Rens dusjhodet og slangen – unngå legionella

Det bør gjøres fire ganger i året. Slik renser du.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Legionellabakterien trives i stillestående vann, og vil kunne følge med vannstrømmen når du skrur på dusjen. Bakteriene smitter gjennom små vanndråper, aerosoler, man kan puste ned i lungene. Har du pustet inn aerosolene, kan du i verste fall få legionærsykdom, en alvorlig lungebetennelse.

— Det viktigste er at temperaturen på varmtvannsberederen er høy nok, minimum 70-80 grader. Vannet som kommer ut av kranene i huset bør være 60 grader etter ett minutts tapping, sier Vidar Lund, forsker ved Folkehelseinstitutt.

I tillegg anbefaler Folkehelseinstituttet å tappe varmt vann ut av dusjen en gang i blant etter dusjing. Overstyr blandebatteriet og kjør på med vann på 60 grader i rundt et minutt.

Har du tips om bolig? Send oss en epost!

Garantert kvitt bakteriene

- Vil du være enda sikrere på å være kvitt bakteriene, anbefaler vi at du med jevne mellomrom, for eksempel en gang i kvartalet, tar av dusjhodet og slangen. Ta en vattpinne inn i dusjhodet og sjekk om det er slimbelegg der inne, sier Lund.

— Spyl gjennom og rengjør, gjerne med såpevann, og så skyll igjen. Deretter kan du legge dusjhodet og slangen ned i en bøtte med ti liter vann og et par korker husholdningsklorin. Skyll og heng opp igjen. Det er for å ta knekken på det som eventuelt gror i slangen og røret, legionella eller andre bakterier, sier Lund.

Legionellabakterier er farligst for risikogrupper.

— Har du høy alder, går på kreftmedisin, har sukkersyke eller lungesyke, er du mer utsatt for smitte enn normalbefolkningen. Risikogruppene blir alvorlig syke og kan dø av legionærsykdom, hvis de ikke får riktig behandling, sier Lund.

Man kan godt drikke vann med legionellabakterier fra springen, eller via dusjen. Det er ikke farlig, så lenge vannet kommer inn via spiserøret.

Vært på ferie? Rens!

Har du vært på ferie, slik at dusjen har stått ubrukt, bør du spyle gjennom den med så varmt vann som mulig.

- Det kan også være aktuelt å rense dusjhodet og slangen med klorin før du tar dusjen i bruk, spesielt hvis du har personer i husstanden som er i risikogruppen, sier Lund.

— Skrudde du av varmtvannsberederen før du dro på ferie, setter du den på, og så kan du ikke bruke dusjen før det har gått et halvt døgn, eller at du er sikker på at temperaturen er oppe i 70-80 grader, sier Lund.

Publisert: