Ekspertene svarer: Dette bør du gjøre i hagen nå

Enten du kjenner det klør i grønne fingre eller gruer deg til å ta fatt på arbeidet – her er ekspertenes tips til hva du bør gjøre nå.

Publisert: Publisert:

PLANTING: – Plant tett og mye, og unngå bitte små planter, er ett av rådene hageekspertene deler. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

 • Kathrine Humberset
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

PLANTING: – Plant tett og mye, og unngå bitte små planter, er ett av rådene hageekspertene deler. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Folk er så altfor opptatt av all jobbingen at de glemmer helt å nyte. Hva er vel vitsen med hage om man ikke tar seg tid til opplevelsene?, spør Norges mest leste hageblogger Anne Holter-Hovind.

Bloggeren bak Moseplassen erkjenner likevel at det er visse ting som bør gjøres i hagen når solen varmer og snøen smelter:

– Det er lurt å la gamle blader og stilker stå frem til du ser at det begynner å spire i bedene om våren. Det døde fungerer nemlig som beskyttelse for plantene. Når plantene er klar for å våkne, kan du fjerne det gamle slik at skuddene kommer frem, forteller Holter-Hovind og fortsetter:

HAGE TIL GLEDE: – Mitt beste råd er å satse på det som gir deg glede; det du liker å holde på med, det du liker å se på. Godt grunnarbeidet er en nøkkel, og det innebærer å ha ugressfri jord, luke før det blir krise, ha planter som kan trives med forholdene og tenke langsiktig og bærekraftig, sier Holter-Hovind. Foto: Privat

– De gamle bladene er utmerket jordforbedring, og kan enten graves ned i jord om du har åpen jord, legges under busker, eller komposteres. Grener kan også komposteres, men da bør de kjøres gjennom en grengnager først (kompostkvern, journ.anm.).

Tor Smaaland, gartner, forfatter og daglig leder i Små Landskap, er enig i at løv kan brukes som næring til busker og planter, men påpeker at det ikke bør være for mye av det.

– Et tett, vått løvlag på fem centimeter oppå plen er ikke ok. Løv kan blåses inn i plantefelt. Unngå å rake før plenflatene er tørre. Bruk en plastrive, råder han.

FÅ SNØEN TIL Å SMELTE: – For å få snøen til å forsvinne ørlite grann fortere, kan du strø ut fin sand, for eksempel puss-sand, oppå snøen. Dette gjør snølaget mørkere og solvarmen får bedre tak. Sand smeltet ned til plenen bidrar til at den forsterkes og tørker kanskje litt fortere opp, tipser Smaaland. Foto: Privat

– Kalk er bortkastet

Planlegger du å gi plenen en ekstra piff med kalk, bør du tenke deg om igjen. Det skal nemlig kolossale mengder kalk til for å endre jordens surhetsgrad, ifølge gartneren:

– Kalk er til 90 prosent bortkastet. Gress får gjerne snømuggskader av snømugg. Rak forsiktig og rufs til dødt gress. Det skader aldri å kjøpe en eske reparasjonsgress, gjerne med 10 prosent raigress innblandet og etterså plenen, forklarer Smaaland.

Les også

Den beste tiden å planlegge drivhuset på er nå

– La mosen være

Hverken Smaaland eller Holter-Hovind mener mose i plenen er noe å ta på vei for.

– Jeg er av dem som ikke synes det er noe å få hysterisk anfall for at plenen har mose. Om du gjerne vil unngå mose, er det mye lurere å tenke på hva som skal til for å få gresset til å trives. Da utkonkurrerer den mosen.

– Mose flenger du lett av med en rake, men hva har du igjen da? Brun jord? Kanskje du heller skulle vurdere å la mosen være. Den vokser fordi annet ikke trives, enten fordi det er for skyggefullt, for vått eller fordi jorden er for kompakt for andre planter. Og er gratis, påpeker Smaaland.

Les også

Hvordan påvirker grønne planter hjemmet ditt?

– Vent med beskjæringen

Det er ikke bare plen, planter og blomster som skal stelles – også hekker og busker trenger gjerne en runde med saksen når våren melder sin ankomst. Det finnes imidlertid ikke ett fasitsvar på hvordan disse bør beskjæres.

– Det kommer an på hva slags planter hekken består av, hvilken funksjon du ønsker at den skal ha, hvilken tilstand den er i, alder, og så videre, sier Smaaland.

Han deler likevel noen generelle tips:

– Ikke skjær busker og hekker som er i knoppskyting. Gjør det før eller noen uker etter blomstring. Vintergrønne hekker kan godt få vente til litt utpå sesongen før du formskjærer dem.

BESKJÆRING: Hvordan hekker og busker skal beskjæres avhenger av mange ting, sier Smaaland. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Holter-Hovind er enig og legger til:

– Når du beskjærer hekk, må du vurdere hva slags hekkeplante det er. Er den fasongklippet, er trikset å etablere en god fasong hvor hekken er smalere øverst. Da får også de nederste grenene gode lysforhold, noe som fører til at den holder seg tettere hele veien.

– Er ikke hekken formklippet, gjør man foryngelsesbeskjæring. Det vil si at du hvert år tar ut de eldste grenene. Dette gir en frodigere hekk som kan være tett helt ned, med mer blomstring og bærsetting.

Les også

– Størrelsen på balkongen trenger ikke være noe problem

– Velg rett

– Hva er deres beste tips når det gjelder planting, både i bed og potter?

– Velg rett plante for rett sted – en plante som kan trives med de forholdene du har. Ikke sett en veldig tørst blomst i krukker eller inntil husveggen hvor det aldri regner. Sett heller ikke en blomst som elsker skygge i solen, sier Holter-Hovind.

– Ikke kjøp planter du bare kanskje tror trives med mikroklimaet ditt. Vurder å kutte ut sommerblomster og søk mot den store verden av stauder. Prøv å bruke nyttevekster til pryd. Ikke plant i torvjord – bruk kompost. Plant tett og mye, og unngå bitte små planter. Sesongen er kort. Livet likeså, sier Smaaland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Skremmende, annerledes halloween-feiring

 2. Da Charlotte Selstø fikk korona var det særlig to symptomer som dominerte

 3. Se Pøbel sitt penis-stunt i Stavanger

 4. Jobbet uten sikring i høyden. Fikk 117.000 kroner i «straks-bot»

 5. Over 900 smittetilfeller i Rogaland

 6. Elev på Stavanger-skole smittet med korona - hele trinnet i karantene

 1. Hage
 2. Bolig
 3. Sommer
 4. Vinter