Hvordan fjerne de vanskelige flekkene? Og hvordan stabler man egentlig riktig i oppvaskmaskinen? Her er svarene på det du lurer på i hverdagen

Fem tips til renholdet hjemme.

OPPVASKMASKIN: Skal bestikkets spisedel stå opp eller ned? Eksperten svarer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Eksperten: Else Liv Hagesæther, forfatter av bøkene Rent – enkelt og greit, Rent – så enkelt! og Renhold

EKSPERTEN: Else Liv Hagesæther.

1. Hva er ditt beste tips for å få stekeovnen ren?

– Sjekk bruksanvisningen for egen stekeovn først. Eller gjør følgende:

 1. Varm opp ovnen til 150 grader
 2. Sett en skål med litt salmiakkvann i på rist på øverste rille
 3. Sette en kjele med kokende varmt vann i bunnen av ovnen
 4. Slå varmen av etter ca. 20 minutter
 5. La skål og kjele stå til neste dag
 6. Tørk av oppløst fett og smuss med tørkepapir
 7. Luft godt

2. Hvordan stabler man egentlig riktig i oppvaskmaskinen?

– Bestikket skal stå med spiseredskapen opp og med god avstand. Sølv og stål hver for seg. Store tallerkener plasseres ut mot sidene. Det skal være avstand nok til at vannet kan spyle fritt imellom. Kopper og glass settes på skrå slik at vannet renner av fra undersiden av gjenstandene.

OPPVASKMASKIN: Skal bestikkets spisedel stå opp eller ned? Eksperten svarer.
Les også

Tolv tips som gir god kjøkkenhygiene

3. Hvordan fjerner man best flekker fra duken?

FlekkAnbefalte midler og metoder
BlekkFersk: Løs med salmiakk og skyll med kaldt vann. Gammel: Løs med like deler sitronsaft og melk.
BlodFersk: Løs med salmiakk og skyll med kaldt vann. Gammel: Bløtlegg i lunkent vann tilsatt Biotex. Vask plagget.
BrusFersk: Skyll med kaldt vann. Gammel: Løs med glyserol i ti minutter. Vask plagget.
Fett og sausFersk: Løs med kullsyreholdig vann (Farris) og sug opp. Eller: Legg på Zalo og slå varmt vann gjennom flekken. Gammel: Løs med white-spirit og sug opp. Eller: Legg på flytende vaskemiddel og la det virke en halvtime. Vask plagget.
Frukt og saftNy og fuktig: Slå rikelig med varmt vann gjennom flekken. Ny og tørr: Bløtlegg i vann tilsatt Biotex. Vask plagget. Gammel: Løs med glyserol i ti minutter. På lyst tekstil: Fukt vekselvis med sitronsyre og vann. Vask plagget.
GrønskeNy: Bløtlegg i lunkent vann tilsatt Biotex. Gammel: Løs flekken med en blanding av en del sprit, en del salmiakk og tre deler lunkent vann. Bearbeid flekken med en myk neglebørste. Eller: Løs med glyserol i ti minutter. Vask plagget.
KaffeFersk: Spyl kaldt vann gjennom flekken. Gammel: Fukt flekken med vann. Legg på glyserol (flekken bør helst være fuktig i cirka ti timer, fukt om nødvendig med ny glyserol). Vask plagget.
KosmetikkLøs fargestoffer med teknisk sprit + litt Zalo oppvarmet i vannbad. Skyll med rent vann og sug opp med tørkepapir. Eller løs flekken med flytende vaskemiddel. La vaskemiddelet ligge på flekken en halvtime. Vask plagget.
MalingNy: Løs med white-spirit. Gammel: Løs med terpentin tilsatt litt salmiakk. Fjern terpentinrester med white-spirit. Vask plagget.
MatLegg flytende vaskemiddel på flekken. La vaskemiddelet virke i cirka en halvtime. Vask plagget.
NeglelakkLøs flekker med aceton på bomullspad. Skyll med rent vann og sug opp med tørkepapir. Aceton må ikke brukes på acetat eller triacetat.
OljeNy: Legg på Zalo og skyll med varmt vann. Gammel: Løs med white-spirit og sug opp. Vask plagget.
SjokoladeNy: Skrap bort alt fast og løst. Fukt flekken med Zalo og spyl med varmt vann. Tørr: Hell flytende vaskemiddel på flekken. La middelet virke cirka en halvtime. Vask plagget.
StearinFersk: Skrap fast stearin av med en butt kniv. Spyl gjennom tekstilet med kokende vann. Gammel: Frys ned tekstilet i en fryseboks. Brekk og børst bort så mye stearin som mulig. Hold flekken i en kjele med kokende melk. Skyll ut med varmt vann eller vask plagget.
TeNy: Bløtlegg i lunkent vann tilsatt Biotex, eller legg flytende vaskemiddel på flekken. La middelet virke i cirka en halvtime. Vask plagget. Gammel: Fukt flekken med vann. Legg på glyserol (flekken bør helst være fuktig i cirka ti timer, fukt om nødvendig med ny glyserol). Vask plagget.
Tomat-ketchupNy: Legg på flytende vaskemiddel. La middelet ligge og løse i cirka en halvtime. Gammel: Løs flekken med glyserol i ti minutter. Vask plagget.
TranNy: Legg på Zalo og spyl med varmt vann. Gammel: Løs med white-spirit. Vask plagget.
TusjNy: Løs med teknisk sprit tilsatt litt Zalo. Gammel: Varm opp spriten i vannbad. Tilsett litt Zalo. Løs opp flekken i den varme væsken. Om nødvenig: Hell litt flytende vaskemiddel på flekken. La middelet virke i cirka en halvtime. Vask plagget.
TyggegummiKjøl ned flekken med isbiter i en plastpose, eller legg hele plagget i en fryseboks. Når flekken er bltit hard: Knus flekken og børst av. Fjern rester med white-spirit på en bomullspad.
VinFuktig flekk: Spyl kokende vann gjennom flekken. Tørr flekk: Legg flytende vaskemiddel på flekken. La middelet virke i cirka en halvtime. Vask plagget.

Kilde: Boken Rent – så enkelt.

4. Hvordan blir vindusvasken best?

– Vaske over vindusflaten med mikrofiberklut og kaldt vann. Fjern vann og oppløst smuss med en vindusnal. Hold nalen på skrå slik at overskuddsvann renner av nalen på vått i stedet for rent vindu. Da unngår du striper på glasset. Tørk av nalen etter hvert tak og langs karmen med tørkepapir til slutt.

Les også

Hvor ofte bør barnelekene vaskes?

5. Hvordan rense sluket på badet?

 1. Ta av dekselet og rengjør det på over- og undersiden
 2. Fjern hår og lo fra sluket og skyll etter med varmt vann tilsatt litt oppvaskmiddel

Eller:

 1. Hell en desiliter Klorin i sluket og la det virke i ca. 10 minutter
 2. Skyll med rent vann og sett dekselet på plass
Publisert: