Vinner du budrunden i Sverige, trenger du ikke kjøpe boligen

Danskene har angrerett, og svenskene kan vinne budrunden uten at det forplikter. Slik fungerer boligsalg i Danmark og Sverige.

– Den store forskjellen mellom Norge og Sverige er at bud ikke er bindende. Hvis budrunden ender med kjøp, er ikke kjøper bundet av budet.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist
Publisert: Publisert:
– Den store forskjellen mellom Norge og Sverige er at bud ikke er bindende. Hvis budrunden ender med kjøp, er ikke kjøper bundet av budet.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Fem punkter om boligsalg i Sverige og Danmark.

Eksperten: Christian Vammervold Dreyer

Bakgrunn: Utdannet eiendomsmegler

Jobber som: Administrerende direktør i Eiendom Norge

Christian V. Dreyer

1. Sverige: Kan gi høyeste bud uten at det er bindende

Den store forskjellen mellom boligsalg i Norge og Sverige, er at bud ikke er bindende i Sverige. Hvis budrunden ender med kjøp, er ikke kjøper bundet av budet. Man er først bundet når man skriver under på kontrakten.

– Gjennomføring av kontraktsmøtet er helt essensielt. Kjøper dukker ofte ikke opp på kontraktsmøtet. Da må selger undersøke om noen andre vil ha boligen eller legge den ut på nytt. Ordningen skaper større usikkerhet for selger, sier Dreyer.

Fordelen er at kjøperen får se boligen på nytt mellom budrunden og kontraktsmøtet, forklarer Dreyer. Da kan kjøper gå gjennom boligen med en fagperson.

Den svenske salgsmodellen minner ellers mye om den norske. Eiendomsmegleren har oppdraget om å legge ut boligen og er mellommann mellom selger og kjøper. Deretter er det budrunde.

Les også

Før og etter: To uker senere var leiligheten fullstylet og solgt langt over prisantydning.

2. Danmark: Lukkede budrunder

I Danmark er salgsprosessen veldig ulik både Norge og Sverige, forteller Dreyer:

– Eiendomsmegleren er kun selgers representant og skal ikke ivareta kjøperen. Derfor har gjerne også kjøper en betalt representant. Dét er kostnadsdrivende.

– Selger bestemmer selv hva vedkommende vil selge for. Man skal være villig til å akseptere prisen man legger ut. Hvis selger mener boligen er verdt 5 millioner kroner, legges den gjerne ut til høyere pris, for eksempel 5,5 eller 6 millioner kroner. Deretter nedjusteres prisantydningen jevnlig til selger treffer markedet.

– Hvis flere vil ha boligen til prisantydningen, har man en lukket budrunde. Budgiverne legger inn hvert sitt hemmelige bud og selger kan velge det høyeste. Hvis flere har lagt inn samme bud, kan selger velge hvem som får tilslaget.

– Det er vanligere å selge før man kjøper bolig. Mange banker krever det. Grunnen er at man gjerne bruker fire-fem måneder på salg. I Norge tar det cirka en måned. Det er mer krevende å flytte på seg og derfor langt færre boligtransaksjoner enn i Norge, mener Dreyer.

Færre kjøper og selger bolig i Danmark fordi det tar lang tid og man gjerne må selge før man kjøper. Bilde fra Orestad i København.

3. Danskene kan angre på boligkjøpet

Etter loven har man angrefrist når man kjøper bolig i Danmark. Man betaler en prosentandel av kjøpesummen hvis man angrer seg.

Angrefristen er lite i bruk, ifølge Dreyer. Folk bruker heller noe som kalles advokatforbehold.

– Man bruker en kjøpsmegler, som er advokat eller megler. Vedkommende går gjennom boligen og all dokumentasjonen. Da kan kjøper eventuelt angre seg og bruke advokatforbehold. Det er en kostnadsfri angrefrist, som må skje kort tid etter at handelen har funnet sted.

Les også

Med to SMS-er presset megleren opp prisen med 100.000 kroner. Og brøt god meglerskikk.

4. De dyreste byene

I Sverige er boligprisene langt høyere i byene enn på landet. Stockholm, Göteborg og Malmö skiller seg ut med høye boligpriser, og spesielt førstnevnte, ifølge Dreyer.

København har naturlig nok det høyeste prisnivået i Danmark. Også Århus og Ålborg ligger høyt.

Boligprisnivået er jevnt over høyere i Oslo enn den danske og den svenske hovedstaden.

Les også

Budrunden var et kaos. Da gjorde megleren en skikkelig tabbe.

København, Århus og Ålborg er Danmarks dyreste byer å kjøpe bolig i.

5. Nivået på boligprisene

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank i Norge, forteller at boligprisene de siste to årene har steget cirka 4 prosent i Norge, 10 prosent i København og har sunket 4 prosent i Stockholm.

– Tallene viser at det er Oslo og Stockholm som har høyest prisnivå. København virker mye billigere selv når man tar hensyn til valutakursen. Men tallene for København er for eierleiligheter og det er langt flere andelsleiligheter, sier Jullum.

Publisert:
 1. Boligsalg
 2. Eiendom
 3. Bolig
 4. Boligpriser
 5. Boligmarkedet

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. – For meg virker det ganske åpenbart at det ville vært til kommunens fordel å ikke anke