Har du forsøkt vanntrikset mot de vanskeligste flekkene?

Det viktigste flekkfjerningsmiddelet for å få bunaden og pentøyet klart til 17. mai, har du allerede hjemme.

Har du fått en flekk, er det viktigste du kan gjøre å tørke bort mest mulig, fortest mulig.
  • Kathrine Humberset
    Kathrine Humberset
    Forbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Eksperten: Ingun Grimstad Klepp

Utdanning: Etnologi ved Universitetet i Oslo

Jobber som: Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met

Ingun Grimstad Klepp arbeider med forbruk av klær og andre tekstiler, samt husarbeid ved Oslo Met.

1. Hva bør «alle» ha hjemme i tilfelle uhellet er ute?

– Det viktigste har vi allerede, nemlig vann. Til fett er oppvaskmiddel supert, og det har jo også de aller fleste. I tillegg er et ensymholdig vaskemiddel til proteinflekker kjekt å ha. Alternativt et flekkfjerningsmiddel som kan brukes litt bredt.

2. Hva slags flekker er de vanskeligste å få bort?

– Gamle flekker og blandinger av ulike ting. Men det kommer også an på det tekstilet flekken er på. En del fargeflekker som saft, vin og blåbær kan også være vanskelige å få bort.

Les også

Hvordan fjerne de vanskelige flekkene? Og hvordan stabler man egentlig riktig i oppvaskmaskinen? Her er svarene på det du lurer på i hverdagen

3. Hva er det første man bør gjøre når man har fått en flekk?

– Tørk bort mest mulig og fortest mulig. Vann er en av våre mest brukte og beste løsemidler, og kan fjerne en rekke flekker alene eller i kombinasjon med flekkfjerningsmidler. Er det mulig å gjøre tekstilet vått, og du har en vannkran i nærheten, kan du gjøre følgende:

1. Tre plagget med flekk på en kran slik at hullet for vannstrålen kommer direkte der flekken er, men på andre siden av stoffet. Flekken skal med andre ord ut den veien den kom på.

2. Sett på vannet og la det spyle gjennom flekken. Velg varmt vann til fettholdige flekker og kaldt vann til flekker med proteiner.

NB! Dersom det benyttes flekkfjerningsmidler, påføres disse før man skyller gjennom med vann.

Les også

Flekker og fett på børstet stål. Slik får du stålet til å skinne.

4. Hva skal man absolutt ikke gjøre i forsøket på å fjerne en flekk?

– Det kommer litt an på. Noen ganger er det å vaske plagget og håpe det går bra, veldig dumt. Flekken kan da blir vanskeligere å fjerne i ettertid. Et generelt råd er likevel ikke å vente for lenge. Få bort mest mulig, raskest mulig.

Gamle flekker og blandinger av ulike ting er det vanskeligste å få bort.

5. Hvordan fjerner man de ulike flekkene?

FlekkFlekkfjerningsmiddel og fremgangsmåte
FargeVaskbare stoffer: Gni med et rent materiale som er fuktet i sprit, eller dypp i sprit som er varmet i vannbad, tilsetning av såpe øker virkningen. Vanlig vask til slutt. Stoffer som tåler bleking: Bruk blekevann (klorblekemiddel), skyll eller vask til slutt, eller bruk fargefjerner, følg bruksanvisningen. Hvit ull, silke, viskose: Fukt med 3 % hydrogenperoksid, tørk i solen. Noen dråper salmiakk øker virkningen. Skyll. Må tørke helt før stryking.
Fett, fløte, margarin, olje, smør, majonesVaskbare stoffer: Gni med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta, skyll med varmt vann. Eller fukt med white spirit og sug opp løsningsmiddelet med ren klut eller papir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Brukes flekkpasta, følg bruksanvisningen. Lyse, sarte stoffer: Dekk med magnesia eller potetmel. Gni mot varmt underlag, for eksempel hånden.
FruktStoffer som kan kokvaskes: Ny flekk: Spyl kokende vann gjennom flekken før den har tørket. Noen fruktflekker, for eksempel banan, må vaskes bort. Bruk enzymholdig vaskemiddel. Gammel flekk: Bløt flekk med glyserol, vask bort med lunkent vann etter 10 min. Se også farge. Stoffer som tåler bleking: Blek ved oppvarming i en løsning av perboratholdig vaskemiddel. Skyll. Ull og silke: Fukt godt med glyserol. Vask av med lunkent vann etter 10 min. Fukt flekken med rent vann, legg den så i en løsning av boraks i vann. Skyll.
Kaffe, teVaskbare stoffer: Hvis fløte, skyll den ut med kaldt vann. Spyl deretter med så varmt vann som tøyet tåler. Flekkresten fjernes med glyserol. Skyll til slutt. Stoffer som tåler bleking: Flekken blekes bort ved oppvarming til over 60 ºC i en løsning av perboratholdig kokevaskemiddel.
ØlGni med lunkent vann. Stryk tørt. Vaskbare stoffer: La flekkene ligge i en løsning av enzymholdig vaskemiddel. Skyll.
MelkVaskbare stoffer: Spyl flekken. Fukt flekken. La den ligge i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel 1/4–2 timer. Kort tid for kulørte tekstiler og nyere flekker. Skyll godt.
SennepBruk absorberende underlag. Trykk white spirit mot flekken. Gni med flytende vaskemiddel. Skyll godt. Hvis flekken ikke forsvinner, fjern som fargeflekk.
SjokoladeSkrap vekk fast stoff. Ny flekk fjernes som melkeflekk. Gammel flekk behandles som fargeflekk.
TyggegummiKan fryses, og tyggegummien brekkes da av. Fukt godt med terpentin eller white spirit. Skrap av løsnet tyggegummi. For å fjerne de siste rester, dyppes flekken i løsningsmiddelet.
OppkastSkrap vekk faste partikler. Fjernes som melk. Stoffer med ekte farger, madrasser, tepper: Skrap vekk faste partikler. Gni flekken med salmiakkvann. Skyll.
StearinKjøl med isbiter i en plastpose eller legg plagget i fryseboksen. Brekk bort så mye som mulig. Stearinrester fjernes så ved å fukte med white spirit. Se fett. Eventuell fargerest kan fjernes med sprit. Se farge.
BærSe frukt
Coca-ColaSe frukt
RødvinSe frukt
SaftSe frukt
SausSe fett
Gress, grønske, blomstSe farge
IskremSe melk
Kosmetikk, leppestiftFett fjernes først, se fett. Så fjernes farge, se farge.
Publisert: