Julegaver og mat havner rett i søppelet

Dette får du ikke ta med i håndbagasjen.

Publisert: Publisert:

Julen er en tid da mange som ikke reiser med fly ellers i året, er ute på tur. Ikke alle er klar over hva de har lov til å ta med seg i håndbagasjen. Ofte blir gaver og mat beslaglagt i sikkerhetskontrollen.

— Hvor mye vi enn ville vært snillere, så gjelder de samme reglene i julen som ellers. Det betyr at reisende må overholde de strenge reglene for væske i håndbagasjen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn.

Onsdag, torsdag og fredag denne uken er toppdagene for landets hovedflyplass, i overkant av 60.000 mennesker reiser inn og ut hver dag. Det er også tiden i året da sikkerhetsvaktene plukker mest ulovlige ting ut av reisendes håndvesker og bager.

Plukke ut

— Vi ønsker ikke å frata folk gaver eller mat som de har med seg, og innser at det selvsagt er lett å glemme seg. Vi beslagla i dag deler av en matgave: Ostepakken kunne passere, men den store ostekniven måtte vi plukke ut. Klart en gave blir forringet da. Mye mat blir tatt, honning og syltetøy er gjengangere. Derfor lønner det seg å studere hva som er lovlig eller ikke, for her kan være mange fallgruber, sier Kobro.

Familien Sund fra Skarnes feier effektivt gjennom kontrollen. På vei til julefeiring i Thailand har de nøye sjekket hva de kunne ha med seg inn i flyet. Resten er trygt sendt i innsjekket bagasje.

Nøye med pakkingen

— Jeg er veldig nøye med at vi overholder alle regler når vi er ute og reiser, sier mamma Ebba Sund.

Fredrik Sjøberg-Thorud er på vei til Brussel, også han slapp unna beslag fordi han kjenner reglene godt.

— Men det er veldig irriterende å bli forsinket fordi andre lager kø i sikkerhetssjekken. En effektiv reise kan bli ødelagt av slikt, mener han.

Ta kontakt med oss på Facebook,Google+ eller Twitter @aft_reise.

Stresser ned

I vår begynte flyplassene i Norge å kontrollere billettene før sikkerhetskontrollen. Det har gitt uante følger:

— Vi ser faktisk at folk ikke lenger viser den samme aggresjon mot sikkerhetsvaktene som før. Det er nok slik at folk senker skuldrene når de har vist frem og fått godkjent billetten. De har da passert første sikkerhetssjekk, føler de, og roer seg mer ned, sier Kobro.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Filmet mens han kjørte i 230 kilometer i timen i Ryfast

  2. Tesla traff tre på Forus

  3. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

  4. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  5. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

  6. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane