De beste metodene for å holde myggen langt unna

Fungerer kjerringrådene egentlig?

IDEALVÆRET: - Myggtettheten varierer litt fra dag til dag, og ikke minst med været. Er det regn og vind holder myggen seg i ro. Den er der, men plager oss ikke, sier Preben Ottesen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Vil du unngå myggestikk er røyk, netting, klær og myggmiddel essensielt, ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

— Bålbrenning, altså røyken, holder myggen borte, sier Ottesen.

Det er lite man kan gjøre med hagen, men har man mye mygg i hagen kan man vurdere om det er klekkingssteder i nærheten.

VERSTE MYGGVÆR? Varme, lumre kvelder. Overvintrer som egg, begynner å komme rundt Sankthans.

På noen veldig myggbefengte steder har man forsøkt å tørke ut naturen, men det ser ikke ut til å ha hjulpet noe særlig, ifølge Ottesen.Det hjelper altså å kle på seg, dekke uteplassen eller sengen med myggnetting, og myggmiddel holder myggen borte.

Er flåtten egentlig farlig?

Les også

Så (u)farlige er sommerens plageånder

Bor du i et «mygghøl»?

Områdene oppover Gudbrandsdalslågen, Ringebu, nordre del av Øyern, nordre del av Tyrifjorden og ved Glomma er såkalte «mygghøl», forøvrig ikke et faguttrykk, forteller han. Det er ikke tilfeldig at det er elv i nærheten, det er gjerne et stort antall flommygg disse stedene. Bestemte arter legger egg i pytter og dammer, og resultatet er masse mygg.

— Enkelte klager over at det er så mye mygg der de bor. Men når du har flyttet i nybygg ved nordre Øyern, da har du faktisk flyttet til myggen, sier Ottesen.

Er det noe man kan gjøre om man bor i et såkalt «mygghøl»?

— Enkelte pakker inn hele uteplassen i myggnetting. De har netting rundt hele verandaen, sier Ottesen.

LIKER IKKE RØYK: Myggspiral eller bål avgir røyk, og det liker myggen dårlig.

Noen kjøper «myggmaskiner» som skal tiltrekke og fange mygg. Men fungerer det?— Ja og nei. På disse såkalte «mygghølene» er det så mye mygg at det neppe hjelper. Posene er stappfulle av mygg, men det svirrer like mye i luften. Du vil alltid finne noen som har kjøpt dette som mener det fungerer bra.

Bor du langs en elv der det er flommygg risikerer du at det kommer flere generasjoner mygg i løpet av en sesong.

— Da kan det bli riktig så mange i løpet av en sesong. Men de fleste steder er det kun en generasjon mygg pr. sesong, og de dør ut om høsten.

På en bratt og ulendt tomt:

Les også

Bygde hytta over sprekken i landskapet

Kjerringråd mot mygg?

Kaffegrut kan redde kvelden, skriver Viivilla.no, som igjen siterer U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Årsaken er den sterke lukten gruten avgir når den varmes opp. For gruten skal tørkes og så brennes som røkelse, og da holder myggen seg unna.

Legg til noen laurbærblad eller grillkull om det er ekstra mye mygg i området. Kjerringrådet skal være miljøvennlig og effektivt mot myggen.

— Da er det røyken som holder myggen unna, myggen liker som sagt ikke røyk. Man trenger ikke være så avansert, sier Ottesen.

Det er en del myter om hvem som blir stukket mest av myggen. Et tips er å spise hvitløk, men det er bare tull, ifølge Ottesen.

MYGGNETTING: Kan være den eneste og beste løsningen hvis du bor et sted det er veldig mye mygg.

Myggen fjernnavigerer gjennom CO2 fra pusten, og når de kommer nærmere blir de tiltrukket av melkesyre i svette, forklarer han.— Det stemmer at enkelte mennesker får flere stikk enn andre. Og det påstås at noen utvikler egne antistoffer mot mygg, sier Ottesen.

Så tok Kathrine Haugholt grep:

Les også

Stolene fra loppis var gamle og slitte

Fungerer vifte mot myggen?

Litt Vademecum munnvann på gardinene kan holde myggen borte fra soverommet, tipser Elisabet Høye om, forfatter av boken «Ren glede».

En bordvifte eller takvifte kan også sørge for at myggen holder seg unna.

Både fordi det blir vanskeligere for myggen å lukte menneskehud og fordi vi skiller ut mindre varme og lukt når vi kjøles ned, ifølge «Ren glede».

— Det er vel så mye vindvirkningen som gjør at vifte kan fungere mot mygg. I kaldt ruskevær holder for eksempel myggen seg i ro. Den er liten og ikke så sterk, i motvind blåser den rett og slett vekk, sier Ottesen.

Mer lesestoff:

Les også

Disse plantene bør du sørge for at ungene ikke får i seg

Les også

Derfor er disse plantene svartelistet

Les også

Hva gjør du om trampolinehoppingen plager deg?

Les også

Ugress: De glemte skattene i hagen din

Les også

Åtte konkrete råd for å drepe brunsneglene

Les også

Slik etablerer du kjøkkenhage i pallekarm: Det blir mindre ugress å luke!

Les også

Disse strømpene får det til å blomstre

Les også

Slik bor de i kolonihagen – innrømmer et snev av samlemani

Lyst på inspirasjon? Sjekk oss ut på instagram: @boligoghjem

Publisert: