Åtte ting du bør få med deg i Brooklyn

Vintageshopping, brunsj og øl. New Yorks største bydel er verdt et besøk.

Publisert: Publisert:
GÅ OVER BROEN: Brooklyn Bridge sto ferdig i 1883, og er et av de mest kjente landemerkene i New York. Turen over er drøye 1,8 kilometer lang.

Bydelen ses på som den litt rufsete storebroren – Brooklyn er med sine 2,6 millioner innbyggere den største av New Yorks fem bydeler – og har så mye å by på at det verdt å bruke minst en dag eller to der.

Her er åtte gode tips til bydelen:

1. Gå over Brooklyn Bridge

En klassiker du nesten ikke kommer utenom når du besøker New York. Start turen fra Manhattan om morgen – du kan rusle, jogge eller leie sykkel.

Men hvis du tror du kommer til å gå over alene, så tar du feil. Ifølge byrådets offisielle nettsider estimeres det at mer enn 120.000 biler, 4000 gående og 3100 syklende daglig passerer over broen.

Broen sto ferdig i 1883, og er et av de mest kjente landemerkene i New York. Med sine 1825 meter var den verdens lengste hengebro i sin tid.

Det finnes arrangerte gåturer med guide, men du kan fint gå over uten – plaketter med historiske anekdoter og informasjon er plassert flere steder underveis.

Beregn om lag en times tid i avslappet tempo med gode stopp underveis.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

2. Brooklyn Ice Cream Factory

Om turen over broen virker lang for de minste, så kan iskremfabrikken vært et lurt triks for å få dem helt over.

Brooklyn Ice Cream Factory med sitt høye tårn er et landemerke langs East River – og et morsomt besøk både for stor og liten.

SØTT: En iskrem eller to ved Brooklyn Ice Cream Factory kan friste liten og stor etter en tur over broen.

De lager sin egen iskrem i lokalene på Fulton Ferry Pier – med utsikt mot Manhattan, Brooklyn Bridge og Frihetsgudinnen.En kule koster fra cirka 25 kroner. Husk kontanter!

Les mer: www.brooklynicecreamfactory.com.

3. The River Café

Restauranten, som er gjenåpnet etter ødeleggelsene fra orkanen Sandy, har gjenerobret restaurantmekkaet i New York og igjen fått en stjerne i Michelin-guiden. Det er ingen billig plass å spise, men til gjengjeld er det en uforglemmelig opplevelse.

MAGISK UTSIKT: The River Café åpnet i 1977, og har siden vært en av de mest populære spisestedene i byen. Strategisk plassert ved elven har den en av de beste utsiktene mot Manhattans skyline.

Utsikt mot Manhattan og East River, hvite duker, klassiske cocktailer og østers er en del av opplevelsen.

Dresskode fra klokken 17 – jakke og slips for menn, og ellers pent antrekk.

Adresse: 1 Water Street. Les mer: therivercafe.com.

PS: Sjansen er stor for å møte på kjendiser her, da stedet er yndet blant byens berømtheter. Woody Allen er blant faste gjester.

THE RIVER CAFÉ: En spiselig utgave av Brooklyn Bridge serveres på den ikoniske restauranten ved elven.

4 . «Norsk» kaffe på Oslo Coffee Roasters

Det bodde mer enn 100.000 nordmenn i Brooklyn på et tidspunkt. Bydelen, særlig rundt Red Hook og Bay Ridge, var populær blant de norske emigrantene.

En av kafeene med norske aner, er Oslo Coffee Roasters drevet av ekteparet Kathy og JD Merget.

NORSK KAFFE: Oslo Coffee Roaster er kåret til en av de beste kaffesjappene i USA. Den har to utsalg i Brooklyn og én på Manhattan.

Kathy har norsk familie, og tok med seg «kaffeslabberas» vi skandinaver er så glade i, og videreførte det i kaffekjeden. De kjøper de beste bønnene og brenner dem selv.

Flaggskip-kafeen ligger i Williamsburg, og er en av totalt tre kaffebarer i Brooklyn og på Manhattan.

Den er kåret til en av de beste kaffebarene i USA og vel verdt et besøk for kaffetørste.

Adresse: 113 Roebling Street. Les mer: www.oslocoffee.com

5. Vintageshopping

Williamsburg er et mekka for shoppeglade, og butikkene ligger tett i tett langs Bedford Avenue. Den største, og kanskje mest kjente, second hand— og vintagebutikken Beacon's Closet har flyttet noen gater østover og fått nytt liv i gamle industrilokaler.

Det nye, enorme lokalet er lysere og langt mer oversiktlig, noe som gjør shoppingen enklere, mener venninnene Victoria Meek (26) og Blakely Caswell (29), som bor i henholdsvis Queens og Brooklyn.

De diskuterer begeistret kjolefunnene – fem, seks stykker henger over armen til Blakely.

— Jeg er på jakt etter kjole til et bryllup, og tror jeg finner en blant disse, sier hun.

Adresse: 74 Guernsey Street. Les mer: www.beaconscloset.com.

6. Søndagsmarkeder

Lørdag og søndag betyr markedsdag i Williamsburg. Store industrilokaler og uteområder fylles med boder hvor folk selger alt fra hjemmelagde smykker, syltetøy og intrikate treskjæringer til T-skjorter, babytøy og håndklær.

Second hand og vintageklær— og tilbehør er det mye av. Et av de fineste markedene innendørs er Artists & Fleas. Av navnet forstår en at det er både kunstverk og lopper som selges her.

— Vi har vært her i tre år, og skal utvide til det dobbelte i løpet av neste år, forteller Scott Machens.

ARTISTS & FLEAS: Scott Machens selger T-skjorter og annet memorabilia fra Brooklyn i boden «Father Panik». Han forteller at innendørsmarkedet Artists & Fleas utvider lokalene i 2015.

I boden selger han T-skjorter og annet under merkenavnet Father Panik. Utendørsmarkedet Brooklyn Flea har satt standarden både med mat fra diverse spennende boder, og salg av lopper, vintagekupp og alt mulig krimskrams.

Markedet skifter område fra tid til annen – men ligger langs elven ved Kent Avenue om sommer, og flytter inn i 1000 Dean Street i Crown Heights på vinterstid.

Nettside: brooklynflea.com.

LOPPEMARKED: Hver søndag i sommerhalvåret samles kremmere, kunstnere og kokker i det store utendørsmarkedet Brooklyn Flea ved East River.

7. Brunsj i Brooklyn

Nesten ingen steder er så travle som Bedford Avenue på en søndag. Da skal alle med respekt for seg selv ut og spise brunsj. Skilt med morsomme slagord skal friste folk inn til det sosiale, og gjerne lange måltidet.

På Five Leaves på hjørnet av Nassau Avenue i nærheten av parken står folk i lang kø utenfor. Den lille hjørnerestauranten er veldig populær blantNettside: fiveleavesny.com.

8. Øl på Brooklyn Brewery

Mikrobryggeriene popper opp i Williamsburg. IPA, stout, hveteøl, humlesus, mørkt og lyst brygges, smakes og filosoferes over.

Øl har en lang historie i Brooklyn. For 100 år siden fantes over 48 bryggerier her. Mange stengte dørene da de store nasjonale bryggeriene tok over storparten av markedet.

BRYGGERI-BESØK: Brooklyn Brewery har vokst seg store i løpet av de nesten 30 årene de har holdt til i bydelen. Det tilbys rundturer daglig i bryggeriet – med smaking!

Men på midten av 1980-tallet kom mikrobryggeriene sakte, men sikkert tilbake. Ølet Brooklyn Lager ble blant annet brygget av et par ølhunder. De samme guttene etablerte Brooklyn Brewery i 1988, og i dag er det verdensomspennende.

Det arrangeres daglige rundturer i det store bryggeriet som avsluttes med smaking. Søndag er turene gratis og du trenger ikke booke på forhånd. Ellers i uken koster en omvisning med smaking fra 10 dollar.

Les mer: brooklynbrewery.com.

Følg oss på Twitter@reisecamilla og på Instagram@reiseredaksjonen Les også:

Opplever New York fra luften

10 må-besøke restauranter i New York

Den siste norske butikken

Publisert: