– Vi kan ikke snakke om noe stort luksusmarked her nede

I Oslo og Stavanger er det ganske vanlig at boliger til salgs har en prislapp på 12 millioner og over. På Sørlandet er det relativt sjelden vare.

Denne halvparten av en tomannsbolig er til salgs for 12,5 mill. kroner.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

- - - - - -

– Kristiansand er nok en litt for liten by til at vi kan si at det er noe stort luksusmarked her, sier Jøran Flakk, eiendomsmegler i DNB Eiendom.

I byer som Oslo, Stavanger og Bergen er 12 millioner for en bolig en ganske vanlig pris, mens det her nede er godt innafor luksusmarkedet, mener han.

I løpet av et år er det et sparsommelig utvalg av sørlandske boliger med prislapp på 12 millioner og over. Et kjapt søk på Finn.no, viser at det i Vest- og Aust Agder nå er 12 boliger på markedet som er priset 12 millioner eller dyrere. I Oslo er det tilsvarende antallet 88.

Aller dyrest prisantydning har en toppleilighet på Bystranda Park i Kristiansand. Leiligheten på 285 kvadratmeter er fra 2012 og koster 25 millioner kroner. Nest dyrest på Sørlandet, er en enebolig i Søgne, uten boplikt. Den har 200 meters strandlinje og en prisantydning på 24 millioner kroner.

LES OGSÅ: Dette bør du alltid spørre om på visning

Tar litt lengre tid å selge

– Dette markedet har i grunnen vært ganske stabilt i lengre periode, sier Janne Fjellvang, eiendomsmegler hos Eiendomsmegler1, når hun blir spurt om hvordan luksusmarkedet er fortiden.

Fjellvang sier det har vært få svingninger de siste par årene, til tross for krise i oljebransjen.

– Min klare oppfatning er at det er et marked i alle segment, det er kjøpere som både evner og vil. Det er selvsagt ikke like mange i luksusmarkedet, og det tar som regel litt lengre tid å selge de dyreste objektene. Men det er definitivt et marked, sier hun.

Emmy Holmquist, fagansvarlig i Eiendomsmegler1 Mandal, deler denne oppfatningen. Hun er blant annet megler for det nye leilighetskomplekset Piren Ytterst i Mandal, der to av leilighetene tilhører luksusmarkedet. Den ene er en leilighet på 123 kvadratmeter til 15,5 millioner, det andre er en leilighet på 162 kvadratmeter til 16,5 millioner.

– Det er en interesse for disse leilighetene, men det er samtidig en slags vent- og se-holdning. Slik er det med de dyreste objektene. Man må forvente at det tar litt tid å selge, for det er få objekter og få kjøpere. Det tar litt tid å matche disse to riktig, sier Holmquist.

LES OGSÅ: Så mye lån tåler du

Jostein Aanonsen, eiendomsmegler i Sørmegleren Lillesand, sier at det veldig sjelden legges ut boliger til salgs i dette prissjiktet Lillesand.

– Det er langt mellom sjønære perler som legges ut til salgs. Ofte går de heller videre i generasjonene enn å legges ut i det åpne markedet. Men når det en gang i blant dukker opp slike objekter, går de som regel veldig rask – og ofte er det kjøpere utenfra som kjøper, sier han.

Beliggenhet

Det viktigste i luksusmarkedet, er beliggenhet, arkitektur, solforhold og byggeskikk – altså hvordan og av hva, boligen er laget, ifølge Flakk.

– Hvordan ting ser ut inne eller hva slags kjøkken boligen har, spiller ingen rolle, sier han. For dersom man ikke liker det som er, skifter man bare.

– Men adressen er viktig, kjøperne i dette markedet er spesielt nøye på beliggenhet, at nabolaget er trygt og godt og at de er blant likesinnede, fortsetter eiendomsmegleren.

LES OGSÅ: Derfor er onsdag beste dag å ha visning på

Leter etter kjøpere på Østlandet

Flakk er selv megler for en nybygd del av en tomannsbolig på i Kuholmsveien i Kristiansand. Boligen stod ferdig i sommer, og den ene delen er allerede solgt. Nå gjenstår den andre – med prislappen 12,95 millioner kroner.

– Prisantydningen er et signal om hva som er en forventet kjøpssum. Boligen har en fantastisk beliggenhet, arkitekturen er moderne og praksis, interiøret er godt og det er vedlikeholdsfrie utearealer. Dessuten har boligen egen båtplass man kan se ned på, sier megleren.

Flakk påpeker at siden luksusmarkedet på Sørlandet er så lite, er han også opptatt av å vende blikket utover.

– Når man selger boliger i luksusmarkedet på Sørlandet, kan det ofte være lurt å prøve å nå boligkjøpere utenfor kommunegrensen, sier han og legger til at det ikke er uvanlig at pengesterke folk fra Oslo, Bergen eller Stavanger ønsker seg bolig nummer to på Sørlandet.

– Boliger i Kristiansandsområdet, som ikke har boplikt, kan være meget aktuelt for disse kjøpergruppene, avslutter eiendomsmegleren.

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som FINN.no.

Publisert: