The New York Times: Dra til Jevnaker

Tettstedet med knappe 5000 innbyggere er på listen over 52 anbefalte reisemål.

Kistefos vakte oppsikt i internasjonal presse da det åpnet. Nå gjør museet det igjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Blar du gjennom New York Times’ liste over anbefalte reisemål for 2020, finner du mange kjenninger: Washington, Paris, Tokyo, Jevnaker ... Vent nå litt. Jevnaker?!

Du leser riktig.

I fjor høst åpnet det nye Kistefos-museet, også kalt «The Twist». Byggets spektakulære utforming gjør det til et kunstverk i seg selv. Det har New York Times fått med seg.

Avisen beskriver bygget som en «show stopper», med en «strømlinjeformet aluminiumsfasade, som vrir seg som en kortstokk.»

Museet fungerer som en bro over Ranselva som bukter seg gjennom skulpturparken.

– På grensen til absurd

Museet er det nyeste tillegget i det som er en av Skandinavias største skulpturparker, og pryder listen sammen med blant andre Vest-Sverige og København.

– Det er jo på grensen til absurd å se Jevnaker på New York Times’ liste over anbefalte reisemål, forteller museets direktør, Birgitte Espeland.

Kistefos skulpturpark har 46 skulpturer av norske og internasjonale kunstnere.

De er smigret og stolte over å være med på listen, legger hun til. Den første måneden etter museet åpnet i september 2019, hadde de like mange besøkende som parken hadde hittil samme år.

Nå forventer de enda større pågang.

– Kistefos har lenge vært en skjult perle, men dette ser for alvor ut til å snu nå, avslutter Espeland.

Det kan hun ha rett i. Trond Blindheim, dosent i markedsføring ved Høyskolen Kristiania, forteller at steder som roses i media opplever en positiv effekt.

– Amerikanere kan gjerne ikke så mye om Norge. Når de først besøker oss, belager de seg på ting de eller bekjente har lest om landet, sier han.

Både Bloomberg og The Telegraph kåret museet til et av de vakreste bygg i verden som åpnet i 2019.
Les også

Dette er de mest besøkte byene i 2019


Hvor mye koster reisen din miljøet?

Slik bruker du klimakalkulatoren:

  • Velg antall personer som skal reise.
  • Skriv inn avgangssted og destinasjon og hvor mange netter ferien varer.
  • Trykk på «Klimatberäkna semestern», og du vil få opp fem søyler. Disse viser utslippet de forskjellige transportmetodene gir, om du velger å bruke dem til denne reisen.
  • Ønsker du mer informasjon: trykk på søylen og videre på «läs mer» eller «så har vi räknat».
  • Om du velger egen reisevei og må finne frem km-distanse mellom to reisemål, kan du bruke https://www.distance.to/ eller lignende alternativer. Det er også mulig å bruke veibeskrivelsen for bil i Google Maps.

Har du spørsmål eller innspill til kalkulatoren? Hva synes du om at vi legger den inn i alle reisesakene våre? Send en e-post til reporter Jon Roar Solset.

Publisert: