Irri­terer du deg over partneren din? Dette bør du gjøre

Du føler deg hverken sett eller forstått. Så hvor mye skal du tåle i parforholdet, og hva kan du forlange?

 • Line Marie Warholm
  Psykologspesialist og skribent
Publisert: Publisert:

Når par skiller lag, handler det ofte om opplevelsen av ikke å bli sett og forstått av den andre. Parforholdet skal dekke behovet for en bestevenn, elsker, omsorgsperson og samarbeidspartner. Men hvilke krav kan du egentlig stille til partneren din, og hvor mye skal du tåle i parforholdet? Dette er spørsmål som stadig stilles på kontoret mitt.

Vi undres over hvordan små irritasjoner i hverdagen kan føles så store når de egentlig er bagateller. Hverdagsirritasjonen får ulik kraft avhengig av hvilken betydning du tillegger den.

Det er vanskelig når den representerer trekk hos partneren som du misliker. Det er lettere å leve med at den andre har satt igjen fire kaffekopper i stua hvis du egentlig liker det distré og surrete ved partneren og ser på det som en del av en sjarmerende personlighet der tanker og ideer får forrang.

Med hvilket blikk ser man partneren?

Hvis de fire kaffekoppene symboliserer latskap og egoisme og minner deg på at du er den eneste i huset som rydder, vil det være mer plagsomt.

Det betyr også at den andres handlinger ikke nødvendigvis er så ille i seg selv. For med hvilket blikk ser du partneren din?

Du kan se den vulgære humoren som et uttrykk for en kontroversiell og spennende personlighet, eller tolke den som et tegn på en underliggende forakt for svakhet.

Noen ganger kan et parforholds reise gå nettopp etter disse linjene. Trekk ved den andre som du i begynnelsen var fascinert av, kan bli nettopp det du misliker sterkest.

Jeg har møtt mange par som har startet med en felles humor og underholdt hverandre og omgivelsene med skarpe vitser på hverandres bekostning. Bare godt ment, selvfølgelig.

Man tålte tonen godt da man samtidig speilte seg i kjærestens forelskede blikk. Med tiden kommer andre faser, og for noen blir det vanskelig å vise sårbarhet og lene seg på hverandre.

Ulike måter å vise kjærlighet på

Det er lett å være en god partner i gode dager, og kanskje er det i de «onde» dagene vi får kjenne på hva forholdet tåler. Det oppleves ofte slik, og for noen kan det være parforholdets nådestøt når partneren svikter i en krise.

Samtidig er det ofte slik at den som anklages for å ha sviktet, ikke forstår anklagen.

«Vi snakket kanskje ikke nok sammen i den perioden, men jeg tok jo alt med barna og huset, jeg handlet og laget mat og forsøkte å gi deg rom til å komme deg? Jeg klarte bare så vidt å holde det gående på jobb. Jeg gjorde så godt jeg kunne.»

Vi kan ha ulike måter å vise omsorg og kjærlighet på. Ofte gir vi den andre det vi selv ønsker oss. Eller vi gir det vi har å gi.

Det kan ligge sterke kjærlighetserklæringer i en god middag med tente lys, å måke bilen for den andre, servere kaffe på sengen eller rydde garasjen. Du kan kjenne det i en perfekt timet bamseklem, eller i den andres blikk og begjær. Det er ikke alle som bruker ord for å uttrykke følelser.

Så hvor mye kan vi egentlig forlange av en partner?

Ansvaret for egen lykke ligger hos deg selv

Det er lett å la seg friste til å legge ansvaret for egen lykke på den andre. «Jeg er ikke lykkelig i dette forholdet. Jeg føler meg ikke bra sammen med deg. Jeg kjeder meg.»

Ansvaret for egen lykke ligger hos deg selv. Og noen ganger innebærer dét å takke for seg og gå videre uten partneren.

Mange av oss ønsker å leve i et parforhold, og det kan være lett å tenke at du finner lykken i den rette partneren. Det er ikke så rart, for et godt samliv øker livskvaliteten. Problemet oppstår når du ikke bare lener deg på den andre, men legger hele ansvaret i partnerens hender.

Å ta ansvar for egen lykke innebærer å forstå at dine følelser ikke er et resultat av hva den andre gjør, men av hvordan du opplever det. I et parforhold finnes få fasitsvar. Det er hele tiden et møte mellom to subjektive oppfattelser. Du har ansvar for å reflektere over din, og for å forsøke å forstå den andres.

To viktige punkter for et langvarig parforhold

For å bevare rausheten i parforholdet er det to ting du alltid bør strebe etter:

 • Forsøk å gi partneren din det han eller hun ønsker seg, ikke det du ønsker deg.
 • Gjør en innsats for virkelig å se hva den andre gjør for deg. Kanskje får du ikke akkurat det du ønsker deg, men kan du se det som et uttrykk for omsorg og kjærlighet likevel?

Det viktigste for et langvarig parforhold er altså at dere må ønske hverandre vel og forsøke å gjøre livet godt for hverandre. Å leve under konstant angrep eller å bade i den andres forakt og fiendtlighet er ikke levelig over tid.

Les også

 1. Psyko­logen: Hvordan unn­gå å gjenta dine for­eldres feil? Dette skal du være bevisst på

 2. Psykologen: Sinne kan ødelegge forhold. Men det finnes en lur måte å takle følelsen på

 3. Baga­telli­sering av tanker og følelser er gift for parfor­holdet. Disse feilene bør du unngå

Publisert:
 1. Samliv
 2. Parforhold
 3. Følelser
 4. Line Marie Warholm

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Avhørte vitner kan ha husket feil

 4. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati