12 helt uunnværlige vasketips for klærne dine

Vet du hvilke klær som blir mest skitne, og hvilke som er enklest å vaske rene?

Alle flekker bør fjernes så fort som mulig. Smør først vaskemiddel direkte på flekken. Deretter trer du tekstilen på springen, tre plaggen på tuten med flekken ut og spyl vannet gjennom.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det er tre faktorer som avgjør om klærne dine blir rene, i prioritert rekkefølge: 1. Vann er viktigst, mengden vann, 2. Kjemikalier, altså vaskemidler, 3. Mekanisk bearbeiding, altså vaskingen.

Det ifølge Ingun Grimstad Klepp, klesekspert og forsker ved Statens Institutt for Forbrukerforskning (SIFO).

Vi vasker med stadig kaldere vann, ifølge Klepp, oftest på 30, 40 og 60 grader. Ingen av de nevnte gradene dreper bakterier, men samtidig har vaskemidlene blitt bedre.

Kan du det du trenger om klesvasken? Visste du for eksempel at du ikke bør vaske syntetiske klær med skyllemiddel?

FORSTÅR DU VASKELAPPEN? Dette skjørtet skal ifølge vaskelappen vaskes på normal vask på 30 grader. Det kan ikke klorblekes, tåler ikke tørketrommel, kan strykes på maks 150 grader og kan ikke renses.

1. Skittent?

Noen tekstilmaterialer blir fortere skittent og noen lettere rent.

  • Bomull blir lettere skittent og er vanskeligere å rengjøre.
  • Syntetiske fibre blir lettere skittent og lukter fortere, men er lettere å få rene.
  • Ull er det vanskeligere å skitne til, og vanskeligere å fjerne flekker fra, men lukt fjernes lett.

2. Flekker:

Alle flekker bør fjernes så fort som mulig. Smør først vaskemiddel direkte på flekken. Deretter trer du tekstilen på springen, trer plaggen på tuten med flekken ut og og spyler vannet gjennom.

VISSTE DU AT KLÆR IKKE BØR TØRKES INNE? Sjekk punkt 12 for forklaring.

3. Flekker i sengetøy

Disse er gjerne av eggehvittematerialer, altså proteiner. Blod og svette osv. Er tekstilene hvite, bruk blekemiddel, for varmere temperatur i maskinen har ikke nødvendigvis effekt.

4. Rødvin

Har du sølt rødvin på klær kan du koke plagget i melk. Har du sølt rødvin på en duk kan du også bruke salt, bare husk å vaske den som vanlig etterpå. Bruker du salt bør flekken være våt, eller så kan du bruke saltvannsoppløsning.

5. Vond lukt?

Ikke vask syntetiske klær med skyllemiddel, da utvikles det vond lukt.

La vaskemaskinen stå åpen mellom hver vask.

6. Eddik

Lukter klærne dine surt uten åpenbar grunn, kan du vaske dem med eddik. Hell litt eddik på klærne, vask dem i maskinen uten klesvaskemiddel. Deretter vasker du dem en runde med vaskemiddel.

7. Høy temperatur

Kjør maskinen på 90 grader en gang i blant, for eksempel en gang i måneden. Det motvirker vond lukt og avleiringer i maskinen. Vask gummiringen i maskinen jevnlig og rens alle filtre i blant.

Husk å rens gummiringen i vaskemaskinen jevnlig.

8. La vaskemaskinen stå åpen mellom hver vask.

DOSERINGSSKUFFEN. Den kan vippes ut med en fjærmekanisme og vaskes. Det blir mindre søl fra gammelt vaskemiddel om du forsøker å ikke bruke for mye middel.

9. Ulltøy og hvite klær

Uansett hva du gjør, følg vaskeanvisningen. Da har du reklamasjonsrett.

10.Hvite klær må vaskes med andre hvite klær eller tekstiler.

11. Vask det sammen

Ull og ullblanding må vaskes med ullvaskeprogram og ullvaskemiddel, men maskinen kan fylles opp med klær i andre materialer.

12. Ikke tørk klær inne

Ikke tørk klær inne, hvis du kan unngå det. Tørker du klærne inne, må du lufte godt. Det er ikke bra for inneklimaet. En vanlig klesvask inneholder opp til 2-3 liter vann og fuktighet, ifølge Fjordkraft. Bringer du det inn i stuen din, og ikke har gode utluftingsmuligheter, påvirker det inneklimaet. Det kan bidra til oppblomstring av midd og bakterier, men øker luftfuktigheten først og fremst.

(Kilder: Ingun Grimstad Klepp i Sifo, Kai Gustavsen i Astma— og allergiforbundet, Jeanne Tjomsland i Fjordkraft, Forbrukerservice i Lilleborg, Miriam Wicklund, ekspert på kjerringråd)

Denne artikkelen ble første gang publisert i november 2014.

Opptatt av renhold? Sjekk disse:

Publisert: