Tre nordmenn satt verdensrekord – nå er de verden rundt

Har fått over 40 oppslag over hele verden.

  • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

«Ekstremreisende» blir Gunnar Garfors (39), Øystein Djupvik (40) og Tay-young Pak (42) kalt i Huffington Posts reiseseksjon.

Ikke så rart kanskje. Garfors er den eneste nordmannen som har vært i alle land i verden, og de to andre er heller ikke småreiste.

Deres halsbrekkende verdensrekordforsøk ble gjennomført søndag 21. september – 19 land på 24 timer. Turen ble gjennomført på 23 timer og 33 minutter.

garfors-EIHE46h0uU.jpg

Eksplodert verden rundt

Rekorden har de siste dagene blitt omtalt i norske og internasjonale medier.

Garfors fikk mye oppmerksomhet rundt fem verdensdeler på en dag også, en rekord han satt sammen med britiske Adrian Butterworth i 2012, og som kommer i den ferske utgaven av Guinness Rekordbok denne uken.

Men den reisen fikk ikke på langt nær så mye presse som nå. Over 40 saker er laget på trioen – blant dem BBC World, CBS, Daily Mail og China Times.

— Det har tatt helt av på fem kontinenter, bare i Sør-Amerika og selvsagt i Antarktis har verdensrekord fått være i fred fra journalister, sier Garfors.

Han synes det er spesielt stas at rekorden har vært en av toppsakene på BBC World’s World Update og Huffington Post.

— Og å komme i papirutgaven av gode gamle The Telegraph er kult, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post

Seier på andre forsøk

Det er andre gang de satte i vei gjennom Europa for å slå rekorden på 17 land. På forsommeren tangerte de rekorden, men andre gang klarte de altså å slå den.

Helgens rekordforsøk startet i Hellas, deretter gikk turen via Bulgaria, Makedonia, Kosovo, Serbia, Kroatia, Bosnia, Slovenia, Østerrike, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike og Sveits før de endte i Liechtenstein.

Startskuddet gikk rett over midnatt lørdag, og de største milepælene var unnagjort søndag ettermiddag. Denne gangen var de litt mer forberedt enn sist - de sjekket terreng og rutene nøyere før de dro.

Definisjonen på å ha besøkt et sted under rekordforsøket er å sette foten i bakken og ta et bilde. Det klarte de, og delte reisen på sosiale medier og på Garfors' hjemmeside.

— Det kjennes utrolig godt å sette verdensrekord, det å vite at vi har klart å få til noe som ingen andre av de 7,26 milliarder menneskene har fått til, sier Garfors.

switzerland-lFe_XMqlRO.jpg

Artig med rekorderDet var ikke nok med én verdensrekord i uken som var heller. Garfors la ut på en litt annerledes bokturné – 19 fylker i løpet av et døgn. Sammen med broren klarte han det også.

— Jeg synes det er artig med rekorder fordi en må utfordre seg selv og andre. Ikke bare med tanke på å utføre rekordene, men også i planleggingen. Og når det er verdensrekord det er snakk som, så ligger det i sakens natur at det skal være vanskelig.

Han tror folk synes det er morsomt å følge med på fordi det er unikt.

— Men strengt tatt er det noe alle kan gjøre. Du trenger ikke være toppidrettsutøver og trene seks ganger om dagen syv ganger i uken i åtte år for å være best. Det er noe folkelig ved det hele, og det koster heller ikke mye, sier han.

- Lar all reisingen seg kombinerer med kjæreste og familieliv?

— Ja, det gjør det. Øystein har to barn og jeg har kjæreste. Men det er nok essensielt at eventuelle kjærester liker å reise og at en har sammenfallende interesser, sier han.

Det dyreste i løpet av turen var Djupviks flybillett tur/retur Førde-Oslo. Ellers lå leiebilene på rundt 1000 kroner dagen. Flybillettene ellers ble bestilt på forhånd, så de slapp billig unna der også.

Følg journalisten på Twitter:@reisecamillaog Instagram#reisecamilla

Les mer om rekordtrioen:

De skal kjøre gjennom 20 land det neste døgnet

Tre nordmenn skulle ta verdensrekord

Fem kontinenter på et døgn ga verdensrekord

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Steinras på riksveg 13 i Suldal - veien er sperret

  2. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

  3. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

  4. June Kommune klarer seg fint, hun. Men du skal ikke kimse av mannen inni blusen

  5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  6. At det finnes barn i Norge, i Sandnes, som ikke bor på en fast adresse, er nesten ikke til å tro