Lyset i havgapet er spesielt vakkert. Det gjør rådyrjakten til noe helt utenom det vanlige.

I Nærøy kommune i Trøndelag stiger rådyrbestanden i takt med norske jegere. Vi ble med på jakt i havgapet.

KUPERT: Det kuperte kystlandskapet med lyngheier er perfekt tilhold for rådyrene i Nærøy.
  • Hans Kristian Krogh-Hanssen
Publisert: Publisert:

– Vi har vanvittig mye rådyr her. Du vil bli overrasket. Området har et stort jaktpotensial og grupper med jegere som kommer hit er nesten garantert å felle vilt ...

Det er tidlig formiddag i slutten av november. Bertil Nyheim sprer optimisme og myser mot det dunkle lyset som speiler Norskehavet.

En eim av kommende uvær henger over grønne enger og forvridde bjørkekruller. Mellom økende vindkast høres noen svake «kvakk» fra trekkende stokkender.

Like etter plasker det i dammen ved familiegården til Nyheim. Bertil forteller at det er rikelig med ville ender som også kan jaktes her, men vi har først og fremst kommet for å oppleve jakt på en av landets tetteste rådyrbestander.

– Vi er nøye på sikkerhet og rettet avskytning. Vi skyter ikke geiter fra kje, og skal alltid ha sikre omstendigheter når det avfyres skudd. Det er ikke uvanlig å se 30 til 40 ulike rådyr her i løpet av en dag, så de gode skuddsjansene kommer, sier han til jaktlaget.

Det består av lokale jegere og grunneiere denne dagen. Laget skal begynne med å slippe dreveren Vega for å finne rådyr i bergknatten kalt «Trollberget».

Vega trenger ikke lete lenge ...

Les også

Vil du unngå kø på Norges mest kjente fjellturer? Her er tipset til nabofjellet

Turene som ofte gir like god utsikt, men du får den alene …
VAKKERT: Høsten og lyset langs kysten av Midt-Norge er spesielt vakkert. For jegere kan det kombineres med god rådyrjakt.

Optimale forhold

Grunnen til at det er så mye rådyr i Nærøy, kan seniorforsker John Linnell hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) forklare:

– Kysten av Midt-Norge har et fantastisk landskap for rådyr. Blandingen av små områder av innmark, blandingsskog og kystlyngheier, er optimal for rådyr. Her har de mye mat i ulike former, samt godt skjul. Klimaet langs kysten er også perfekt. Relativt milde og snøfattige vintre, og milde og fuktige somre – gir bra og konstant vekst på vegetasjonen. Det er ikke uten grunn at rådyr kan bli åtte til ti kilo større her, enn de blir i Sentral-Europa. Tre kje pr. rådyrgeit er også vanlig i disse områdene – og veldig uvanlig der nede, sier Linnell.

Kysten av Midt-Norge har et fantastisk landskap for rådyr.
SKOGEN: Bertil Nyheim drar et rådyr ut av de mange skogholtene som preger landskapet på øyene og fastlandet i Nærøy. Vegetasjonen kombinert med innmark er mye av årsaken til den store rådyrtettheten.

Seniorforskeren kan også fortelle at rådyrbestanden totalt sett i Norge er stigende.

Det samme er antall rådyrjegere ifølge informasjonssjef i Norges jeger og fiskeforbund, Espen Farstad.

– Trenden er at vi stadig øker antallet jegere i Norge, og rådyrjakt er en populær og sosial jaktform. I alt ble over 30.000 rådyr felt på landsbasis forrige sesong, en oppgang på hele 9,7 prosent fra året før. Flest rådyr ble felt i Østfold med cirka 3500 felte dyr, tett fulgt av Nord-Trøndelag med 3000 felte rådyr, sier Faarstad.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Lonely Planet har nok en gang kåret sine favoritter.

«Rådyrpark»

Det tar ikke mer enn et par minutter fra postene er plassert rundt Trollberget, til den drivende hunden har los inne i gransnaret som grenser mot toppen.

Flere rådyr enn de hunden jager på, spretter ut som troll av eske og forsvinner i alle retninger.

Fra en liten topp bortenfor kan vi se og høre det hele. Den intense bjeffingen fortsetter i sirkler rundt om i kulturlandskapet under oss, før losen endrer retning og kommer rett imot. Det er i dette øyeblikket jegere kjenner smaken av adrenalin.

To rådyrhoder ser vår vei over en tue bare noen meter unna, men velger å løpe andre veien.

Bertil smiler.

– Det oversiktlige terrenget her gjør synsopplevelsen, i kombinasjon med jaktopplevelsen, til noe særegent. En gang så vi 14 rådyr komme ut av den skogkrullen da vi slapp hunden. De liker å stå i le nå som det blåser litt, rekker han å si.

Så smeller det.

Det skurrer i en jaktradio. Et kje er felt av naboposten og hunden kobles. Det blir kaffe før neste drev. Jaktprat og småskryt er viktig. Av de tre postjegerne, er cirka 20 rådyr observert i løpet av et par timer.

Les også

Et av de rimeligste reisemålene i Europa er perfekt for en helgetur

Det er fortsatt veldig billig, veldig bra og supertilgjengelig å reise til den polske elvebyen.
KORTREIST: Det blir stort sett servert kortreist mat på Nyheim – man trenger ikke reise så langt for å hente den.

Lavt jaktpress

– Vi har drevet med rettet avskytning på terrenget vårt i mange år. Noe som har ført til et stadig større overskudd av rådyr som kan høstes, sier Magnar Edvardsen Arnøy.

Sammen med Bertil, er han en av grunneierne som leier ut guidet jakt til små og store grupper på det 12.000 mål store terrenget som inkluderer halvøya Nyheim og Arnøya. Selv driver Magnar med kyr og er jaktguide med Bertil når det er behov.

Bertil er primus motor for jakten og en mann med mange støvler. Han har også fjøs og hundehotell ved siden av å trene jakthunder for kunder og holde dressur- og jakttreningskurs for større grupper med hundeeiere. Egen sidebygning på gården innlosjerer jegere og hundefolk.

Rådyrjakten blir stort sett booket via «jungeltelegrafen», og grunneierne vil at det skal være litt eksklusivt å jakte hos dem.

– Vi har jo en fantastisk ressurs i viltbestanden her, kombinert med spektakulært landskap. Derfor selger vi stort sett pakker med overnatting, kokk og guiding. Vi holder også et lavt jaktpress med få grupper, istedenfor nye jegere hele tiden. Det gir bedre opplevelser, sier Bertil.

Når siste drevet er over, gløder himmelen igjen. To rådyr er felt og mange flere fikk løpe forbi. Gjengen med jegere er likevel fornøyde.

– Vanligvis får vi flere skuddsjanser, men det er ikke det viktigste. Det har vært action og los i hele dag, sier Bertil.

Slik det pleier å være.

Publisert: