- Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme

Det kuleste nabolaget i London akkurat nå.

BRYGGER TE: På T2 i Shoredtich brygger Poppy Lafavergie te - smaksprøver er det mange av.
 • Camilla Flaatten
  Camilla Flaatten
  Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Bydelen øst i London ble kåret til et av de ti best renoverte nabolagene av Lonely Planet i fjor høst.

Fargerik bydel

Det merkes på strøket at kreative, innovative og fargerike folk har fått sette sitt preg på Shoreditch. De gamle murbygningene er rustet opp med nye fasader, dører og vinduer.

Flere av veggene er riktignok fylt med graffiti, men i denne bydelen er det ansett som verdifullt. Noen av verdens mest innflytelsesrike graffitikunstnere startet her – britiske Banksy er blant dem. Det sies at graffitikunstneren var med på å øke boligprisene i de østlige bydelene.

Franske Poppy Lafavergies står bak disken på tebutikken «T2» og brygger te til smaksprøver. Hun har bodd i London i fem år, men forteller at hun aldri hadde hatt råd til å bo i Shoreditch.

— Prisene har skutt i været de siste årene. Det er veldig dyrt her. Nabolaget tiltrekker seg kreative folk som jobber med media, design av ulike slag og teknologi, forteller hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

STORE: Graffiti er en stor del av bydelen.

Graffiti-tour

Hovedgaten Brick Lane er en av de travleste og mest fargerike gatene i Shoreditch Er du interessert i graffiti, er dette stedet du finner det. Nye kunstverk og store veggmalerier popper opp daglig.

Går du på oppdagelsesferd så pass på å se på uventede steder. En smal portgang, en dør, eller en liten sidegate kan romme den mest spektakulære graffitikunst.

Se stor bildeserie fra vår grafitti-rundtur øverst i saken.

FORKLEDD: Selv om graffiti er populært, så dekker gatekunstnerne seg til - bare for sikkerhets skyld.

I Brick Lane og omegn ses grupper av skuelystne med lokale graffiti-guider. For femten pund kan du få historiene bak veggene, som stadig er i endring.I helgene må du riktignok forvente å gå i kø blant folk på jakt etter et godt vintagekupp, eller billig mat fra en av de asiatiske restaurantene eller døgnåpne bakeriene.

Minner om Berlin

Grafisk designstudent Emilie Hvashøj (20) fra Århus arbeider som barista på Shoreditch Grind, en av de mest trendy kaffebarene i området.

— Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme, sier hun.

BRICK LANE: De ser nesten levende ut på veggen.

Kaffebaren ligger ved den store rundkjøring i Old Street, rett over t-banestoppet. Under bakken er det et like yrende liv som over. Den store undergrunnen har fruktmarkeder, diverse boder hvor alt fra håndlaget granola, marshmallows og smoothies selges. Du finner også kafeer og bokhandel under bakken.

- Det er veldig travelt her hele tiden, sier Emilie Hvashøj.

Hun tar en pust i bakken utenfor. Kaffebaren summer av kaffetørste hipstere, studenter og arbeidere på farten. Det er en god blanding av folk, mener den danske studenten.

20-åringen digger bydelen, og sammenligner den med en annen høyt verdsatt europeisk storby.

– Jeg har vært mye i Berlin, og Øst-London og Shoreditch har den «berliner-stemningen» som finnes i hele den tyske hovedstaden. Det er «underground» og kreativt. Jeg liker det godt, sier hun.

London er i toppsjiktet av storbyer nordmenn foretrekker å reise til. Men folk flest holder seg på vestkanten, rundt de mest kjente handlegatene og Piccadilly Circus.

– Det er en helt annen stemning på denne siden av byen, og bydelene her byr på så mye, sier Hvashøj.

STUDENT: Emilie Hvashøj synes Shoreditch minner om Berlin.

Hun trekker frem vintagebutikker, spennende restauranter og kaffebarer, platebutikker, designbyråer og graffitikunsten som preger hele Shoreditch.

– Og det beste er at de aller fleste butikkene er uavhengige, så det vil ikke være forretninger en har sett alle andre steder. Og det er herlige grønne lunger overalt, sier hun.

Ta deg en bagel

NAM: Byens beste bagel får du på Beigel Bakery - for nesten ingenting.

Inne på Beigel Bakery står Nathan Cohen og rører i bagelgryta. Her lages det hundrevis av bagels daglig, og de selges for snaue femkroningen – døgnet rundt.

Køen utenfor sier sitt om populariteten.

– Har du sett en endring i dette området?

– Ja, det har endret seg drastisk. Jeg har jobbet her i fem år, og opplever at det har utviklet seg veldig. Markedene har bedret seg, nye butikker er kommet til og området er rustet opp, sier Cohen.

Bakeriet har ikke endret seg merkbart i de drøye 40 årene det har ligget her. Bagels med salt kjøtt selger som varmt hvetebrød, og du får deg en lunsj for rundt 30 kroner.

Skrår du over veien, kommer du inn i den lille handlegaten Redchurch i hjertet av bydelen. Tett i tett med gallerier og kafeer ligger små spesialbutikker med alt fra smykker, vintage og hudpleie til hageredskaper og fancy britisk boksmat.

Ja, Shoreditch er kult.

Følg journalisten på Twitter @reisecamilla

BAK GRYTENE: Nathan Cohen har sett nabolaget forvandles de siste fem årene.

Innsidetips

Barista Emilie Hvashøjs innsidetips til Shoreditch:

Jaguar Shoes: Galleri, kafé og konserter. Har temakvelder. På nett: www.jaguarshoes.com

Rough Trade: Ikonisk platebutikken verdt et besøk. På nett: www.roughtrade.com

Vintage Emperium: En av de aller beste vintagebutikkene i Shoreditch. Ligger i Bacon Street, en sidegate til Brick Lane.

Bakgrunn og reisefakta

Miniguide Shoreditch

Spise og drikke:

Adina restaurant: Søramerikansk restaurant med deilige spesialiteter som ceviche og flere varianter av drinken pisco souren. Restauranten har cocktailbar i kjelleren. Tips: prøv ceviche og den grillede cassavaen. På nett: andinalondon.com

PÅ JAKT: Craig Williams leter seg frem til de kuleste grafittistedene.

8 Hoxton Sqaure: Dette er en av de nyeste (og hotteste) restaurantene. Har servering både inne og ute, mursteinsbygg og rustikk belysning og innredning. Vann blir for eksempel servert i gamle melkeflasker. Meny er sesongbasert, men har også britiske retter med en vri. På nett: www.8hoxtonsquare.comCorner Room: Restaurant på Town Hall Hotel. Har Michelinstjerne-kokk og eksperimentell meny. På nett: townhallhotel.com/corner_room/

Sove:

Shoreditch House: Konsepthotellet er egentlig en medlemsklubb, men hotellgjester får lov å bruke loungen, spa, bar/restauranten og bassenget med tilhørende fasiliteter på takterrassen.

Priser fra 2000 kroner pr. natt for et dobbeltrom. På nett: www.shoreditchhouse.com

The Hoxton hotell: Smakfullt og flott hotell rett ved travle Old Street. Hotellet har to restauranter og et lounge-området med peis og dype sofaer.

Priser fra kroner 1000 pr. natt for et dobbeltrom. På nett: www.hoxtonhotels.com

The Boundary Rooms & Suites: Boutiquehotellet har tre restauranter, et bakeri, bar på taket og 12 temarom med spesialdesign (som Charles & Ray Eames-rommet).

Priser fra 2500 kroner pr. natt for et dobbeltrom. På nett: www.theboundary.co.uk

Shoppe:

Redchurch Street: Den smale handlegaten Redchurch i Shoreditch har små design— og spesialbutikker på rekke og rad, og er vel verdt et besøk.

Boxpark Shoreditch: Små pop-up butikker i gamle containere. Sko, tilbehør og klær samt interiør selges i den små butikkene ved jernbanestasjonen. På nett: www.boxpark.co.uk

Old Spitalfield Market: En gammel industribygning er gjort om til lokaler for designbutikker, restauranter og barer. Inne finnes et stort marked med boder hvor det selges T-skjorter med print, loppemarked-varer, sko, hatter og smykker pluss mye mer. På nett: www.oldspitalfieldsmarket.com

Urban Outfitters: Den store butikken ligger rett ved Spitalfiled market. Har klær, interiør og bøker. På nett: www.urbanoutfitters.com/uk

Milk Concept Boutique: Interiørbutikk i Shoreditch High Street med salg av ting til hjemmet, designklær og diverse designerartikler. På nett: milkconceptboutique.co.uk

Reisen dit:

SAS, Norwegian, Ryanair og British Airways flyr til London. Direkteflyvninger fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, mens reiser du fra andre byer - som Kristiansand, må du mellomlande.

Fra Heathrow: Tog inn til Paddington stasjon og t-bane + tog videre. Tar cirka 1 1/2 time.

Fra Stansted: Tog til Liverpool St. Station. Derfra kan du ta en taxi eller gå til Shoredich på ca. ti minutter, det ligger under en kilometer fra togstasjonen.Totalt; beregn en time.

Fra Gatwick: Tog til London Bridge Station og enten buss, bane eller taxi herfra. Beregn om lag en time.

Ti nabolag som har fått en utrolig ansiktsløftning

I fjor høst kåret Lonely Planet de ti kuleste og best fornyede bydelene i verden. Grünerløkka er en av dem, og vi bestemte oss for å besøke de tre bydelene som er mest tilgjengelige for nordmenn på helgetur.

 • Florentin i Tel Aviv - Israel
 • Williamsburg i Brooklyn - USA
 • Shoreditch i London - England
 • Grünerløkka i Oslo - Norge
 • Baixo Augusta i São Paulo - Brazil
 • Naka-Meguro i Tokyo -Japan
 • Kallio District i Helsinki - Finland
 • Prenzlauer Berg i Berlin - Tyskland
 • CBD / Newtown i Johannesburg - Sør-Afrika
 • Saint-Roch i Québec City - Canada

Neste uke: Prenzlauer Berg, Berlin

Les også:

Dette er verden beste all-inclusive

Nytt cruiseskip omtales som «havets Iphone»

De klagde på feriereisen og fikk medhold, men har ikke sett snurten av pengene

Publisert: