Lone Mariel Skatvedt Kulseth drømmer om å drive kafé. I mellomtiden sørger hun for kaféstemning i toromsleiligheten sin i Tønsberg.

– Jeg endrer jo på ting hele tiden og får veldig mange ideer. Det er nesten litt frustrerende, for man orker jo ikke å gjøre alt.

Den sennepsgule sofaen passer perfekt i stuekroken. Bordet og lenestolen er bruktkjøp. Gulvteppet rammer inn sofakroken mens det runde speilet på veggen gir en kul effekt til stuen. Fra stuen er det dør ut til en koselig balkong, og stuen får masse lys fra både balkongdøren og flere store vinduer.
  • Ann Merete Slåttland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det rustikke kjøkkenbordet sto på en kafé rett borti gaten her. Jeg spiste middag der en 17. mai og likte det så godt. En dag jeg gikk bortover gaten kom noen bærende med bordet, og jeg fikk vite at kafeen skulle legges ned. Bordet var det eneste de ikke hadde fått solgt, og jeg fikk kjøpe det, sier Skatvedt Kulseth entusiastisk.

Lone Mariel elsker å lage mat og stelle i stand for gjester. Drømmen hennes er å drive en restaurant eller kafé med personlig stil og god stemning. Sitt eget kjøkken har hun pusset opp selv, og da har hun selvfølgelig hatt favorittkafeen sin i tankene.

Medisinsk torso på ønskelisten

Hun ønsker oss velkommen inn i den lille koselige toromsleiligheten sin som hun har brukt de siste par årene på å pusse opp.

– Det var ganske annerledes da jeg flyttet inn her, men jeg så potensialet og har brukt tid på å gjøre det til mitt eget, sier hun.

Les også

Sunniva Sunde Krogseth og Håkon Stensholt henger heller opp bilder enn å male veggen

Spiseplassen er inspirert av kafeer og restauranter som hun liker. Det rustikke bordet fikk hun kjøpe fra en lokal kafé i Tønsberg som skulle legges ned og stolene er ulike bruktkjøp.
Den sennepsgule sofaen passer perfekt i stuekroken. Bordet og lenestolen er bruktkjøp. Gulvteppet rammer inn sofakroken mens det runde speilet på veggen gir en kul effekt til stuen. Fra stuen er det dør ut til en koselig balkong, og stuen får masse lys fra både balkongdøren og flere store vinduer.
På soverommet har Lone Mariel malt vegger, tak og lister i samme farge. På veggen over sengen har hun hengt gamle fotografier som hun har fått låne fra mormoren sin. Den antikke lysekronen gir et herskapelig preg. – Jeg lever nok litt i feil tid, tror jeg, sier hun.
Les også

Canadiske Tracy ble forelsket i skandinavisk design da hun møtte ektemannen Ola

24-åringen er veldig interessert i interiør, og spesielt bruktkjøp, antikviteter og gamle malerier får plass i hjemmet hennes.

Hun sikler ikke etter dyre designmøbler, men har heller en medisinsk torso og gammelt tannlegeutstyr på ønskelisten. Kanskje ikke så rart siden hun er utdannet og jobber som tannpleier.

Kommer hun over gamle malerier av mennesker på loppemarked må hun bare ta dem med seg. Hun synes nemlig at de ikke fortjener å stå igjen på et loppemarked og tenker at de heller kan få flytte inn hos henne.

– Jeg elsker å gå i bruktbutikker og på loppemarkeder, eller å søke på nettet etter skatter. Som regel har jeg ingen plan, men kommer jeg over ting jeg synes er fine tar jeg dem med hjem og finner en plass i leiligheten, sier hun.

Kafé på kjøkkenet

Det viktigste for Lone Mariel er å skape en god atmosfære, og hun elsker å lage mat og ha gjester på besøk. Derfor har hun prioritert at spesielt kjøkkenet og spiseplassen skal ose av deilig kaféstemning. Dette understrekes av veggen ved spisebordet som er dekket av metrofliser fra gulv til tak, det nevnte kafébordet og en samling med forskjellige bruktstoler rundt.

Og når gjestene kommer er det spesielt én ting som må skrus på.

– Selv om den gamle platespilleren ikke har den beste lyden, gir den akkurat den rette stemningen når gjestene kommer. Så bytter jeg heller over til CD-spilleren etter hvert, sier 24-åringen.

Kjøkkenet ellers er ikke byttet ut, men Lone Mariel har fjernet overskapene.

– Det var en av mine beste avgjørelser å ta dem vekk. Da ble det mer kafé og mindre kjøkken, sier hun.

– Og jeg er ikke redd for at ting står fremme på hyllene. Mange synes det fort kan bli rot, men det handler om å sette tingene riktig sammen.

Kjøkkenskapdørene som er igjen var tidligere profilerte, men Lone Mariel har sparklet, pusset og gitt dem flere strøk maling, samt nye håndtak fra en bruktbutikk.

– Det tok veldig lang tid å sparkle og pusse skapdørene for å få det pent, men det var verdt det, sier hun.

Brystningspanelet, som hun egentlig hadde planer om å fjerne, har hun malt. Hun angrer ikke på at hun lot den bli, det gir en helt egen karakter til leiligheten.

Les også

Anne Henrikke Hareide og Magnus Oltedal dyrker retrostilen

Det første som møter deg når du kommer inn fra entreen er en peisvegg malt i en nydelig dus rosafarge. Lone Mariel har brukt matt maling og malt kun ett strøk med en bred pensel. Slik har hun oppnådd å få et kalkaktig utseende på veggen, uten å faktisk bruke kalkmaling. Kommoden er kjøpt brukt og maleriet fikk bli med henne hjem fra et loppemarked. På spisebordet står en samling av gamle medisinflasker, et duftlys og en lysestake som ser ut som et barnehode.
Lone Mariel trives aller best når gjestene hennes trekker beina opp i sofaen og føler seg som hjemme. Leiligheten ligger i andre etasje i et gammelt trehus fra 1870 i Tønsberg. Tidligere var det bedriftslokaler her, men det ble bygget om til leiligheter i 2011.

Arvelig belastet

Interessen for interiør og talentet for oppussing har hun arvet fra foreldrene.

– Spesielt mamma er veldig interessert i interiør, så jeg har nok fått det inn med morsmelken. Hun har alltid malt og ordnet, og jeg fikk pusse opp rommet mitt flere ganger i oppveksten. Nå inspireres vi av hverandre, og nå har mamma for eksempel begynt å bruke litt gamle ting i interiøret.

Å ha så mange tanker og ideer til hva som kan endres på og gjøres, gir noen ganger blandede følelser.

– Jeg endrer jo på ting hele tiden og får veldig mange ideer. Det er nesten litt frustrerende, for man orker jo ikke å gjøre alt, sier hun.

– Riktig utstyr og verktøy må man jo også ha, men jeg får heldigvis mye hjelp fra pappa. Han var blant annet med på å sette opp flisene ved spiseplassen.

Drømmen hennes er en dag å starte og drive en restaurant med personlig interiør og stil. Og det er hun jo allerede godt på vei med i leiligheten sin i Tønsberg.

Publisert: