Samboerparet drømte lenge om et funkishus. Nå fyller de det med brukte møbler og designlamper.

Camilla Frøysaa Olsen elsker å lete etter bruktskatter og har gjort mange gode funn. – Jeg fant en design-gulvlampe til 25 kroner i en bruktbutikk, det er mitt beste kupp!

Paret valgte bort areal i andre etasje, for å åpne opp taket over sofakroken i etasjen under. De moderne sofaene har fått selskap av et teakbord som de fant på søppelplassen. Plakatene over sofaen er kjøpt i Aarhus, mens den hvite Panthella gulvlampen fra Verner Panton er Camillas beste bruktkupp. – Jeg fikk kjøpt den for 25 kroner i en bruktbutikk her i Norge, sier hun.
  • Ann Merete Slåttland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er mest glad i å handle brukt fordi det er bra for miljøet, men også fordi jeg liker brukte møbler, interiør og lamper best, sier Camilla Frøysaa Olsen (38) fra Søgne.

Både Henning Høyland (38) og Camilla Frøysaa Olsen (38) er kreative og opptatt av interiør og design. Henning har laget flere av tingene i huset, blant annet betonglampene som henger over kjøkkenbenken. Camilla liker å pusse opp møbler, style og jakte på bruktfunn. Skapet på veggen over kaffemaskinen er fra loppemarked.

Det bærer også huset som hun, samboer Henning Høyland (38) og sønnen deres Storm Frøysaa Høyland (6) bor i, preg av.

Tingene trenger nødvendigvis ikke å se gamle ut, i det seks år unge funkishuset er alt fra nye servanter på badet til eldre teakmøbler funnet på loppemarkeder. Designlamper er en stor favoritt som sjelden går under radaren hennes, og de aller beste kjøpene har hun gjort i Danmark.

Loppis-ferie i Danmark

– Faren min er halvt dansk. Han og mamma har en hytte i Ebeltoft i Danmark som vi stadig besøker. Vi pleier å reise rundt i bruktbutikker når vi er der, og både kjøper og selger ting. Mye design er blitt med hjem derfra, som for eksempel Verner Panton-lampene som henger over spisebordet. De fant vi til halv pris, sier Frøysaa Olsen fornøyd.

38-åringen har likt å holde på med interiør fra hun var liten, og mange møbler er blitt malt gjennom årene. Hun liker å ha kreative prosjekter, og ting surrer i hodet hele tiden.

Og samboeren Henning har det på samme måte. Han har laget flere ting i innredningen, som betonglampene over kjøkkenbenken, benkeplater i betong og skapfronter i finér.

Camilla har abonnert på interiørblader nesten hele livet og holder seg oppdatert på interiørtrendene. Det betyr ikke at hun blir revet helt med for det.

Les også

Norge er ikke lenger på oppussingstoppen i Europa

Miks og match

– Jeg kan bli ganske lei av noe hvis det er veldig moderne eller trendy. Jeg malte en rosafarge i gangen nede og oppe, og var på nippet til å male noen flere trendfarger, men så tok jeg meg i det, sier hun.

Men noen ting blir hun aldri lei.

Ved spiseplassen sørger de store vinduene for at familien har flott utsikt til Langeneskilen. Spisebordet er et gammelt tapetseringsbord kjøpt på loppemarked, og de svarte stolene er Myren av Arne Jacobsen, bruktfunn gjort i Danmark. Taklampene VP Globe 40 fra Verner Panton er Camillas favoritter, de fant hun også brukt i Danmark.

– Som den blå retrosofaen under trappen, terrakotta og teak. Jeg kjøper ting fordi jeg liker dem, men ikke nødvendigvis fordi de passer inn. Jeg mikser og matcher interiøret og så blir det som regel bra. Jeg pleier ikke å ommøblere så mye heller. Tingene settes der de skal være, og så blir de der, sier hun.

– Når man stadig er på jakt etter bruktskatter, kan det kanskje bli for mye til slutt?

– Jeg tenker selv at jeg har en minimalistisk stil, men får høre av andre at jeg ikke har det. Når vi kjører rundt i Danmark og leter etter kupp, har vi også med ting vi er ferdige med, som vi selger. Vi har et bevisst forhold til forbruk, og synes for eksempel at brukte leker er kjempebra. Storm pleier å være med meg på loppemarkeder rundt i Vest-Agder og han synes det er gøy, sier Camilla.

Tegnet og var byggherrer selv

Samboerparet drømte lenge om et funkishus, gjerne et sånt man forbinder med California og 1960-tallet. Da de fikk kjøpe tomten etter Camillas grandtante Borghild, kunne de realisere drømmen.

Den lokale arkitekten Arvid Svindland tegnet etter parets ønsker og ideer, og de sto selv som byggherrer da de startet byggingen i 2011.

– Vi hyret inn alle håndverkerne selv og visste akkurat hva vi ville ha. Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene, og alt ned til lister og minste detaljene var bestemt. Jeg tror ikke snekkeren var vant til såpass kontroll, for han spurte med glimt i øyet om vi ville bestemme spikertypen han skulle bruke også, sier Frøysaa Olsen med et smil.

Det 200 kvadratmeter store huset over to etasjer sto ferdig i slutten av 2012, og på julaften samme året flyttet de inn.

Med store vinduer fra gulv til tak har de flott utsikt over Langeneskilen i Søgne som byr på både båtliv, svaner og fisker som hopper.

Det neste prosjektet er å bygge terrassen utenfor, og så skal Storm få nytt og større rom. Med klatrevegg som de skal lage selv – selvfølgelig.

Les også

Kjøper nesten alt brukt: - Vi bodde et halvt år uten kjøkkenbord. Vi spiste på gulvet, og det gikk helt fint.

Paret visste godt at de ville bygge et funkishus og tok med seg bilder av hus og arkitektur de likte godt til arkitekt Arild Svindland. Paret var selv byggherrer og hadde kontroll på hele byggeprosessen. Støpingen av grunnmuren startet på sensommeren i 2011, og på selveste julaften 2012 flyttet familien inn. Til høyre ligger garasjen, som for øvrig er Hennings favorittplass. Der har både lamper, benkeplater og skapfronter blitt laget på verkstedet hans.
Camilla og Henning var så heldige å få kjøpe tomten fra Camillas grandtante Borghild. Funkishuset ligger bare et par hus bortenfor Camillas foreldre, med flott utsikt mot Langeneskilen i Søgne.
De store vinduene i stuen understreker virkelig takhøyden og gir utsikten mot Langeneskilen den oppmerksomheten den fortjener.
Gulvet i det store allrommet er grunnmuren som ble pusset i dét den ble støpt. Her er det åpen løsning fra kjøkkenet via spiseplassen og til sofakroken i andre enden. Den røffe trappen er laget etter inspirasjon fra en trapp de hadde sett på noen bilder. Paret angrer for øvrig på at de valgte vekk vinduer på veggen til høyre for TV-en, så det planlegger de å gjøre noe med en gang.

Camillas beste bruktkupp-tips

1. Dra rundt på alt av loppemarkeder (selv om de er små). Planlegg i forkant hva du er ute etter. Jeg går alltid først bort til møbelavdelingen og vet nesten alltid hva jeg vil ha.

2. Vær tidlig ute slik at du kommer fremst i køen. Som regel forsvinner de beste tingene etter fem-ti minutter.

3. Gå innom favoritt-bruktbutikkene dine flere ganger i uken.

4. Dra til Danmark hvis du har mulighet, og ta en helg der du bare kjører rundt til de ulike store brukthallene.

Publisert: