner pr. kvadratmeter

Dette er Norges aller minste leiligheter som er til salgs. Får du plass her?

16 KVADRATMETER: Her er sengen på hemsen over kjøkkenet, og man har fått plass til sofakrok og spiseplass. Det har vært lite interesse, ifølge megler.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Skal man bo på mindre enn 20 kvadratmeter må man regne med å lage mat i samme rom som man sover. Det er kjipt at sengetøyet lukter middag, men det er vanskelig å unngå.

Samtidig har det absolutt sine fordeler å kunne nå kjøleskapet fra sengen.

Vi har funnet frem til Norges tre minste leiligheter, de er henholdsvis 15 og 16 kvadratmeter store. Samtlige har alt i ett rom – kjøkken, stue og soverom. Men badene er separate.

Leier frivillig:

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Hvor lite kan man egentlig bo?

Byggereglene setter ikke noen minimumskrav til hvor liten en bolig kan være, ifølge Direktoratet for byggkvalitet (Dibk), men det betyr ikke at man kan bygge rom på ett kvadratmeter og bo der.

En bolig må ha stue, kjøkken, soverom, bad og toalett for å «fungere selvstendig og uavhengig av bygningen forøvrig». Dibk anbefaler minimum syv kvadratmeter for rom som stue, soverom og kjøkken.

Samtidig må alle nye rom og boliger tilfredsstille kravene i byggteknisk forskrift, TEK 10. At det er krav om brannsikkerhet, rømningsvei, inneklima og dagslys betyr blant annet at man må ha vindu.

Norges minste til salgs – 15 m², Ranheim, Trondheim

Prisantydning: 325.000 kroner

KJØKKEN ... OG SENG: 15 kvadratmeter i Trondheim.

Totalpris: 669.941 kroner

Kvadratmeterpris (med fellesgjeld): 44.662 kroner

Kvadratmeterpris i området: 43.310 kroner

Felleskostnader i mnd : 4051 kroner

Norges minste leilighet til salgs har vært ute til salgs i rundt tre måneder, og selger Azhar Afer Mohammed Khan er blitt nødt til å sette ned prisen 20.000 kroner.

15 KVADRATMETER: Leiligheten har ligget ute til salgs en stund, og eieren er blitt nødt til å sette ned prisen.

Han kan (dessverre) ikke fortelle oss hvordan det er å bo på 15 m², for han har kun bodd i leiligheten en uke. Nå leier han ut.Norges minste har hybelkjøkken i den ene enden av rommet og sovesofa i den andre enden. Mellom der har beboeren fått plass til en stol og en pult.

Sjekk den billigste der du bor:

Les også

Her er de 20 billigste eneboligene i Norge akkurat nå

16 m², Bjølsen, Oslo

Prisantydning: 1.050.000 kroner

Totalpris: 1.305.934 kroner

Kvadratmeterpris: 81.620 kroner

Kvadratmeterpris i området: 60.184 kroner

Felleskostnader i mnd: 3080 kroner

16 KVADRATMETER: Med utsikt til kjøkken, seng og Voldsløkka fra spiseplassen.

Leiligheter med samme størrelse i samme område ble solgt for pluss/minus én million kroner i 2015. I 2016 har de gått for mellom 1.250.000 kroner og 1.500.000 kroner, med fellesgjeld på toppen, forteller Megler Frederik H. Jacobsen fra Ihus.— Det ligger ofte på 100.000 kroner pr. kvadratmeter, inkludert fellesgjeld, sier Jacobsen.

Han har solgt tre-fire leiligheter i størrelsen mellom 14 og 18 m² så langt i år. Det har vært god respons og tre-fire kjøpere i budrundene.

Hvordan er det å ha visning på 16 m²?

— Det pleier å komme litt folk, men det kommer aldri 30 stykker. Det er sjelden flere enn 15 stykker på visning, sier Jacobsen.

16 m², Kristiansand sentrum

Prisantydning: 890.000 kroner

Kvadratmeterpris: 55.625 kroner

Kvadratmeterpris i området: 38.853 kroner

Felleskostnader i mnd: 920 kroner

16 KVADRATMETER: En ettroms kan være en inngangsbillett til større bolig, men prisveksten blir lavere fremover, mener Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

— Vi la den ut 2. februar. Det har vært veldig lite interesse, dessverre, sier Dan Robert Mikkelsen, eiendomsmegler i Delego.Som følge av det er prisen satt ned 100.000 kroner, fra 990.000 kroner. Med dagens rentenivå er prisen bra, mener Mikkelsen. Tilsvarende leilighet i samme bygg leies ut for 6500 kroner i måneden.

— Det er litt lite, men det er praktisk innredet.

På 16 kvadratmeter har eieren fått plass til både spisebord og sofa i hovedrommet – for sengeplassen befinner seg på hemsen.

Hvordan ligger det an i din by eller bydel?

Les også

Her er det de høyeste boligprisene i Norge nå

Liten leilighet – trygt å kjøpe?

Til tross for størrelsen har to av Norges minste leiligheter langt høyere kvadratmeterpris enn gjennomsnittet i området.

— Ungdom velger sentralitet fremfor størrelse, slik har samfunnsutviklingen gått. Man studerer sentralt og får jobb sentralt, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Orker du å bo lite en stund kan du oppleve at minileiligheten stiger voldsomt i pris, melder DN.no om.

Tall fra Eiendomsmegler1 viser at mindre leiligheter har gått mye over prisantydning i januar og februar i år. Leiligheter opp til 29 kvadratmeter gikk 11 prosent over prisantydning i januar og 14 prosent i februar.

Skulle prisutviklingen snu, risikerer du mer hvis du bor bitte lite, ifølge Øye. For det er bare plass til én person. Stifter du familie må du i teorien selge, og derfor anbefaler Øye at man heller kjøper større leilighet lenger fra sentrum. En toroms kan man ruge lenger på om prisene faller eller står stille.

Bør du svette om du har kjøpt leilighet under 30 kvadratmeter over prisantydning? Eller er det en trygg investering?

— Trygg og trygg... En liten leilighet i sentrum er salgbar. Det dummeste er liten leilighet unna sentrum. Ettroms i Hakadal (Nittedal utenfor Oslo, red.anm.) er ikke smart, sier Øye.

En ettroms kan være en inngangsbillett til større bolig, men prisveksten blir lavere fremover, mener han.

Les også:

Publisert: