Torbjørn reiser til alle verdens land – uten å fly

Og transportbudsjett? 20 dollar dagen.

PÅ REISE: Danske Torbjørn C. Pedersen la ut på en omfattende jorden-rundt-reise i 2013. Han skal reise til alle verdens land uten å fly. Her er han i verdens største saltslette Salar de Uyuni i Bolvia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Danske Torbjørn C. Pedersen (37) la ut på den omfattende reisen for snart tre år siden.

Er det mulig å nå alle land i verden uten å fly? Målet er i og for seg ikke et reiseprosjekt, men å skape verdenshistorie og vise folk at alt er mulig.

På reisefot i to og et halvt år

Pedersen startet reisen i hjemme i Danmark i oktober 2013. Han reiste gjennom 37 europeiske land, deretter tok han syv ulike skip over Atlanterhavet til Island og Grønland før han nådde Nord-Amerika.

Han reiste i Karibia før han ankom det nordlige Afrika med båt. Nå er han i det sørlige Afrika og har nådd land nummer 105. Underveis er han goodwillambassadør for Røde Kors, som er etablert i 190 land. Han er også sponset av det norske oljeserviceselskapet Ross Offshore.

Her vil du kunne være stort sett alene som turist:

Les også

Verdens ti minst besøkte land

SKIP: For å komme fra Europa til Nord-Amerika reiste Pedersen med syv ulike skip.
STRANDLIV: Underveis blir Pedersen kjent med både store og små. Og mange synes det er morsomt med selfiestang.

Har du tips til oss i reiseredaksjonen? Send oss en epost!

20 dollar dagen til vanlige utgifter

Ikke nok med at reisen skal gjennomføres uten fly, Pedersen har satt et stramt budsjett for reisen.

20 dollar er til mat, losji, transport og visum. Oppå det kommer utgifter til museum, naturparker, diverse underholdning og luksus. I tillegg kommer utgifter til nytt utstyr og elektronikk. Totalt beregner han mellom 40 og 50 dollar dagen eller ca. 330-400 kroner.

– Hva har vært det mest utfordrende?

– Det er tøft å ikke reise hjem og konstant løse alle oppgaver «i feltet», samt å være borte fra familie, kjæreste og venner, sier Pedersen.

Reiseruten over Nord-Atlanteren vinterstid uten å fly setter han også på listen over utfordringer. I tillegg ble han syk av malaria, noe han synes var tøft. Utfordringene sto i kø i Karibia der det var vanskelig å besøke alle landene uten å bruke flytransport.

– Men det aller vanskeligste var å besøke alle landene i Sentral-Afrika på grunn av byråkrati og korrupsjon, sier han.

Lyst på en gøyal utfordring?

Les også

Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

KLASSISK: I noen land må en ta seg tid til å besøke klassiske attraksjoner. En av dem er Machu Picchu i Peru.

En av målene hans er vise folk i verden et realistisk bilde av verden. Pedersen mener mediene ofte maler et ensidig verdensbilde.

- Nigeria er et praktfullt land og ikke bare Boko Haram. Det er et land med 200 millioner mennesker, en sterk økonomi, utrolig historie, mangfoldig kultur og mange språk, universitet, filmproduksjon, familieliv, hobbyer og alt vi har i Norden. Mexico er absolutt fantastisk og ikke kun narkokrig og vold, sier han som blogger fra reisen på onceuponasaga.dk.

VAKKERT: Torbjørn C. Pedersen i skinnende vær på Grønland. Han har nå nådd 105 land på sin lange reise.

– En bærekraftig reisemåte

Pedersen er ikke selv en del av en reisebevegelse, og han har ikke Guinness rekordbok i tankene – selv om han innrømmer at det kan være morsomt å dokumentere reisen sin der.

Klarer han å gjennomføre reisen, blir det første gang noen har klart det.

Pej Instituttet i Danmark følger nøye med på reisetrender, og administrerende direktør Louise Byg Kongsholm synes det er en morsom utfordring han har lagt på ut på.

– Han reiser jo på den mest bærekraftige måten og signaliserer at han har masser av tid. Dermed rører han ved noe som helt alminnelige mennesker drømmer om, men ikke får til på grunn av en stresset hverdag og travelt arbeidsliv, sier Louise Byg Kongsholm i Pej.

Hun mener bloggen hans kan være en god inspirasjon.

– Der kan en drømme om et liv som de ikke selv av ulike årsaker ikke får til, sier Kongsholm.

«Slow travel» eller sakte-reise har vært en trend en god stund. Slow travel springer ut av slow food-bevegelsen fra 1980-tallet, da McDonalds åpnet i Roma, som en motvekt til fastfood-kjeden.

Et av hovedelementene bak slow travel er å bli på et sted over tid, minst en uke. Å bli kjent med lokale væremåter og kultur gjennom folkene som bor der, er en annen hovedgrunnene.

Ikke alle legger ut på så lange reiser som Pedersen, men Kongsholm understreker til oss atreise i stor grad handler om autentisitet og individualitet.

— Slow living», «slow eating», «slow luxury». Det er alle varianter av samme trend som handler om å sette farten ned. Svært moderne i en tid da alt går veldig sterk, sier hun.

Og denne nordmannen har besøkt alle verdens land:

Publisert: