Kia Niro gir «gjerrigknarken» en solid følelse av tilfredsstillelse
Kia Niro er en perfekt bil for dem som svarer «den er blå» når de får spørsmål om hva slags bil de har.
- Morten Abrahamsen

Kia har den senere tiden vist friske takter når det gjelder design. Optima er for eksempel en svært stilig familiebil, og i løpet av året skal de lansere Stinger, en stor og elegant sportssedan med som skal utstyres med kraftige motorer. Langt unna det ganske trauste imaget merket normalt assosieres med.
Niro er ikke en del av denne nye, stilige trenden fra Kia. Det er derimot en av de mest anonyme bilene som leveres i det norske markedet. Ber du en syvåring tegne en helt vanlig bil, blir resultatet fort en Niro.
Her er det ingen estetiske triks, ingen smarte linjer eller morsomme detaljer. Det er rett og slett en bil, en litt høy kompaktbil, med litt for små hjul.
Kia med 37 nye modeller før 2020
Vellykket drivlinje
Dermed er også forventningene sånn midt på treet når man setter seg inn i en Niro. Bilen har et ryddig interiør, likt det man finner i andre modeller fra merket. Hvilket betyr funksjonelt, enkelt og utført i middels materialkvalitet.
Men Niro byr på noe mer enn det man først får øye på. Det er en hybrid, av den gamle skolen som ikke kan lades. Markedet er fullt av nye hybrider, og mange av dem har en litt ruskete dynamikk de to motorene imellom.
Slik er det ikke i Niro. Motorene har en fullstendig sømløs sameksistens. I eco-modus er bilen forsiktig, med en sløy gassrespons og et ønske om å kjøre mest mulig elektrisk.
Prøvekjørt: Kia Optima er ikke helt optimal
Bybil
Det fungerer utmerket i by. Ønsker man litt mer futt, vipper man girspaken til siden og responsen blir langt friskere. Null til hundre er oppgitt til 11,5 sekunder, noe som ikke akkurat gir bakoversveis. Men den er overraskende kvikk fra stillestående til rundt 50.
Her hjelper elmotoren godt til, og om forbikjøringer med en feriefull bil nok trenger en del planlegging, så er den kjapp og fin til daglig bruk i by og omegn.
«Et godt kjøp»
Det er noe tilfredsstillende med en bil som gjør så lite ut av seg, og som samtidig fungerer så fint. Kjøreegenskapene er selvsagt nøytrale, og girkassen oppfører seg fornuftig.
Bensinforbruket var ikke langt unna det oppgitte på 0,38 liter pr. mil, og milene som ble kjørt er fort glemt. Niro leverte turer fra A til B helt uten noe oppstuss.
Prøvekjørt: Nye Toyota Prius
I tillegg har den god bagasjeplass og store glassflater, så alle om bord har godt utsyn, og den har komfortdetaljer som oppvarmet ratt, ryggekamera, adaptiv cruise kontroll og regnsensor. Bortsett fra varme i rattet fordrer dette at man velger utstyrsnivået «Active», da koster den 300.000, noe som ikke kan kalles annet enn trivelig.
Elbilforeningen er bekymret over hybridveksten
Konkurrenter
Toyota sier at de anser Niro som den største konkurrenten til sin nye C-HR i hybridversjon. Toyotaen er langt dristigere i utseende og mindre praktisk, men med en relativt lik drivlinje til en pris som ligger litt høyere. Mens Toyota Prius, med samme drivlinje som C-HR, ligger i samme prissjikt som Niro.
Hyundai Ioniq Hybrid, med en karosseriform som ligner på Prius, har nøyaktig samme drivlinje som Niro, til en litt lavere pris.
Storselgeren i det hybride kompaktsegmentet, Volkswagen Golf GTE, er ladbar og har en langt kraftigere motor. Samlet effekt er 204 hestekrefter. Den starter på snaut 350.000 kroner.
Hybridrekord for Toyota
Oppsummering
En Niro beveger ikke en eneste celle i kroppen til en bilentusiast, men det er en bil som må gi en kar som «gjerrigknarken» en solid følelse av tilfredsstillelse.
Det er få biler som kler det kjedelige slagordet «et godt kjøp» bedre enn Niro.
Pluss
- Mye bil for pengene
- God drivlinje
- Praktisk
Minus
- Kjedelig
Tekniske data:
- Kia Niro 1,6 Hybrid Active
- Pris: 299.900 kroner
- Pris testbil: 305.800 kroner
- Motor: 4 syl. Bensin. 1590 ccm. 105 hk v. 5700 o/min. 147 Nm v. 4000 o/min.
- Elmotor. 1,6 kWh. 43,5 hk 170 Nm. Samlet systemeffekt. 141 hk 265 Nm.
- Aks 0–100: 11,5 sekunder
- Toppfart: 162 km/t
- Forbruk: 0,38 l/mil (blandet)
- Utslipp: 88 g/km CO₂. 3,8 mg/km NOx
- Mål (LxBxH): 4355/1805/1545 mm
- Bagasjerom: 427/1425 liter
- Egenvekt: 1425 kilo
- Tilhengervekt: 1300 kilo