Ernæringstest av havrekjeks: Stor forskjell på vinneren og taperne

Det kan være verdt å ta en titt på næringsinnholdet.

UTVALGET: Kun én av disse får terningkast seks.
  • Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, BRAMAT.no
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kjeks er kosemat, turmat, noe du stikker til ungene mellom måltidene, eller noe du tar til kaffen når du vil ha noe søtt. En kjeks er liten, men mange av dem kan inneholde forbausende mye sukker, fett og kalorier. Det gjelder særlig de som er stappfulle av sjokolade og kremfyll.

Siden havre blant annet er rik på betaglukaner som senker kolesterolet, er det mange som tror at havrekjeks er sunnere enn andre kjeks. Det kan stemme hvis du velger vinnerne av denne testen, men ikke hvis du går for taperne.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Ernæringstest av pitabrød: De fleste er som loff

Les også

Ernæringstest av fiskepålegg: Én fisketype gir deg klart mest D-vitamin

Les også

Ernæringstest av gulost: Den største forskjellen er prisen

Greit med kjeks innimellom

Det å gi barna kjeks straks de kjeder seg eller er litt småsultne, er en uting. Men en gang iblant kan kjeks være grei snacks på tur eller når man skal gi barna noe ekstra godt.

Havrekjeks og annen kjeks er grei mat hvis du skal på fjelltur og trenger kjapp påfyll av sukker og kalorier. En del av kjeksene i denne testen inneholder også en del fiber, noe som er bra fordi det gir langvarig metthet og energi.

Og som med all annen mat som inneholder en del sukker og kalorier; det er fint å gi til de som strever med å få i seg nok energi. For eksempel syke og eldre.

  • Kosthold ved dårlig appetitt
  • Overvektig? Du trenger mindre mat enn du tror!

Like mye kalorier som en brødskive med pålegg

Kornmo med brunost er en klassiker som mange barn og voksne liker. Innimellom er det helt greit å spise, men mange har en tendens til å glemme at et par kjeks med brunost gir like mye kalorier (og mer sukker) enn en skikkelig brødskive med sunt pålegg.

Kjeks metter dessuten ikke særlig bra, noe som gjør at det er lett å spise både fire og fem kjeks mellom måltidene uten å tenke noe særlig over det. Når en kjeks kan inneholde 70 kcal eller mer, kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en dag.

I slike tilfeller er mange av kjeksene i denne testen mye bedre alternativer enn mange av de andre typene som finnes i butikkhyllene.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Publisert: