Loppisbordet ble som nytt med tapet og maling

Med enkle triks forvandler Kari Ligaard loppiskjøpene til skatter.

Publisert: Publisert:

Vi ble med Kari Ligaard på loppemarked. Foto: Per Erik Jæger

Det er fremdeles mulig å finne skatter på loppemarked, men prisene kan være stive, og riften om godbitene er stor. Dersom du er villig til å fikse litt på slitte eller ødelagte gjenstander selv, kan du ende opp med noe unikt som setter et personlig preg på interiøret. Og det er nesten gratis!

Vi spurte produktdesigner og interiørentusiast Kari Ligaard om hun ville være med oss på loppemarked for å plukke ut noen møbler og gjenstander som hun senere kunne pusse opp. Her er resultatene etter en tur på Åskollen Musikkorps’ loppemarked.

Men først, dette bør du se etter:

Møbler: Se etter møbler med fine ben eller fin topp. Du kan for eksempel kombinere et understell med en helt annen bordplate.

Tre: Møbler av tre har ofte god kvalitet. Teak er trendy, mørke tresorter er på vei inn, og furu kan males.

Tekstiler: Korsstingsbroderier ligger det mye arbeid bak, og det er flott satt i en ny ramme og i en gruppe med andre bilder.

Keramikk: Keramikk fra 70-tallet er i vinden, men du kan fremdeles gjøre et kupp.

Pynteasjetter: Bilder av kongefamilier og asjetter med andre motiver er fremdeles lett å finne. Morsomt å samle flere på en vegg.

Rammer: Du kan gjøre et kupp og finne et stygt bilde, men i en fin ramme. Rammer kan også bli kjempetøffe om de spraymales.

Lamper: Det er gjerne flust med lamper på loppis, og mange av dem blir helt nye med malte føtter eller nye skjermer av stoff, papir eller tapet.

Farget glass: Lett å finne. Det er bare å tråle bordene etter glass i yndlingsfargen. Disse kan løfte festbordet til nye høyder.

FØR: Bordet har sannsynligvis vært et hobbyprosjekt. Ytterkanten er et gammelt vognhjul satt oppå et bordunderstell.

ETTER: Treverket er blitt malt brunsvart, og det er lagt en tapetbit under glassplaten. Kari Ligaard brukte glassplaten som mal, la den oppå baksiden av tapetet og tegnet rundt.

Tips: Bena på sofaen var opprinnelig bjørkefarget. Disse ble malt i samme farge.

Bordet før og etter. Ligaard har malt bordet brynsvart, og har lagt en tapetbit under glassplaten. Foto: Per Erik Jæger

FØR : Puffen var i ubehandlet tre og uten noe særlig stopping, det lå bare litt gammel vatt på setet, og den var derfor hard og ubehagelig å sitte på.

ETTER: Først malte Kari Ligaard puffen grå, deretter tapet hun et rutenett med maskeringstape. Her må man passe på å trykke tapen godt fast, ellers kommer det maling inn under kantene på teipen. Så ble puffen malt i hvitt, bortsett fra bena.

På lokket ble det lagt seks millimeter skumgummi, samt platevatt for å jevne kantene. Deretter ble stoffet trukket rundt og festet med en stiftemaskin på putens underside. Vær nøye i hjørnene slik at det ikke blir klumpete, og pass på at det blir jevnt (her må man kanskje ta opp noen stifter).

Maskeringstape ble festet rundt hele kanten, avstanden mellom hvert hull til nagle ble målt opp, og deretter ble det tegnet prikker med tusj jevnt rundt hele maskeringstapen. Alle hullene ble slått inn med hammer og en liten spiker. Hvis man slår naglene rett inn uten å lage hull først, bøyer de seg.

Tips: Fjern litt og litt av maskeringstapen, slik at du lett ser hullene, og bank naglene inn med en gummiklubbe eller noe annet som ikke er så hardt. Ikke bruk hammer, da dette vil lage stygge merker i naglene.

Puffen var opprinnelig i ubehandlet tre, og uten noe særlig stopping. Foto: Per Erik Jæger

FØR: Lampefoten var opprinnelig i spraylakkert metall, men ujevnt lakkert slik at sølvfargen fra metallet under syntes bak.

ETTER: Kari Ligaard valgte å male den med emaljelakk, malt på med liten pensel.

Tips: Det er veldig viktig ikke å ha for mye maling på penselen, da malingen lett kan begynne å renne. Derfor bør man heller male flere strøk.

Det var mange godbiter i lampeavdelingen, men Kari Ligaard falt kun for denne lampen. Foto: Per Erik Jæger

FØR: Rett og slett en gammel bok, som Kari Ligaard hadde en smart plan med…

ETTER: Først ble sidene i boken limt sammen med spraylim for papir. Du kan bruke annet lim, men da har sidene lett for å bølge seg fordi de blir fuktige av limet. Omslaget og førstesiden ble ikke limt sammen. Deretter ble de sammenlimte sidene i boken hult ut slik at det ble plass til kvartsverket. Viserne er festet ved å lage et hull med en selvborende skrue som er skrudd rolig ned i boken (hvis man borer, vil det lett flise seg opp).

Tips: Kvartsverk og visere er kjøpt rimelig på Clas Ohlson.

En gammel bok ble til en klokke. Foto: Per Erik Jæger

FØR: En helt ordinær ramme som Kari Ligaard likte fasongen på.

ETTER: Rammen har fått et lag med brunsvart maling, bildet inni er tatt bort, og Kari Ligaard har limt på en hjerteformet stein surret med garn. Kunst i en fei!

Tips: Små rammer er fine til gode minner, for eksempel brosjer eller smykker man har arvet, en vinkork fra en spesiell anledning eller skjell og steiner. Og man kan jo bytte ut ofte.

Kari Ligaard har gitt rammen et lag maling, og limt inn den hjerteformede steinen. Foto: Per Erik Jæger

7 gode loppemarkedtips

Vær tidlig ute: Kuppene finner du ved å være på plass før det åpner. De beste godbitene går først.

Ha en plan: Bestem deg på forhånd hvilke avdelinger du forsøker å finne godbiter i. Det kan fort bli for mye å gå gjennom alt.

Tenk kreativt: Forsøk å se for deg hvordan tingene vil se ut med enkel oppussing. Et malingsstrøk og nye knotter gir et helt nytt møbel.

Vær tålmodig: Det tar tid å bla seg gjennom hauger av lopper. Vær innstilt å grave og lete…, og stå i kø.

Benytt deg av posesalget: På loppemarkedets siste dag kan du gjøre et røverkjøp med gode priser og posesalg-kupp.

Vær forsiktig med å prute: Hvis du egentlig synes at prisen er grei, er det greit å huske på at pengene går til en god sak!

Dra på landet: Et godt tips for å finne godbitene, er å dra på loppemarkeder utenfor byene. Her er det færre om beinet.

Her finner du oversikt over loppemarkedene:

www.loppemarked.info (oversikt over loppemarkeder i Norge).

www.loppemarkeder.com (oversikt over loppemarkeder i Oslo).

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

  2. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

  3. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

  4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

  5. Høie bekymret etter store fester – har plan for ny nedstenging

  6. Savnet mann (74) funnet i god behold