Fem tips for å få det varmere inne

Enkle tiltak for å unngå å fryse.

BILLIG OG EFFEKTIV: Lim på ny tetningslist, så slipper du ikke inn så mye kaldluft, og omvendt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Sliter du med å få opp varmen inne? Er budsjettet solid kan du vurdere å etterisolere, bytte ut peisen hvis den ikke er effektiv eller installere varmepumpe.

Men det er tiltak som er helt gratis eller billige også.

1. Steng rommene du ikke bruker

Varm opp delen av boligen som du bruker. Liker du å ha soverommet kaldt, sørg for å holde døren lukket.

Husk at anbefalt innetemperatur er 20–22 grader. Høyere temperaturer gir økt avgassing fra inventar, og luften blir tørr, ifølge Astma— og allergiforbundet. Det anbefales at du heller bruker tøfler enn å ha det varmere enn 22 grader.

På soverommet bør det være maks 18 grader. Blant annet for å unngå midd.

Tror mannen oftere betaler strømregningen:

Les også

Derfor bestemmer kvinner temperaturen inne

2. Bytt ut tetningslisten

En tetningslist holder den kalde uteluften ute. Er den gamle listen hard, har den gjort sin nytte. Er listen fremdeles myk, gjør den nytte hvis den er tykk nok for sprekken.

Vi har brukt en hvit tetningslist som dekker en 2,3-5 mm stor glipe.

Vurder hvor stor glipen er, før du kjøper tetningslist. Vurder om hele eller deler av karmen har gliper.

HARD LIST: En hard tetningslist bør byttes, mens en myk list fremdeles fungerer.

Limer du inn tetningslist der det er tett, kan det bli vanskelig å lukke vinduet.NB! Er vinduet ditt nytt, bør du klage til dem som satte det inn.

Trinn 1: Fjern den gamle tetningslisten. Rengjør karmen grundig. Bruk avfettingsmiddel, mikrofiberklut, eller en vanlig klut med oppvasksåpe.

Trinn 2: Del den nye tetningslisten i to. Ikke ta av all plasten som dekker limsiden før du setter den på, men dra plasten av underveis mens du legger listen bortover vinduet. Tilpass lengden med kniv eller saks når du har lagt på det du trenger.

Kan du dette?

Les også

Tre mattestykker du må kunne før du pusser opp

3. Isoler med gardiner

Aller mest varme forsvinner ut via dører og vinduer. Du kan begrense litt av tapet med gardiner, skriver Dinside.

Trekker du dem for isolerer de naturligvis bedre, og tykke gardiner er mer effektive enn tynne.

Ikke bruk peisovnen som søppelkasse:

Les også

Dette bør du absolutt ikke fyre med i peisen

4. Fyr riktig i peisen

Veden tar ikke fyr, og når den endelig skjer noe inne i peisen blir stuen røyklagt. Den neste vedkubben slukker hele forsøket. Kjenner du deg igjen?

Det aller viktigste er å fyre med tørr ved. Slår du tørr ved sammen får du en fin klang. Er veden fuktig får du en dump lyd.

Fremgangsmåten er enkel. Legg et par kubber ved nederst i ovnen, deretter en tennbrikett som du setter fyr på. Over tennbriketten bør du legge litt småkløyd ved, og et par kubber over der igjen.

Har du ikke briketter, kan du bruke neverbiter fra bjørkeved, eller avispapir. Sistnevnte gir en del aske hvis du bruker for mye. Er papiret glanset, vil du slippe ut mye røyk og gifter.

Unngå disse tabbene:

Les også

Dette elektriske arbeidet kan du gjøre selv

5. Dekk vinduet med folie

Thermocover gir et ekstra lag «vindu» som isolerer. Er du nøye når du fester folien, synes den ikke særlig godt. Så lenge limet sitter, og det er tett, varer folien i noen år.

TUNGA RETT I MUNNEN: Fest den dobbeltsidige teipen rundt karmen.

Trinn 1: Vask vinduene og karmene. Det er spesielt viktig at du vasker glasset som blir dekket av folie. Trinn 2: Fest den dobbeltsidige teipen rundt karmen. Utenpå karmen, ikke inni. Pass på at det ikke er gliper i teipen. Fjern plasten som beskytter den.

Trinn 3: Tilpass størrelsen på folien før du fester den, da blir folien enklere å håndtere. Deretter fester du folien på teipen. Det kan være greit å få hjelp til å strekke ut folien. Det er viktig å unngå krøller i hjørnene. Stramme og løsne litt for å unngå krøllene. Det er ikke så farlig om det er litt krøllete på overflaten.

TA FREM FØNEREN: Så rettes krøllene ut.

Trinn 4: Føn folien. Hold føneren fem-ti cm fra folien, litt lenger fra om du har en kraftig føner. Folien strammes av varmen fra føneren, og krøllene glattes ut. Kilder: Ann-Liz Grønli, Utleiemegleren, Rune Østgaard, redaktør i Norsk Ved, Enøk, Kai Gustavsen i Astma— og allergiforbundet, Dinside.no

Les også:

Publisert: