– Jeg gleder meg til hver helg

Fransk-østerrikske Daniela Filipp har forelsket seg i den norske fjellheimen. Helgene i Sirdal er reneste rekreasjonen for henne og familien.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

– Jeg er glad i den norske naturen, og så synes jeg det er godt at ikke fjellene er så høye, smiler Daniela Filipp og titter ut av hyttevinduene mot Sirdalsfjellene.

– De er høye i Norge også, men ikke som i Østerrike. Fjellene føles tryggere her, fortsetter hun.

20160424_4962

Kjøreturen fra Kristiansand til Sirdal tar omtrent like lang tid som til Hovden. Likevel er dette stort sett rogalendingenes ferieparadis. Om sommeren, når veien mellom Brokke og Suleskar er åpen, er man i Setesdal på et blunk. Til vanlig bor Daniela (42), ektemannen Arild Gjerde (52) og fire år gamle André i Stavanger. Men så fort de får sjansen, setter de seg i bilen og drar på hytta.

– Det er skikkelig idyllisk og trygt, og André kan leke alene på utsiden av hytta. Rett på den andre siden av fjellet er det også en liten butikk det er hyggelig å gå til.

Sirdal hele året

Mange forbinder hytte i Sirdal med vinter, og snøen blir gjerne liggende til langt utpå våren. Men også om sommeren og høsten er det flott å gå på turer i fjellene, og Daniela og familien gleder seg til å feriere her året rundt. Enn så lenge har de ikke fått anledning til det, for hytta sto ferdig for mindre enn et år siden.

– Vi rakk akkurat å feire jul her. Da kom både mine og Arilds foreldre, og siden de ikke bor i samme land, var det ekstra hyggelig å kunne samle alle til å feire jul sammen på hytta vår, sier ettbarnsmoren.

- Ny hytte med gammel sjel

20160424_4962

Tegnet hytta selv

Daniela er utdannet interiørarkitekt og jobber som det i Stavanger. Dermed har hun hatt stålkontroll fra første strek ble satt på papiret. Kunnskapen og interessen hennes kom godt med i hyttebyggingen, og hun har tegnet mesteparten selv.

– Til vanlig jobber jeg med kontorer, så hytte var nytt for meg. Men jeg er fornøyd med resultatet, hytta er blitt slik vi håpet. Romløsningen er det jeg kanskje er mest fornøyd med, og så er det veldig praktisk at vi kan gå direkte fra garasjen og inn i hytta.

- Kjøpte hytte på impuls

20160424_4962

Hytta er på 135 kvadratmeter og innredet i soner. I den ene delen er det soverom og bad, mens den andre delen består av et stort allrom med både sofakrok, spiseplass og kjøkken.

Spisebordet er midtpunktet og plassert mellom sofaen og kjøkkeninnredningen. Det binder sammen rommet på en hyggelig måte, samtidig som inndelingen mellom stue og kjøkken er tydelig. Ulike gulvtyper i de forskjellige sonene bidrar også til naturlig inndeling uten vegger.

- Slik får du fart på hyttesalget

Solid egeninnsats

Da Daniela begynte å planlegge interiøret, tok hun utgangspunkt i børstede, panelte vegger i fargen Skogsbrun. Våtrommene er behandlet med hardvoksolje i fargen Kongle. Denne oljen er spesielt slitesterkt og tåler vannsprut godt. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, og alle de innvendige dørene ble levert trehvite.

– Vi har forsøkt å holde budsjettet nede, men vi har også valgt noen halvferdige løsninger rett og slett fordi vi har glede av å gjøre ting selv. Dørene, for eksempel, beiset vi i Jotuns farge Kullsort etter at vi fikk dem, forklarer hun.

Har du tips om hytter vi bør besøke ? Send oss en epost

Spisebordet er også selvgjort.

– Bordbeina hørte til et annet bord som jeg kjøpte brukt. Så monterte jeg dem på en bordplate jeg fikk tilpasset, og beiset bordplaten i fargen Sjøsand, som er samme farge som på vinduskarmene.

Dermed har familien fått et bord ingen har maken til, og akkurat i ønsket størrelse.

20160424_4962

Gjenbruksmaterialer

Under stuevinduene har Daniela plassert en lang benk som hun har snekret av overskuddsmaterialer etter hyttebyggingen. Her kan hun sitte på myk saueskinnspels og nyte utsikten og roen.

– Jeg ba de som bygde hytta om å la kappet ligge. Det er unødvendig å kjøpe nye materialer når man kan bruke det som finnes, mener hun.

Gjenbruk, egeninnsats og funksjonelle løsninger har vært viktig for Daniela. For henne er hyttekosen lun og tradisjonell, og en kontrast til det moderne og lyse huset de bor i til vanlig. Og så trigges hun av å skape noe med egne hender. Det hun ikke har gjort før, lærer hun seg underveis.

– Vi planla heller ikke alt på forhånd. Det er noe med å bo seg inn litt og finne ut av behovene etter hvert.

20160424_4962

– Tv er stygt

Tv-en er et godt eksempel på det.

– Tv er og blir stygt, men samtidig vil vi jo ha den. Det mest funksjonelle var å plassere den midt på veggen, så man kan se tv både fra sofakroken og spisebordet. For å skjule den mest mulig, snekret jeg et skap som vi kan lukke igjen når vi ikke bruker den.

Selv om Daniela liker å finne kreative løsninger på ting, ville hun ikke ha noen fancy hytte. Og egentlig kunne den gjerne vært enda mindre.

– Ja, vi tenkte på det. Men så er det jo kjekt å ha plass når familien min kommer fra Salzburg og Sør-Frankrike. Nå har vi åtte sengeplasser, men når hemsen blir ferdig, får vi plass til 12 personer, forteller hun.

Om ikke alle sengene kommer til å fylles hver eneste helg, kommer i alle fall ekteparet og lille André til å være her så mye som mulig.

– Ja, jeg merker at jeg gleder meg til hver eneste helg vi kan dra opp hit. Det er en ro og fred som er helt nydelig, avslutter Daniela Filipp.

Publisert: