Måtte ut med 400 kroner for to kilo overvekt

Nå kjemper flyselskapene mot for tung håndbagasje.

MÅTTE BETALE GEBYR: Flypassasjer Slavok Lukac reagerer på at håndbagasjen hans ble veiet ved gaten og at han måtte betale et gebyr på 400 kroner med kredittkort.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Håndbagasje kan være en kilde til frustrasjon – både for reisende og for flyselskapene.

Regler for vekt og mål på kofferten overholdes ikke alltid – og flyselskapene innfører stikkprøver for å minne de reisende på reglene.

Slavok Lukac (53) fra Oslo opplevde å bli stoppet ved gaten før en utenlandsreise med Norwegian i høst.

– Da sto de med håndholdt vekt ved gaten før ombordstigning. Jeg hadde handlet litt godteri på taxfree og la det i kofferten sammen med et par bøker og et kamera. Det var for å gjøre det enklere da vi skulle om bord, forteller han.

Bagasjen ble veid med en håndholdt vekt og den viste rett under tolv kilo. Norwegian har en grense på ti kilo på håndbagasje.

– Hadde jeg tatt kamera rundt halsen og holdt taxfree- posen i hånden, så hadde det ikke vært noe problem. Man kan jo ha med ekstra veske eller PC-bag. Jeg spurte også om en av de jeg reiste sammen med kunne putte tingene i sin håndbagasje, men det var ikke snakk om. Jeg opplevde veldig lite smidighet, sier han.

Folk blir provoserte: - Det er blitt et race for å sikre seg plass til håndbagasjen

Fikk 400 kroner i gebyr

Etter en del diskusjon endte det med at Lukac måtte betale gebyret på 400 kroner før han fikk gå om bord. For selve flybilletten hadde han betalt 1800 kroner inkludert innsjekket bagasje.

– Jeg mener det var en bagatell med så lite overvekt og har aldri opplevd en slik behandling noen gang av et annet flyselskap. Det er frustrerende at de viste så lite fleksibilitet, sier Lukac.

MYE BAGASJE: Med innføring av gebyr på innsjekket bagasje er det stadig flere som velger å reise med kun håndbagasje. Det byr tidsvis på utfordringer i flykabinen,

Stikkprøver gjennomføres på flyplassen

Norwegian sier at det viktig at flyene går i rute og at alle skal kunne ta med tillatt håndbagasje om bord.

– Hva anbefaler du klager å gjøre?

– Vi anbefaler vi å kontakte vårt kundesenter slik at de kan se på saken og avdekke om det eventuelt er blitt gjort en feil, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Den ønsker å unngå forsinkelser.

– Vi ønsker å unngå situasjoner der du ikke får plass til den lille trillekofferten din fordi en medpassasjer har tatt med seg en trillekoffert, en stor veske og tre taxfree-poser. For å kunne gi alle samme service og for å redusere forsinkelser, gjennomfører vi stikkprøver på flyplassen. Hvis man har med for mye og for tung håndbagasje må denne da sjekkes inn mot en ekstra kostnad.

VIL UNNGÅ OVERVEKT: Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier at de jobber for at alle passasjerer skal kunne ha med seg håndbagasje om bord.

Og legger til:

– Jo mer håndbagasje, jo større er sjansen for forsinkelser for da tar det lengre tid å finne plass til alt. Og hvis det ikke er plass, må det legges i lasterommet.

Fikk du med deg denne? Flyselskap vil at passasjerene skal betale for å bruke hattehyllen

SAS innførte stikkprøver i Danmark

På det danske bransjenettstedet insideflyer.dk ble det tidligere i høst omtalt at SAS startet med stikkprøver ved avgangsgaten ved Kastrup i København og at de tok opp kampen mot for stor og tung håndbagasje.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS understreker at de ikke har en kampanje mot håndbagasje, men at de følger med på hver flyvning.

– Vi følger med om de reisende har for mye og for stor håndbagasje hver dag, på hver flyvning, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Det handler om psykologi: Hvorfor stiller folk seg så tidlig i boardingkøen?

SJEKKES INN: Er håndbagasjen din enten for stor eller veier for mye, blir den sendt som innsjekket bagasje og da gjelder prisene for det. Prisene varierer fra selskap til selskap.

For tung bagasje må sjekkes inn.

– Vi har ingen pris på overvekt på håndbagasje. Er den for tung og/eller for stor må den sendes i lasterommet. Da gjelder i prinsippet reglene for hvor mange kolli du kan ta med som innsjekket bagasje, og man blir belastet i samsvar med dette, sier han og legger til at de forsøker å utvise fleksibilitet.

Fikk du med deg vår store sjekk av sikkerhetskontroller? Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

Kan klage til Flyklagenemnda

Flyklagenmenda behandler klager mot flyselskap såfremt passasjeren og flyselskapet ikke har klart å ordne opp i konflikten.

Nemnda mottar flest klager på kanselleringer og forsinkelser, men har i løpet av 2016 mottatt rundt 80 klager på bagasje.

– Det er først og fremst på ødelagt bagasje og barnevogner det klages på, men noen klager også på ilagte gebyrer på håndbagasje. Her gjelder flyselskapets vilkår for den billetten, sier daglig leder Anne Brit Lea i Norsk Reiselivsforum.

Er du ikke fornøyd med reisen? Slik klager du på feriereisen

Håndbagasjeregler

  • Du kan ta med deg ett kolli om bord uten ekstra kostnader.
  • Du kan også ta med deg en liten ekstra eiendel, som for eksempel en liten veske med bærbar PC som får plass under setet foran.
  • Norwegian og Ryanair har ti kilos grense på håndbagasje, mens SAS og Widerøe har grense på åtte kilo.

Se vår store guide:

Les også

Så stor kan håndbagasjen din være

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen

Publisert: