Lei av å sitte inne? Her er åtte uteaktiviteter for hele familien.

Så lenge dere holder dere til retningslinjene, er det fremdeles lov å være ute.

Familien fra serien «Villmarksbarna» er ofte på tur, og det trenger ikke være komplisert eller tidkrevende. En brødskive på en benk ute er mer enn godt nok. Foto: Krempig Natur & Foto

 • Marthe Øvergård
  Journalist
Publisert: Publisert:

Har du hatt både kontor, skole og barnehage hjemme hos deg selv den siste uken, har familien antagelig fått sin dose skjerm- og innendørsliv. Nå er du klar for frisk luft og en dose D-vitamin!

Selv om vi ikke kan gjøre alt som før, er det heldigvis fortsatt mulig å være ute. Så lenge vi følger retningslinjene som er satt.

For selv om vi helst skal unngå lekeplasser og skolegårder, er det mye vi kan finne på. Her er åtte tips til lavterskel-aktiviteter du og familien kan finne på i helgen.

Men først en repetisjon av hvordan du skal oppføre deg utendørs:

Koronavettregler for livet utendørs

 1. Opphold dere i områder det ikke er mye folk.
 2. Hold dere i hovedsak til lek med familien. Hvis dere skal være med andre, begrens antallet og hold avstand (minst én meter)
 3. Ikke vær sammen med andre utenfor familien i mer enn et par timer.
 4. Vask hender godt når dere kommer inn igjen, og gjerne underveis dersom det er mulig.
 5. Barn og voksne med symptomer skal holde seg hjemme. Dette gjelder også milde symptomer.
 6. Sitter du i karantene eller isolasjon, skal du forholde deg til disse reglene.

Kilde: FHI.no

NB: Du bør bli med barna ut! Det kan være vanskelig for dem å vite hvilke regler som gjelder.

1. Ute til lunsj

Å spise ute trenger ikke være særlig komplisert eller tidkrevende. Hvis dere ønsker å legge listen relativt lavt, kan dere ta med matpakken ut å finne dere en benk i nabolaget, sette dere i et skogholt eller gå ned til sjøen. Er du lei av brødskiven, er en løsning å fylle en termos med kokende vann som kan brukes til kakao, Rett i koppen, eller til å trekke pølser i. Den proffe måten å gjøre det siste på, er å vente med å putte pølsene oppi til rett før dere skal spise dem.

Ønsker dere å gjøre enda litt mer ut av måltidet utendørs, kan dere ta med en primus eller noen vedkubber. Det meste kan kokes eller stekes, og det smaker plutselig litt bedre. Husk å sjekke de lokale reglene for båltenning der dere bor. Det siste nødetatene trenger nå, er at folk er uforsiktige med flammer.

Har dere mulighet til å varme opp mat på tur, skal det lite til for å gjøre det mer spennende. Foto: Rune Døli, frivillig i Barnas turlag.

2. Legg inn aktiviteter på turen

Å komme seg ut kan være godt for kropp og sinn. Turen trenger ikke være lang. Ha delmål underveis. For eksempel dette:

 • Plukk blader som dere tar med hjem og lage kunst av.
 • Se etter pinner eller kvister med spennende fasonger. Kanskje finner dere en som ligner Knerten. Eller som ligner bokstaver.
 • Let etter ting med samme form, for eksempel steiner, blader og mose som ligner hjerter.
 • Ta med pose og plasthansker og plukk det som ikke hører hjemme i naturen.
 • Plukk én kilo stein og én kilo blader og se forskjellen på mengden.
 • Let etter gjenstander som starter på ulike bokstaver. Gå for eksempel gjennom hele alfabetet.
Les også

Slik kan hjemmeisoleringen bli til noe positivt

Er du hjemme med barn i disse dager, kan du gi dem erfaringer de vil ha nytte av senere i livet.

3. Nabolagssafari

Det finnes småkryp og vekster der ute som du og barna dine sannsynligvis aldri har hilst på før.

Se etter dyr, fugler og insekter mens dere går på tur. Finner dere navnet på fuglen eller dyret? Har dere ikke oppslagsbok, finnes det mange nettsider med god informasjon. Hvis det har begynt å blomstre, kan dere plukke, presse og tørke dem. De kan puttes i en bok som kan bli et spesielt minne fra en spesiell tid.

Ta med en bok eller glass med lokk og samle insekter. Et forstørrelsesglass kan også være lurt. Insekter finnes både i skogen og i byen. Ta dere god tid og bli med barna ned på bakken for oppdagelsesferd.

Les også

Nå kan jeg vaske og desinfisere uten at folk tror det har klikket for meg. Ingen dømmer.

Får du lyst til å vaske hendene når du leser dette? Bra. Tenker du på å rengjøre hele huset med håndsprit? Ikke bra.

4. Oppdagelsesferd

Selv om dere har bodd et sted lenge, er dere neppe kjent med hver krik og krok i nabolaget. Kanskje er det en del av en park dere ikke har gått i før? En haug dere ikke har besteget? Eller er det et skogholt i nærheten?

Før dere går ut, kan dere undersøke Google Maps over nabolaget sammen og se hvilke områder som er spennende å utforske nærmere.

Det er mye som kan være spennende syn ute i naturen, spesielt hvis dere går steder dere aldri har vært før. Foto: Krempig Natur & Foto

5. Lek butikk

Det er mye i naturen man kan selge i en utebutikk. Blader, pinner, kongledyr (laget av kongler og fyrstikker), snøballer (oppgraderes med armer av pinner) og snølykt.

Om barna har sans for business, lager de plakat med butikknavn og priser på varene og selger produktene dyrt til foreldrene. Betalingsmiddelet kan være steiner eller små pinner.

Les også

Til vanlig behandler han hypokondere. Nå mener legen vi alle har grunn til å være bekymret.

Lege og psykiater Ingvard Wilhelmsen har særlig ett råd til dem som er redde for koronaviruset.

6. Lær bort noen gamle uteleker

Det er mange utendørsleker som barn i dag ikke nødvendigvis har noe forhold til. Samle inn forslag fra slekt og venner – og dine egne minner – og lær dem bort. Her er et knippe eksempler: Hoppe strikk, tau eller strikk, Slå på stikka, Høl i hatten, Haien kommer, Gi et lite vink, Hauk og due, Rødt lys.

Ikke helt stø i reglene? La barna ta en telefon til besteforeldre og få forklaringen.

NB: Her kan det bli nærkontakt, så hold utelekene innad i familien.

Les også

Familien gledet seg til å dra hjem. Så ble de nektet ombordstigning.

Familien fryktet å sitte fast i Thailand.

7. Skattejakt

Denne aktiviteten kan enkelt justeres etter alder på barnet. Dere kan enten tegne et enkelt kart over et lite område, eller bruke bilde av et ordentlig kart. Det kan legges inn både flere poster underveis, eller kun selve skatten.

Trenger du inspirasjon til poster underveis? Klistremerker og godteri funker alltid.

8. Sove ute

Å sove ute kan kanskje høres avskrekkende ut. Men det trenger ikke være veldig komplisert. Det kan gjøres rett utenfor døren, som i hagen eller på verandaen. Det viktigste er en god sovepose.

Dere kan sove i telt, hengekøye, snøhule, eller under åpen himmel. Blir det kaldt eller guffent, er det ingen skam i å tusle inn igjen.


Disse står bak tipsene:

Barnas turlag: Rune Døli, frivillig, og Kjersti Okstad Kikeby, leder i Barnas turlag Oslo sør, har bidratt med sine beste tips. Til vanlig organiserer de turer for barn.

Villmarksbarna: Inger Krempig er mamma i familien i NRK Super-serien Villmarksbarna. I serien følger vi familien rundt på ulike turopplevelser.

To ryggsekker: Eline og Christer Heltorp har Snapchat-kontoen To ryggsekker, der de tar med seerne ut på tur sammen med barna deres.


Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.


Aftenpostens podkast Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre.

Publisert:

Mest lest

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 4. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

 1. Friluftsliv
 2. Barn
 3. Koronaviruset
 4. Familie
 5. Fritid