London for gjerrigknarker

En tur til London blir som regel dyrere enn man tror, men heldigvis er det plenty med billige eller gratis aktiviteter både ute og innendørs. Vi besøkte en håndfull av dem!

GOD, GRATIS UTSIKT: Sky Garden på toppen av Walkie-Talkie skyskraperen i Fenchurch Street er et appellerende – og gratis – alternativ til byens betalte utsiktspunkter. Inngang er gratis, men må bookes minst tre dager i forveien.
  • Axel Munthe-Kaas Hærland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vi blir aldri ferdige med London. Ingen annen storby i Europa tilbyr samme variasjon av kultur, underholdning og matopplevelser.

Men selv om du lever utelukkende på pubmat, tar kollektiv transport og holder impulskjøpene til et minimum er det fort gjort å sprenge feriebudsjettet med god margin.

Fint er det derfor at London tilbyr et uvanlig bredt og innholdsrikt spekter av billige og gratis aktiviteter for alle interesser og aldersgrupper. Vi er langt fra de eneste som hevder dette.

«Ingen by i verden har flere eller bedre gratis tilbud enn London», skriver Lonely Planet i sin guide til hovedstaden.

FLEST I EUROPA: London har flere gratis «attraksjoner» enn noen annen by i Europa. Victoria and Albert Museum – med en svimlende kolleksjon på 2.3 millioner kunst og designobjekter – er bare en av dem.

«I tillegg til museer i verdensklasse – som nesten alle har gratis inngang – er byen full av vakre parker, yrende markeder, fascinerende gravplasser, lamslående kirker og fenomenale utsiktspunkter.»

Vi har besøkt fem av disse som koster lite til ingenting å oppleve, så du kan blåse feriebudsjettet på andre ting.

1. Naturhistorisk museum

Naturhistorisk museum er langt fra det eneste gratis museet i London, men det er utvilsomt et av de mest minneverdige.

På travle dager står køen hele veien fra inngangsporten til langt nedover Cromwell Road, men strømmen av besøkende beveger seg heldigvis raskt. Siden åpningen i 1881 har museet blitt kjent verden over som et av de største og beste av sitt slag, og mottar i dag over fem millioner gjester årlig.

GRATIS MUSEUM: Siden åpningen i 1881 har Natural History Museum blitt kjent verden over som et av de største og beste av sitt slag, og mottar i dag over fem millioner gjester årlig. Inngang (utenom spesialutstillinger) er gratis for alle.
DINOSAUR: Dinosaurutstillingen hos Naturhistorisk museum i London har vært en sikker vinner blant barna siden 1881.

Store deler av museets gigantiske samling (80 millioner objekter fordelt på fem avdelinger!) stammer fra viktoriatiden, men det er hele tiden et sterkt fokus på fornyelse og underholdende forskningsformidling.

Barna vil elske den interaktive dinosaurutstillingen, blant annet hjem til det første oppdagede fossilet av en Tyrannosaurus rex, mens voksne kan fordype seg i Mineralgalleriet, Pattedyrhallen og den fantastiske samlingen av planter og insekter i Darwinsenteret.

KAN OVERNATTE: Londons Naturhistoriske museum er så stort, innholdsrikt og imponerende at du får lyst til å flytte inn. Faktisk er det mulig å booke overnatting her (en særlig minneverdig opplevelse for de små), men hvis du vil få plass må du bestille laaang tid i forveien, gjerne et år eller mer.

Praktisk info: South Kensington er nærmeste T-bane stasjon til Naturhistorisk Museum. Besøk www.nhm.ac.uk for mer informasjon.

Les også

Stor guide: Her MÅ du spise i London!

2. Bourough Market

Var det noen gang en oppfatning om at britene hang bak resten av Europa i matveien vil et besøk til Borough Market fort bekrefte at tidene for lengst har endret seg.

MINNER OM GAMLE DAGER: Selv om Borough Market har rettet seg mer og mer mot turister de sisteårene, er det fortsatt store deler av markedet som minner om gamle dager. Kokker og gourmeter fra hele London kommer hit for å håndplukke fersk fisk, kjøtt og grønnsaker.

Markedet nær London Bridge har vært en institusjon for hovedstadens matelskere i over 1000 år, og er mer populært i dag enn noensinne. Siden markedet for alvor ble etablert på turistkartet, har tilbudet i større og større grad handlet om ferdige retter og kulinariske souvenirer som får plass i carry-on kofferten. Men det er også plenty med fisk, kjøtt og grønnsaker til salgs her.

ENDRET SEG: Markedet har endret seg i takt med resten av byen. I dag ligger Borough Market like ved London Bridge station. Ofte må forhandlere rope ekstra høyt over den skingrende lyden av forbipasserende tog.

Inngang til markedet er selvfølgelig gratis, i likhet med smaksprøvene, men vi kan ikke garantere at du ikke ender opp blakkere enn forventet etter et besøk hit. Burough Market er særlig gode på å justere tilbudet etter årstidens råvarer, og blir dermed en opplevelse som kan oppsøkes igjen og igjen.

Praktisk info: Markedet ligger like ved London Bridge togstasjon og holder åpent mandag – lørdag. Les mer om historikk, arrangementer og tilbud på www.boroughmarket.org.uk

Les også

– Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme

3. Highgate kirkegård

Her i fisefine Highgate – bortgjemt bak høye gjerder og eføydekkede mursteinsvegger – ligger en av Londons mest ukjente og atmosfæriske attraksjoner.

BEGRAVELSE: Den «egyptiske seksjonen» ved Highgate Cemetary reflekterer viktorianernes fascinasjon med egyptisk kultur. Bare Londons rikeste og mest innflytelsesrike familier fikk æren av å begraves her.

I likhet med Père Lachaise i Paris ble Highgate kirkegård opprettet tidlig på 1800-tallet, da det ikke lengre var gravplasser nok til å romme byens stadig voksende befolkning. Lenge var dette et av hovedstadens mest ettertraktede områder å gravlegges i, men omkring århundreskiftet 18/1900 var både etterspørselen og vedlikeholdet av kirkegården i en nedgående spiral.

EMINENT: Highgate var en gang en av Londons mest eminente kirkegårder. I dag har størsteparten forfalt, men den grandiose fortiden kan fortsatt anes under det tykke laget av mose og eføy.

Resultatet etter mange tiår med stillstand er en mystisk, merkelig vakker og til tider fryktinngytende sammensmeltning av utemmet vegetasjon og stormannsgale monumenter.

Berømtheter gravlagt her inkluderer den folkekjære science fiction forfatteren Douglas Adams og fysikeren Michael Faraday, men fremfor alle er det Karl Marx folk kommer for å besøke.

KJENDIS: Karl Marx er den største «kjendisen» her på Highgate Cemetary, hvor han ble begravd under en anonym gravstein i 1883. Senere ble han flyttet til et tre meter høyt monument av det britiske kommunistpartiet.

Praktisk info: Highgate kirkegård har ikke gratis inngang. Fire pund ved inngangsporten (gratis for barn under 18) gjør derimot ikke for stor skade på budsjettet. Ønsker du å se den vestlige delen av kirkegården må du melde deg på guidet tur. Les mer på foreningens nettsider, www.highgatecemetery.org

Les også

Dette er de billigste byene for en storbyhelg

4. Parker og grøntarealer

London er kanskje en av de største og mest stressende storbyene i Europa, men etterlengtet og kostnadsfri pustepause finnes heldigvis i hovedstadens fantastiske spekter av parker og grøntarealer.

De fleste tar turen til den største og mest berømte av dem, Hyde Park, som tilbyr langstrakte plener, svømming i Serpentine-innsjøen og det uforglemmelige Speakers Corner.

UREDDE: Fuglene i Hyde Park er svært folkevante. Her langs breddene av The Serpentine er det alltid gode fotomuligheter.

Det er derimot en rekke alternativer strødd rundt i byen, inkludert rosehagene i Regents Park, pelikanmating i St James's Park, jogging i Clapham Junction og de varierte sykkelstiene i Richmond Park, hvor over 600 rådyr romsterer fritt blant publikum.

Hvis du ønsker en grønn lunge med utsikt er Sky Garden på toppen av Walkie-Talkie skyskraperen i Fenchurch Street et godt alternativ. Inngang er gratis, men må bookes minst tre dager i forveien.

ALLE FUGLENE: Avbrekk fra storbylivet er alltid tilgjengelig i Londons fantastiske grøntarealer. Fuglemating Hyde Park er et høydepunkt for mange.

Praktisk info: Samtlige offentlige parker i London er gratis. Les mer om det utvalg av dem på www.visitlondon.com. Et besøk til Sky Garden kan bookes på www.skygarden.london – men sørg for å være ute i god tid. Aksepterer også enkelte besøkende samme dag.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

5. The Wallace Collection

The Wallace Collection er en lite omtalt attraksjon blant Londons enorme utvalg av museer og kunstgallerier, men det gjør den ikke mindre verdig et besøk eller tre. Sett utenfra sklir herregården naturlig inn i Marylbones fjonge boligstrøk, men innvendig venter en samling av kunst, antikviteter og eksotiske gjenstander som knapt lar seg sammenligne.

FRANSK: The Wallace Collection i Marylbone er særlig berømt for sine franske malerier og gjenstander fra 1700 og 1800 tallet.
MYE Å SE: The Wallace Collection er langt fra det største museet i London, men på grunn av den uvanlige tettheten av innhold kan du lett tilbringe en time eller tre her.

Både bygningen og kolleksjonen, som begge stammer fra samleren Sir Richard Wallace (1818-1890), er særlig berømt for sine franske malerier og gjenstander fra 1700- og 1800-tallet. Maleriene henger tett i tett (sortert etter kunstnernes nasjonalitet) langs veggene, og i underetasjen er fire rom dedikert til en gigantisk samling med våpen og rustninger, videnkjent som en av verdens beste.

STOR SAMLING: Gjenstandene hos The Wallace Collection er blitt samlet inn fra de fire verdenshjørner. Her i Marylbone venter en samling av kunst, antikviteter og eksotiske gjenstander som knapt lar seg sammenligne.

Praktisk info: The Wallace Collection er gratis og åpent alle ukedager 10.00-17.00. Les mer om utstillingen på www.wallacecollection.org

Publisert: