Stadig flere barn deltar på stadig dyrere sommeraktiviteter

— For noen spiser nok sommeraktivitetene til barna av feriebudsjettet, mener forbrukerøkonom.

LANG SKOLEFERIE: En av tre familier sender i år barn på sommeraktiviteter som fotball/håndballskoler og diverse andre leire og kurs. I fjor var det en av fire. Prislappen foreldrene betaler i snitt er nærmere 1000 kroner mer enn i fjor og beløper seg til hele 7371 kroner. Foto: Illustrasjonsfoto Tor Richardsen NTB/ SCANPIX

 • Kristine Grue Langset
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Betalte sommeraktiviteter for barn som fotball/håndballskoler, leire for andre treningsformer og kulturelle aktivitetstilbud er stadig mer populært.

En av tre familier sender barn på det i sommer ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. I fjor var det en av fire.

Prislappen foreldrene betaler i snitt er nærmere 1000 kroner mer enn i fjor og beløper seg til hele 7371 kroner.

Undersøkelsen viser at andelen som har barn som skal delta på betalte sommeraktiviteter er høyest blant dem som ellers også ferierer i utlandet i sommer (45 prosent).

Les også

Nordmenn får utbetalt rundt 135 milliarder kroner i feriepenger

— Det overrasker meg ikke. Jo høyere inntekt, jo mer bruker man på ferie og sommeraktiviteter for barna. Mange har ikke råd til å sende barna sine på en dyr sommeraktivitet. Det kan gjøre at man som barn føler seg utenfor, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

(Snittbeløp innrapportert av barnefamilier som har barn på sommeraktiviteter. Kilde: Undersøkelse gjennomført i april 2016 av Ipsos MMI for DNB)

— En dyr barnevakt

Hun mener arrangerte sommeraktiviteter er en dyr barnevakt.

For noen spiser nok sommeraktivitetene til barna av feriebudsjettet. I overkant av tre av ti som ikke skal reise bort i år sender barna på betalte aktiviteter, forteller Sandmæl.

— Mange av tilbudene koster flere tusen kroner for en uke, har du flere barn er det mye hele familien kunne gjort sammen i ferien for de pengene. I stedet for å betale for en aktivitet kan man gå flere sammen slik at barna får innholdsrike feriedager som ikke koster skjorta, legger hun til.

Makspris for fotballskole

NorgesFotballforbund (NFF) er med sin Tine Fotballskole en av de største aktørene på sommeraktiviteter for barn.

DYR BARNEVAKT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener mange av sommerferietilbudene for barn koster skjorta. Foto: DNB

Forbundet er ikke overrasket over undersøkelsen som viser at foreldre i økende grad benytter seg av betalte sommertilbud.— De siste tre-fire årene har vi gått fra 60.000 til 70.000 deltagere. Hovedtyngden av disse deltar på fotballskole i skoleferiens første eller siste uke. Vi er representert i alle landets fylker hos rundt 450 arrangører, sier André Paulsen, fagansvarlig for Tine Fotballskole.

Forbundet ser at fotballen for noen kan være vanskelig å komme inn i på grunn av dyre treningsreiser, turneringer og så videre.

Les også

- Jeg klarer oftere å nyte små øyeblikk med barna. Det er fordi jeg har mer tid.

— Vi har et samfunnsansvar. Tilbudet om fotballskole kan forhåpentlig være et lavterskeltilbud både når det gjelder pris og fotballferdigheter. TINE Fotballskole skal være åpent for alle i alderen 6 – 12 år uavhengig av tidligere deltagelse i fotballen. NFF har også utviklet et skreddersydd program for personer med funksjonsnedsettelse. Dermed kan alle unge – uansett funksjonsevne – få være med på fotballskole og gå av gårde med den samme sekken som resten, sier Paulsen

NFF setter dermed krav til arrangøren at et fem dagers arrangement ikke skal koste mer enn 1500 kroner. De henstiller også arrangørene om å praktisere søskenmoderasjon.

Mange av tilbudene koster flere tusen kroner for en uke, har du flere barn er det mye hele familien kunne gjort sammen i ferien for de pengene. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Økning av «hjemmeværende» om sommeren

Flere undersøkelser peker i retning av større klasseskiller mellom barnefamilier i Norge foran årets sommerferie.

I en stor forbrukerundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i april, svarer 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å betale for en ukes ferie utenfor hjemmet i år. Det er den høyeste andelen på ti år. I fjor svarte ni prosent det samme.

FLERE FÅR DET VERRE: Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen mener nylige undersøkelser viser at barnefamilier som har minst og er mest utsatt har fått det enda verre, og det blir stadig flere av dem. Foto: Aleneforeldreforeningen

Blant enslige forsørgere er andelen 20 prosent. Tilsvarende andel blant alle par med barn er fire prosent. Nordmenn planlegger å bruke 14 prosent mindre på ferien i år sammenlignet med i fjor.

Les også

Ber foreldre bli med når barn og ungdom skal bade

Andelen barn som lever under fattigdomsgrensen i Norge stiger. Bare i 2015 ble ytterligere 6100 barn lagt til på listen over fattige barn i Norge. Tilsammen fylles listen av 84.300 barn, viser tall fra SSB.

Mange velger å feriere utelukkende i Norge, eller i Norge i kombinasjon med utlandet. Andelen som gjør det er stabil fra i fjor til i år, viser DNBs undersøkelse.

Derimot er det en markant økning når det gjelder andelen nordmenn som svarer at de skal være hjemme, det vil si ikke reise bort (Fra 13 til 21 prosent).

Samme store økningen gjelder for dem som svarer at de skal feriere utelukkende i utlandet (Fra 12 til 21 prosent).

(Kilde: Undersøkelse utført i april 2016 i et samarbeid mellom DNB og Ipsos.)

Les også

Ekspertenes beste tips: Dette bør du bruke feriepengene på

— Det å ikke kunne delta er målet på fattigdom

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen mener de nylige undersøkelsene viser en skremmende utvikling: At barnefamilier som har minst og er mest utsatt har fått det enda verre, og det blir stadig flere av dem.

— Det er verst for de barna som aldri eller sjelden i løpet av oppveksten får dra på en ferietur. Ikke alle har en familiehytte tilgjengelig eller andre rimelige alternativ som gir en følelse å ha vært på ferie. De kjenner også resten av året på hvordan det er å ha dårlig økonomi og

BRUK NETTVERK: Aleneforeldreforeningen har lokallag rundt om i landet. Det arrangeres turer til sommerparker som Hunderfossen for familien med dårlig økonomi. Foto: Berit Keilen NTB/ Scanpix

utestenges fra aktiviteter også da. Det å ikke kunne delta er målet på fattigdom, mener Rusten.

Røde Kors driver «Ferie for alle», et ferietilbud til familier med svak økonomi. Mange står på ventelister, og rundt 1200 personer får avslag i år, skriver NRK.

Det å ikke kunne delta er målet på fattigdom. Stig Rusten, Aleneforeldreforeningen

— Etterspørselen øker mer enn antallet plasser vi har. Det vi er bekymret over er at det er mange, særlig barn, som gruer seg til ferien fordi de kan ikke være med på det mange andre er med på, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors til kanalen.

Les også

«Jeg ville aldri ha behandlet en ny medarbeider på den måten jeg behandler mine barn.

Unicef har Feriecentralen.

— Å sitte hjemme og bli pasifisert er det aller dårligste alternativet. Har familie lite ressurser og få eller ingen planer for barna i sommerferien, undersøk om det er gode, rimelige eller gratis, tilbud på ditt hjemsted. Flere av våre lokallag arrangerer turer til Hunderfossen og Dyreparken i Kristiansand. Søk sammen, bruk nettverk, oppfordrer Rusten.

Les også

 1. Hvorfor finner foreldre det så meningsfylt å involvere seg i tenåringenes idrett? Det ville forskere se på.

 2. Slik løser du feriekabalen for skolebarna

 3. Fritidsaktiviteter: Stress eller status?

Publisert:
 1. Barn og unge
 2. Skole
 3. Ungdom
 4. Økonomi

Mest lest akkurat nå

 1. Går inn for å forlenge smitte­vern­tiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig

 2. Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette

 3. Matvognen måtte etter­fylle tre ganger sist helg: Hytte­folket vil ha middag med til fjell­heimen

 4. Parkeringskaos i Brekko - politiet ber turfolk vise hensyn

 5. Søstrenes idyll i Ryfylke er truet av utbyggingsprosjekt: - Helt vanvittig

 6. Salget har tatt helt av. Nå er det tomt i flere butikker