Derfor bør du revurdere å la barnet ha nettbrett i bilen

De siste to årene har det ikke vært dødsfall i juletrafikken. Statens vegvesen har noen enkle råd som kan bidra til at den gode trenden varer.

FARLIG: Et løst nettbrett kan bli dødelig ved en kollisjon. Løsningen er at det festes til setet foran.
 • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er fristende å la barna i baksetet sitte med et nettbrett, men er uhellet ute, kan brettet bli til et livsfarlig prosjektil.

– Bruk hodet, ikke mist det. Et nettbrett kan bli et «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet på føreren. Et brett veier under en kilo. Usikret i baksetet vil dette treffe seteryggen foran med en kraft på 24 kg ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Økes farten til 70, vil kraften bli 36 kilo, og ved 100 kilometer i timen er den på hele 96 kilo, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i en pressemelding.

De siste to årene har det ikke vært noen dødsulykker i juletrafikken, og nå håper Gustavsen at folk fortsetter å være aktsomme i trafikken.

– Folk er stort sett flinke og tar det med ro. Men vi er likevel litt urolige. Stor trafikk, sammen med krevende vei- og værforhold i desember, betyr økt risiko. Vi har alle et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje. Vi skal ha alle trygt frem i jula, sier Gustavsen.

Han trekker frem at det er viktig at folk pakker fornuftig når all bagasje, inkludert gaver og skiutstyr, skal med.

Les også

Ubers selvkjørende bil kjørte på rødt lys

Stor fare

– Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak slynges fremover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerer. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil fører til at skadeomfanget blir større i mange ulykker.

Vegvesenet kjenner til ulykker hvor personer har overlevd kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last i bilen.

BLIR TIL ET PROSJEKTIL: Et nettbrett vil treffe seteryggen foran med en kraft på 24 kg ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Kraften øker i takt med hastigheten.

De minner også om at mange kjører på veier de ikke kjenner så godt, og at man må tilpasse farten både etter dette og føreforholdene.

I juletrafikken i 2015 ble det registrert 83 alvorlige ulykker, uten omkomne.

– Dødsfall og skader er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Les også

Sommerdekk fører til mange ulykker om vinteren

BEKYMRET: – Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Vegvesenets lasteråd:

 • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet.
 • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
 • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
 • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
 • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
 • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
 • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.
 • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).
Publisert:
 1. Barn og unge
 2. Jul
 3. Bil
 4. Trafikksikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 2. Suksess for Vinterland på Ruten - måtte bestille 20.000 flere billetter

 3. De ville gi oppreisning til Inger-Tone, men ble stemt ned

 4. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.

 5. Oppgjørets time nærmer seg for Trumps folk

 6. Køen oppløst etter trafikkuhell på E39