Synnøve Skåksrud (66) gikk pilegrimsleden på 2800 kilometer fra Oslo til Roma

Pilegrimsvandring har tatt seg opp de siste tiårene.

FEM MÅNEDER: Hun startet 18. juli og var tilbake i Oslo nøyaktig fem måneder senere, 18. desember. Da hadde hun tilbakelagt 2800 kilometer. Det hun sitter igjen med er menneskemøtene. – Jeg opplevde forbrødring over landegrensene og har fått mange gode venner underveis.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Synnøve Skåksrud (66) fra Haslum i Bærum bestemte seg for å gå hjemmefra og helt til Roma. Da hun ble pensjonist måtte hun ha et prosjekt. Det ble en 2800 kilometer lang vandretur.

– Jeg kunne ikke gå fra full jobb og rett inn i pensjonisttilværelsen. Jeg hørte om pilegrimsleden Via Romea i 2015 da en pilegrimsstav ble fraktet fra Trondheim til Roma. Da tenkte jeg at det kunne være en tur jeg ville legge ut på, forteller Skåksrud.

– Vi har regnet på at det blir cirka fire millioner skritt! ler hun.

FEM MÅNEDER: Synnøve Skåksrud gikk i fem måneder på den gamle pilegrimsleden Via Romea. Hun er en av mange som føyer seg inn i en ny pilegrimsrenessanse. Sertifikatet hun holder er beviset på gjennomført tur.

Det ble mange dager alene, men hun vandret også sammen med andre underveis. Skåksrud er glad i å gå turer i fjellet, og har tidligere også gått deler av den berømte spanske pilegrimsturen til Santiago de Compostela.

Selv om hun hadde lyst til å «legge seg ned i grøfta» fra tid til annen, så holdt hun ut. Hun gikk av seg forkjølelse og matforgiftning.

– Jeg kjenner først og fremst en frihet når jeg går, sier 66-åringen som ble første kvinne som fullførte turen alene.

Hun blogget om reisen på dengladevandrer.net og skriver nå bok om vandreturen.

UT OG VANDRE: Prest og forsker Roger Jensen arbeider ved Pilegrimssenteret i Oslo og tar imot vandrere fra hele verden.

Overraskende «ny» vandretrend

Da pilegrimsrenessansen inntraff rundt tusenårsskifte kom den overraskende på ekspertene. Menneskene vandret pilegrim igjen, hva var dette? Folk fra alle verdenshjørner reiste til Spania, for å gå pilegrimsleden til Santiago de Compostela. Mange fant også veien til Norge, og de gamle pilegrimsledene til Trondheim.

– Det er forsket mye på feltet og selv om alle svarene ikke er funnet ennå, så ser man at dagens pilegrimsfenomen svarer til noen dype lengsler i kulturen, sier pilegrimsprest og forsker Roger Jensen.

Forskning har vist at man har oppfattet at mennesker blir mer og mer rasjonelle, og mindre religiøse, men:

– Så har man oppdaget at menneskets søken etter mening er like sterk og viktig som tidligere, sier han og mener nettopp pilgrimsreisen i dag er et viktig sted for nettopp dette.

Jensen tar imot pilegrimene i Pilegrimssenteret ved Aker kirke når de starter vandringen fra Oslo til Trondheim. Alle tar bilder ved skiltstolpen utenfor før avreise. Der står avstandene til blant annet nevnte Compostela i Spania, Jerusalem, Trondheim og Wittenberg i Tyskland.

Les også

Er det hit «alle» skal i 2018? Ja, mener ekspertene.

PASS: Når du starter pilegrimsleden får du kjøpt pass på senteret i Oslo. Der får du stempler på ruten underveis, og hele ruten vises også i form av et kart inni. Passet gir pilegrimspris på alle herbergene langs leden. Den er inspirert av passet fra den spanske pilegrimsveien til Santiago de Compostela.

Flest tyske pilegrimer i Norge

Til Norge kommer aller flest tyske pilegrimer, og det er kommet flere i det siste. Det er kanskje ikke så rart, den tyske stjernekomikeren Hape Krekeling ga ut bok Nå stikker jeg! En sofagris på pilegrimsferd om sin vandring for noen år siden. Den er solgt i over fem millioner eksemplarer og ble lansert på norsk i vinter.

– Hape Krekeling har definert hva pilegrim er for tyskere og det er et bilde de kan relatere seg til. Han bruker humor og alvor om hverandre for å finne svar på et stort spørsmål: Hvem er jeg? Han forteller også om pilegrim på en åpen og spennende måte som gir mening for mennesker i dag , forteller Jensen.

Pilegrimsleden - antall som startet vandringen i Oslo
201015
201178
2012165
2013157
2014238
2015283
2016394
2017408

Film og bøker inspirerer

Film har vært med på å skape blest rundt pilegrim, The Way med Martin Sheen førte til at langt flere amerikanere fant veien til Santiago de Compostela i Spania. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns bok Fra hjerte til hjerte om deres pilegrimsvandring i forkant av bryllupet i 2002 ga ny blest rundt vandringene i Norge.

– Det inspirerte mange til å gå, mener Jensen.

Norske vandrere er ofte godt voksne. De er på vei fra arbeidsliv og over i pensjonisttilværelse og skal definere en ny hverdag for seg selv. Men det gjelder i alle faser av livet hvor spørsmål etter mening og identitet melder seg.

– Fra Tyskland, Nederland, Canada og USA kommer mange unge mennesker, på vei fra studier og inn i arbeidslivet. De ønsker å finne svar på hva som er viktig for dem. Det er store spørsmål en søker svaret på. Pilegrimsleden er blitt stedet for å stille og arbeide med disse spørsmålene, forteller Jensen.

Les også

Norsk reisekalender: Her får du 12 turtips rundt i Norge

KORT ELLER LANGT: Pilegrimsvandring kan være dagsturer i nærområdet til en uke eller to eller flere måneder. Roger Jensen møter mange av dem som starter ferden i Oslo. Alle tar bildet ved skiltstolpen.
OVER 600 KILOMETER: Gudbrandsdalsleden går Oslo til Nidarosdomen i Trondheim og er på 643 kilometer lang. Den tar rundt seks uker å gå.

Mange på vandring

Han tar imot rundt 400 vandrere, primært utenlandske som starter turen mellom Oslo og Trondheim i høysesongen mellom juni og august.

– Rundt 5000 vandrer lokalt i Oslo årlig. Og på de siste hundre kilometerne til Trondheim var det 1000 stykker som gikk i fjor. I fjor ble det registrert over 17.600 gjestedøgn på herbergene, så det er mange som går, men som ikke sjekker inn hos oss, sier Jensen.

Les også

I år åpner fem nye landemerker langs norske veier

Tøft fysisk og mentalt

Halvannen uke inn i vandreturen er den tyngste perioden, ifølge Jensen.

– Da er du sliten, oppgitt og angrer, og vil bare hjem. Du går deg ned fysisk og mentalt. Men det er nettopp da du er inne i en viktig prosess og ikke må gi deg, for da går det oppover igjen, forteller han.

Opp- og nedturer kan komme flere ganger underveis, men det viktigste for langvandrerne er å huske på én ting:

– Å reise pilegrimsvandring er en sjelden gave en gir seg selv, mener Jensen.

NESTEN FREMME: Synnøve Skåksrud på den siste etappen i Italia, før Roma som var målet. Hun har fått mye medieoppmerksomhet i både inn- og utland, skriver bok og det kommer også en italiensk dokumentar om hennes pilegrimsferd.

Har inspirert andre til å gå

Synnøve Skåksrud sier at hun fikk kontakt med det åndelig i seg selv underveis.

– Å være i naturen og møte mennesker som er snille med deg, det er godt.

Da hun gikk seg vill i en østtysk skog ble hun ikke redd, det eneste hun bekymret seg for var å brekke et bein og bli liggende der inne. Men hun ga seg ikke.

– Mange har kontaktet meg og sagt at jeg har motivert dem til å gå. Om det så er rundt Sognsvann i Oslo. Jeg håper å inspirere andre – det er lov å følge drømmene sin, sier hun.

Mest av alt kjenner Synnøve på en takknemlighet.

– En er privilegert som har helsen til det. Nå planlegger jeg flere vandreturer i løpet av året sammen med venner jeg har fått på turen. Det har vært utrolig, sier hun.

Publisert: