Dette bør du gjøre for å sikre trappen din

– Hvert år skjer det mange fall i trapper, sier NTNU-forsker. Mange av disse kunne vært avverget.

Fort gjort å falle i trappen. Med enkle grep kan du sklisikre den. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Det fort gjort å skli i trappen, spesielt når du i hui og hast løper ned trinnene på sokkelesten.

En rapport Norsk Institutt for By og Regionforskning (NIBR) ga ut for åtte år siden, viser at det er så godt som umulig å si nøyaktig hvor mange nordmenn som årlig skader seg, eller omkommer, etter å ha falt i trappen.

– Men tallene er formidable. Hvert år skjer det mange fall i trapper, sier Jonny Nersveen, forsker ved NTNU, og legger til at en studie han var med på i 2008, dokumenterte rundt 685.000 trappefall i året.

– Det er mange grunner til at folk faller i trappene. En viktig grunn er selvsagt at trappen i seg selv er glatt, men det skyldes også faktorer som at gelenderet ikke er godt nok utformet, at man har dårlig balanse, dårlig syn eller at omgivelsene er vanskelige å feste blikket mot, sier han.

Men det kan også skyldes at trappens utforming i seg selv, gjør at man føler seg litt utrygg – og dermed går og beveger seg litt annerledes enn man normalt gjør.

– Og da er det fort gjort å falle.

Les også

Kjøper du bolig, blir du tilbudt å kjøpe denne forsikringen. Men trenger du den egentlig?

– Disse produktene markedsføres offensivt av eiendomsmeglerne, og de er blitt stadig mer utbredt.

Her er det montert på trappenese, samt teppe, for å gjøre trinnene mindre glatte. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Riktig mengde friksjon

Rapporten til NIBR estimerer at halvparten av alle trappeulykker skjer i boligblokker – og at to tredjedeler av disse kunne vært unngått ved bruk av heis.

Men for dem som hverken bor i blokk eller som har plass, penger eller lyst til å få satt inn heis i trappen si, finnes det andre og enklere alternativer.  

Nersveen forklarer at det er mange måter å sklisikre trappen på, som både er enkle og rimelige. Men det viktigste, ifølge ham, er at metoden man benytter seg av, sikrer passe friksjon på trappetrinnet og særlig på trappeneset. For liten friksjon kan forårsake at man sklir, mens for mye friksjon kan forårsake at skoen nærmest suger seg fast i underlaget.

– I tillegg er det viktig å påpeke at gelenderet er en viktig del av sklisikringen av trappen. Man trenger noe å holde i der man får et godt grep, påpeker han.

Les også

Ikke uvanlig at nordmenn bruker hvitevarene sine som oppbevaringsplass

Til tross for at nordmenn i snitt har størst boareal i Norden, sliter vi mest med liten oppbevaringsplass, ifølge ny…

En viktig faktor, mener forskeren, er å finne et gelender som gjør slik at det er lett å flytte hånden når man går nedover.

– Hvis hånden bare ligger oppå gelenderet, uten at du kan holde rundt det, ja, da har du et dårligere grep – og får mindre støtte om du skulle være så uheldig å skli.

Monter på trappenese

En påmontert trappenese er et enkelt og effektivt produkt for å sklisikre en trapp, ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi). Produktet er en vinklet list som monteres ytterst på trinnet ved hjelp av enten skruer eller lim, og på den måten forhindrer at man sklir på trappekanten. Trappenesen kommer i mange forskjellige utforminger og materialer, som blant annet tre, stål, plast og aluminium.

Usynlig lakk med anti-skli

– Dersom man ønsker bedre sklisikkerhet, finnes det sandpulver til å blande i malinger og lakker, det blir ofte brukt på båtdekk, sier Anders Kirkhus, seniorrådgiver i SINTEF.

Han påpeker at et ikke er nødvendig å blande i like mye til trappebruk som anbefalt for båtdekk.

– Posen med sandpulver burde være enkel å få i en malingsbutikk som har båtmalinger. Vær obs på at det blir tyngre å vaske trappen når trinnene blir mer ru.

Det finnes også ferdigblandede antiskli-lakker på markedet, der det er iblandet korn som danner et småknurret, usynlig sjikt i overflaten – som gir et solid feste når man går på trinnene.

Sklihemmende teip

Det finnes forskjellige typer og bredder av sklihemmende teip, men prinsippet er uansett det samme: Teipens rue overflate skal føre til at trappen blir mindre glatt. På den måten reduserer tapen faren for fallulykker. Teipen kommer i alle verdens farger, også i selvlysende varianter, og er enkel å feste på trappetrinnene.

Antiskli-teip fås rimelig hos mange leverandører, blant annet til noen tikroninger hos Europris, Biltema og Clas Ohlson.

– Vi anbefaler nok ikke friksjonsteip på trinnforkantene. Teipen virker for så vidt godt, men når den begynner å løsne kan den bli en farlig snublefelle, påpeker Kirkhus.

Legg teppe

Teppe i trappa kan være en annen god måte å forhindre glatte trappetrinn, og en klar fordel er at teppet både gir et mykere steg, samt at det bidrar til å absorbere trinnlyden.

Men det å legge teppe er gjerne mer tid- og kostnadskrevende enn de andre metodene – spesielt dersom du vil å legge et heldekkende teppe i trappa. En enklere variant er selvsagt å lime eller klistre løse teppedeler rett på de forskjellige trinnene.  Det er også mulig å legge en teppeløper i trappa, som er festet med stenger dypt inne i hvert trinn. Denne løsningen gjør at man ikke trenger å kle hele trinnet eller trappa med teppe.

Publisert:

Mest lest

  1. - Nå vil stavangerfolk ha hytte i Ryfylke som aldri før

  2. Klagestorm etter NRKs id-sending

  3. SUS planlegger for ny koronabølge

  4. Kommunen vedgår at det er for grunt. Nå skal de sette opp skilt ved stupebrettet i Godalen