Det er flere grunner til at det brenner hyppigere nå

Dette synder vi mest med.

FØLG MED: Boligen vår blir utsatt for flere brannfarer på denne tiden. Fra spesielt varmekilder, matlaging, pynt og levende lys.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Eksperten: Sigmund Clementz

Utdanning: Sivilmarkedsfører fra Norges Markedshøyskole / Handelshøyskolen BI

Jobb: Kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If

EKSPERTEN: Sigmund Clementz.

1. Hvorfor er det oftere branner på denne tiden av året?

– I vinterhalvåret tilbringer vi mer tid inne. Vi setter på vifteovner, fyrer i peisen og koser oss med levende lys. Boligen vår blir rett og slett utsatt for flere brannfarer. Ved jule- og nyttårstider blir dessuten kjøkkenet brukt hardere og oftere enn ellers. Smultringlaging og retter som putrer uten tilsyn på komfyren er med på å øke brannfaren på kjøkkenet.

2. Hva er den aller vanligste brannårsaken?

– Branner som har sitt utspring i det elektriske anlegget eller det som er koblet til det, øker i desember og januar. Det samme gjelder branner som skyldes åpen ild og varme, viser skadestatistikken til forsikringsselskapene. Brannårsakene kan være alt fra stearinlys i juledekorasjoner, til gnister som faller på et teppe ved peisen. Den aller vanligste grunnen til brann er vanskelig å peke på, det er mange enkeltårsaker. For folk flest er det viktigste å tenke litt ekstra på brannsikkerhet når det er jul og nyttår.

Les også

Vi har testet nødladere. Én av dem får terningkast 1

IKKE VANN: Ikke prøv å bruke vann for å slukke fettbranner.

3. Hva synder folk mest med?

– Å gå fra levende lys, eller å sette dem for nært noe som kan ta fyr. Det skal ikke så mye til før noe blir antent, og ved juletider har du ekstra mye i boligen som lett kan brenne. Å gå en ekstra runde før du legger deg, er lurt. Sørg for at alle levende lys er slukket ordentlig før du legger deg. Skru av all julebelysning, også på juletreet. Unngå å bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom det er mulig. Det er dessverre en del branner som starter i disse hvitevarene.

Les også

Slik så laderen ut etter en halvtime: – Kun et spørsmål om tid før den første dødsbrannen kommer

SJEKK FØR LEGGETID: Slukket du lysene før du la deg?

4. Hva bør man ha av varslingsutstyr og slukkeutstyr?

– Sørg for å ha minst én røykvarsler i hver etasje, som er minstekravet. Husk å bytte batterier og teste jevnlig. I tillegg anbefaler jeg å ha røykvarsler på alle soverom. Varslerne bør være trådløst seriekoblet, piper én, piper alle. Og de bør være optiske, for de optiske oppdager ulmebranner tidlig. Lovverket sier at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene. Selv om de fleste velger slukkeapparater, sidestiller lovverket brannslange med slukkeapparater. Men det er lurt å ha flere, gjerne ett i hver etasje, slik at du får rask tilgang.

5. Hvilke branner kan slukkes med vann, hvilke bør kveles og hvilke bør man bruke skum på?

– Branner i fett, for eksempel under smultringkoking, må du aldri prøve å slukke med vann. Det gjør bare vondt verre. Ha gjerne et brannteppe tilgjengelig som kan brukes til å kvele branntilløp på komfyren. Sørg ellers for at du har slukkeapparater, pulver eller skum, med høy slukkeeffekt som også kan brukes på kjøkkenet.

Publisert:
 1. Brann
 2. Bolig
 3. Fem spørsmål om
 4. Kjøkken
 5. Jul

Mest lest akkurat nå

 1. Kan bli 1300 smittede daglig: – Vil påvirke vareleveranser og butikker

 2. Gjorde nazihilsen i retten

 3. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 4. Mann siktet for drapsforsøk etter kniv­stikking på Tasta – skal ha klaget på høy musikk

 5. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

 6. Antall koronainnlagte på SUS faller