Om en måned kan du bygge dette uten å søke

Dette betyr de nye byggereglene for deg.

GARASJE UTEN Å SØKE: Fra 1. juli kan du bygge garasje og lignende uten å søke. I artikkelen får du vite alt om regler og hva du må sjekke. Bildet er en illustrasjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fra 1. juli 2015 kan du bygge garasje, veranda og lignende uten å søke. Man må selv undersøke om man bygger i samsvar med arealplaner, reglene i plan— og bygningsloven, og i samsvar med andre lover.

Det vil ikke lenger være nødvendig å sende nabovarsel.

Sjekk hva du kan bygge i faktaboksen.

KUN ÉN ETASJE: Bygget som ikke er søknadspliktig kan kun ha én etasje. Ikke kjeller eller loft. Bildet er en illustrasjon.

Les også:

Les også

Seks ting du må vite om før du bygger uten å søke

Disse reglene må du kunne før du bygger

Anders Kirkhus, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk, har skrevet en anvisning om de nye reglene, «Carporter og små garasjer».

Kirkhus har med andre ord satt seg grundig inn i de nye reglene, og forklarer hva privatpersoner må ta hensyn til hvis de vil bygge uten å søke:

For å kunne bygge garasje uten å søke må garasjen oppfylle generelle krav til bygg, du må bygge ut ifra vilkårene for å slippe å søke og du må følge arealplanen i kommunen der du bor.

Står det i kommunens arealplan at garasjer kan ha maks 2,5 meter mønehøyde, så er det arealplanen som gjelder.

Ifølge Kirkhus kan du ikke oppføre for eksempel garasjen med kjeller.

En krypkjeller, ringmur med gulv over, er ikke en kjeller. Men kan noe lagres under gulvet regnes det som en kjeller.

— Og man kan kun bygge en etasje. Er loft en etasje? Ja, hvis arealet på loftet er måleverdig. Skal det være måleverdig må romhøyden være 190 cm og i en bredde på minst 60 centimeter.

Kan du bygge i strandsonen?

Bygget du oppfører er fortsatt et tiltak som skal oppfylle alle krav i teknisk forskrift og alle materielle krav i plan- og bygningsloven.

- Det betyr fortsatt at man ikke kan bygge i strandsonen, og det betyr at bygget skal tåle snø- og vindlast på stedet, og tilfredsstille krav til brannsikkerhet, sier Kirkhus.

Du må også sjekke grad av utnytting på tomten din. Reguleringsplaner har gjerne en begrensning, så det er viktig at du sjekker om du har nok areal igjen til å bygge noe der.

Du kan heller ikke bygge en rønne?

— Det er brannkrav knyttet til bygget. Brannkravet er en rømningsstrategi. For småhus er kravet til byggverket at det skal stå i minst 30 minutter under brann, så du ikke får det i hodet før du kommer deg ut. Hvis alle naboene dine har bygget garasjer mellom bolighusene er det ikke sikkert du får lov til det samme, for da kan en brann føre til at uakseptabelt mange hus brenner ned.

Det kalles et seksjoneringsskille/brannseksjon, og består av et område med maks 1200 kvadratmeter bruttoareal.

I verste fall kan en brann spre seg innen hele seksjonen, men den skal ikke spre seg videre.

Hvor mye brannmotstand en garasje i et seksjoneringsskille skal ha kommer an på slukkemulighetene til brannvesenet i området.

Les også:

Les også

Sjekk om du kan bygge garasje uten å søke

— Nye byggeregler kan bety nabokrangler

Publisert: