Nederlandsk studie: Smarte strømmålere viste store feil

Kan vi stole på de nye strømmålerne som skal inn i alle norske sikringsskap?

ULIKE: Forskerne fant at målerne som viste for høyt strømforbruk benytter en såkalt Rogowski Coil, mens målerne som målte for lavt forbruk er utstyrt med en Hall-sensor. Her et illustrasjonsfoto av en AMS-måler fra Aidon som bruker annen teknologi.
 • Geir Amundsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Innen 1. januar 2019 skal smarte strømmålere (AMS) være på plass i alle norske sikringsskap. Strømmålere som skal gi oss bedre informasjon om strømforbruk og riktigere priser.

Men kan vi stole på at de nye elektroniske strømmålerne som skal erstatte de gamle elektromagnetiske målerne gir oss riktig strømregning?

Ifølge en nederlandsk studie kan det tilsynelatende være grunn til å være skeptisk. Forskere ved universitetet i Twente fant ut at fem av ni testede strømmålere viste et langt høyere forbruk enn det faktiske.

Én av målerne viste på det meste en feilavlesning på hele 592 prosent. I den andre enden av skalaen visste to av målerne 30 prosent lavere enn det faktiske forbruket.

I forskningsrapporten konkluderes det med at de store avvikene skyldes at de elektroniske målerne sliter med elektromagnetisk støy forårsaket av spare- og LED-pærer.

Det er målere som benytter såkalt Rogowski Coil eller Hall-sensor for å måle strømforbruket, som viser henholdsvis for høye og lave måleverdier.

Hva så med de smarte strømmålerne som monteres i norske sikringsskap?

Les også

Fem ting du bør vite om smarte strømmålere

– Ingen indikasjoner på at vi har slike feilmålinger i Norge

I Norge er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har ansvaret for utrullingen av smarte strømmålere.

Seksjonssjef i NVE Guro Grøtterud, forklarer at man har fått med seg at det har vært problemer med målere i Nederland.

– Vi tar dette seriøst og har kontaktet Justervesenet som skal se nærmere på dette. Skulle det vise seg at det er tilsvarende problemer med målere på det norske markedet, vil vi følge det nøye opp, men vi har så langt ingen indikasjoner på at vi har slike feilmålinger i Norge, sier Grøtterud.

– I den nederlandske undersøkelsen pekes de på at det er to elektroniske måleteknologiene (Rogowski Coil og Hall-sensor) som trøbler, er det slik at disse også er tillatt brukt på det norske markedet?

– Hva som sitter i målerne er det ikke NVE som bestemmer, vi har kun satt krav til funksjonalitet, men alle AMS-målere må typegodkjennes før de kan tas i bruk. Det er produsentenes ansvar å se til at målerne oppfyller disse kravene, og Justervesenet som har kontrollansvaret, sier Grøtterud

Kommunikasjonsansvarlig i Justervesenet, Thomas Framnes har ingen av sine eksperter tilgjengelig, men opplyser at man i tiden fremover vil gjøre egne tester av de smarte strømmålerne på det norske markedet.

– Ulik teknologi

Administrerende direktør Thor-Erik Næss i strømmålerprodusenten Aidon som har over femti prosent av det norske markedet, er tydelig på at de elektroniske målerne som brukes i Norge er av en annen type enn de nederlandske forskerne har testet.

– Det er også verdt å merke seg at vi har hatt elektroniske målere i Norge i tyve år, og at det er lenge siden de mekaniske målerne med roterende skive ble faset ut. Elektroniske målere har sånn sett ikke noe med AMS å gjøre, selv om alle AMS målere er elektroniske, sier Næss.

Les også

Smart-TV-ene overvåket kundenes seervaner

– Må testes grundig

– Studier av hvordan AMS fungerer i praksis er viktig. Den nederlandske studien viser at det kan være store feil med elektroniske målere. Det er derfor viktig at dette blir grundig testet, siden AMS-utrulling berører alle husstander i Norge. Samtidig forstår vi det slik at målerne i spesifikke studien var av eldre AMS-modeller en de som benyttes i Norge, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad.

Han forteller at Forbrukerrådet tidligere har diskutert behovet for at målerne er korrekte med NVE, og at man forventer at Justervesenet vil gjøre grundige tester av dette fremover.

– Naturlige forklaring

Har man inntrykk av at strømregningen øker etter at den smarte strømmåleren kom på plass, kan det ifølge NVE være en naturlig forklaring på det. Som at den gamle mekaniske måleren målte for lite, eller at man ikke avleste den gamle måleren riktig.

– Dersom du ikke stoler på måleren din, kan du be nettselskapet ditt om en kontroll av den. Viser den feil vil selskapet bytte måleren for deg uten kostnader. Vær imidlertid obs på at dersom den måler riktig, kan du måtte betale for kontrollen, sier Grøtterud i NVE.

Les også

ER DU SIKKER: Må man dra ut laderen etter bruk?

Ikke bekymret

Professor ved Institutt for elkraftteknikk ved NTNU, Olav B. Fosso er ikke veldig bekymret, selv om han mener resultatene fra den nederlandske studien er alvorlige nok.

– Det er en problemstilling at målerne ikke tar høyde for den elektromagnetiske støyen fra komponenter som LED-pærer og moderne styringssystemer når disse er innenfor grenseverdiene. En støy som potensielt kan være enda høyere i det norske strømnettet som benytter en litt annen standard enn de fleste andre land i Europa, sier Fosso.

– Likevel er du ikke bekymret?

– Dette er typiske barnesykdommer, og det positive med at Norge ikke har vært først i klassen, er at vi kan lære av erfaringer fra Nederland og Sverige og sørge for at målerne som benyttes er gode nok.

Les også

 1. Fem ting du bør vite om smarte strømmålere

Publisert:
 1. Forbruker
 2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 3. Forbrukerrådet

Mest lest akkurat nå

 1. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 2. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

 3. Ny utrolig rekord for Haaland

 4. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 5. Tung avskjed for Bryne-trenerne mot tabelljumboen

 6. - Det lover veldig godt inn mot ny sesong